Στένωση μιτροειδούς βαλβίδας

Στένωση μιτροειδούς βαλβίδας

Περιεχόμενα

Η στένωση μιτροειδούς είναι η απόφραξη της μιτροειδούς βαλβίδας, που διαχωρίζει τον αριστερό κόλπο από την αριστερή κοιλία. Όταν υπάρχει στένωση στη μιτροειδή βαλβίδα, μειώνεται η ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο στην αριστερή κοιλία.


Η μιτροειδής βαλβίδα ελέγχει το άνοιγμα μεταξύ του αριστερού κόλπου και της αριστερής κοιλίας. Όταν ο αριστερός κόλπος συστέλλεται, η μιτροειδής βαλβίδα ανοίγει για να επιτρέψει τη ροή αίματος στην αριστερή κοιλία. Μόλις γεμίσει η αριστερή κοιλία συστέλλεται, για να αντλήσει το αίμα προς το σώμα και η μιτροειδής βαλβίδα κλείνει για να εμποδίσει το αίμα να επιστρέψει προς τα πίσω στον αριστερό κόλπο.

Στένωση μιτροειδούς βαλβίδας

Με τη στένωση μιτροειδούς, η μιτροειδής βαλβίδα γίνεται παχιά και δυσκίνητη (στενωτική) και δεν είναι πλέον ικανή να ανοίξει πλήρως. Όταν συμβεί αυτό, ο αριστερός κόλπος δεν μπορεί να αδειάσει πλήρως στην αριστερή κοιλία. Η ατελής εκκένωση προκαλεί αύξηση της πίεσης της αριστερής κοιλίας. Σε μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκύψουν σημαντικά καρδιακά προβλήματα.

Ποιες είναι οι αιτίες;

  • Η ρευματική καρδιοπάθεια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της μιτροειδούς στένωσης
  • Ορισμένες μορφές συγγενούς καρδιακής νόσου η μιτροειδής βαλβίδα δεν αναπτύσσεται κανονικά
  • Η ασβεστοποίηση σχηματίζονται αποθέσεις ασβεστίου στη μιτροειδή βαλβίδα, συνήθως συμβαίνει με την προχωρημένη ηλικία ή τη νεφρική νόσο
  • Η ακτινοθεραπεία στο στήθος μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μιτροειδική στένωση μια ή δύο δεκαετίες μετά τη θεραπεία (ιδιαίτερα μετά από θεραπεία για λέμφωμα Hodgkin)
  • Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα μπορεί σπάνια να οδηγήσει σε στένωση μιτροειδούς

Ποια προβλήματα προκαλεί η στένωση μιτροειδούς;

Στην στένωση μιτροειδούς που προκαλείται από τη ρευματική καρδιακή νόσο, το πρόβλημα  αναπτύσσεται αργά, σε μια περίοδο ετών, και τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μιτροειδής στένωση διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά 15 έως 20 χρόνια μετά την εμφάνιση του ρευματικού πυρετού.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, η πίεση μέσα στον αριστερό κόλπο αυξάνεται σταδιακά, και αυτός ο θάλαμος τελικά διευρύνεται . Η αυξημένη πίεση μεταδίδεται επίσης προς τα πίσω, στα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες και τελικά στην πνευμονική φλέβα. Συχνά προκύπτει πνευμονική υπέρταση, δηλαδή υψηλή πίεση στην πνευμονική φλέβα.

Η πνευμονική υπέρταση μπορεί τελικά να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια που επηρεάζει τη δεξιά πλευρά της καρδιάς. Η δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια συνδέεται συνήθως με την υπερβολική κόπωση και τη μαζική συσσώρευση υγρών (οίδημα) στα πόδια και συχνά στην κοιλιά.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι πολύ συχνή σε ασθενείς με μιτροειδική στένωση. Μέχρι και το 70% θα αναπτύξουν τελικά αυτή την αρρυθμία.

Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι επίσης μια επιπλοκή. Οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται εντός του αριστερού κόλπου λόγω της στασιμότητας του αίματος σε αυτό,  αποσπώνται μπαίνουν στην κυκλοφορία με αποτέλεσμα να μπορούν να αποφράξουν οποιοδήποτε αγγείο στο σώμα, πχ αποφρακτικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτός είναι ένας κίνδυνος σε οποιονδήποτε με κολπική μαρμαρυγή, αλλά ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με μιτροειδική στένωση. Στην πραγματικότητα, θρομβοεμβολικά επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν με μιτροειδική στένωση ακόμα και αν δεν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή.

Οι ασθενείς με βαριά μορφή στένωσης παρουσιάζουν καχεξία

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο βήχας και η κόπωση. Οι ασθενείς με στένωση μιτροειδούς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αυτά τα συμπτώματα κάθε φορά που καλείται η καρδιά να κάνει λίγο περισσότερη δουλειά, όπως κατά τη διάρκεια άσκησης, συναισθηματικού στρες, πυρετού, άλλης ασθένειας ή εγκυμοσύνης.

Ακριβώς όπως η ίδια η στένωση μιτροειδούς αναπτύσσεται σταδιακά, έτσι εμφανίζονται και τα συμπτώματα που προκαλεί. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με στένωση μιτροειδούς αποφεύγουν τα συμπτώματα υποσυνείδητα μειώνοντας την δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό δεν θα παρατηρήσουν πραγματικά το πρόβλημα της αναπνοής και ενδέχεται να μην αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα στον γιατρό τους.

Όταν η στένωση γίνεται σοβαρή, μπορεί να αναπτύξουν επίμονα συμπτώματα ακόμα και σε ηρεμία, να εμφανίσουν σοβαρό οίδημα και να αρχίσουν να βήχουν αίμα.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών και ζάλη

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση και την ακρόαση της καρδιάς. Η διάγνωση, μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί με triplex καρδιάς.


Η μιτροειδής στένωση είναι μια σοβαρή καρδιακή πάθηση που συνήθως χρειάζεται πολλά χρόνια για να εξελιχθεί και που τείνει να παράγει συμπτώματα σταδιακά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συχνά, όταν ένας ασθενής με στένωση μιτροειδούς παραπονιέται για τα συμπτώματα στον γιατρό του, η κατάσταση είναι ήδη αρκετά προχωρημένη. Όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση αυτής της πάθησης, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η χειρουργική επέμβαση.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα