Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Το μέσο νεύρο παρέχει αίσθηση στον αντίχειρα, τον δείκτη, το μέσο και το μισό δαχτυλίδι του χεριού.

Γράφει ο Κος Ματαράγκας Ηλίας, Ορθοπεδικός Χειρουργός


Προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου καθώς περνά από το αντιβράχιο στο χέρι. Το μέσο νεύρο βρίσκεται στην πλευρά της παλάμης του χεριού και παρέχει αισθητικότητα στον αντίχειρα, τον δείκτη, το μέσο δάχτυλο και στην κερκιδική επιφάνεια του παράμεσου δακτύλου. Παρέχει κίνηση στους μυς που κινούν τον αντίχειρα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ή και στα δύο χέρια.

Συμπτώματα: μούδιασμα, αδυναμία και μυρμήγκιασμα  στα 3 πρώτα δάκτυλα.

Τι προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Ο πόνος στον καρπιαίο σωλήνα οφείλεται σε υπερβολική πίεση στο μέσο νεύρο. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει διόγκωση. Η πιο συνηθισμένη αιτία αυτής της φλεγμονής είναι μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση που προκαλεί οίδημα στον καρπό και μερικές φορές εμποδίζει τη ροή του αίματος. Μερικές από τις πιο συχνές καταστάσεις που συνδέονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να επιδεινωθεί εάν ο καρπός καταπονείται επανειλημμένα. Η επαναλαμβανόμενη κάμψη του καρπού συμβάλλει στη συμπίεση του μέσου νεύρου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

  • Κακή τοποθέτηση των καρπών ενώ χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι
  • Παρατεταμένη έκθεση σε κραδασμούς από τη χρήση εργαλείων χειρός ή ηλεκτρικών εργαλείων
  • Κάθε επαναλαμβανόμενη κίνηση που ταλαιπωρεί τον καρπό, όπως το πιάνο ή το πληκτρολόγιο

Ποιος κινδυνεύει για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα από τους άνδρες. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα διαγιγνώσκεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 30 και 60 ετών. Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του, όπως ο διαβήτης και παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το κάπνισμα, η υψηλή πρόσληψη αλατιού, ο καθιστικός τρόπος ζωής και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος.

Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του καρπού όπως εργοστασιακοί εργάτες, γραμματειακή υποστήριξη, μηχανογράφηση, κατασκευαστικές εργασίες, ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης  συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα συνήθως βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής του νεύρου λόγω της συμπίεσής του. Το χέρι μπορεί να “κοιμηθεί” συχνά και να ρίξει αντικείμενα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μούδιασμα, τσούξιμο και πόνο στα τρία πρώτα δάχτυλα του χεριού
  • Πόνο και κάψιμο που διανέμεται στο χέρι
  • Νυκτερινό πόνο
  • Αδυναμία στους μυς του χεριού

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό του ιστορικού, κλινική εξέταση και με ΗΜΓ – ΤΑΝ (ηλεκτρομυογράφημα ταχύτητα αγωγιμότητας νεύρων).

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει μια λεπτομερή αξιολόγηση του χεριού, του καρπού, του ώμου και του αυχένα για εύρεση οποιασδήποτε άλλης αιτίας της πίεσης του νεύρου. Γίνεται εξέταση στους καρπούς για ευαισθησία, οίδημα και τυχόν παραμορφώσεις. Έλεγχος της αισθητικότητας στα δάχτυλα και τη δύναμη των μυών στο χέρι.

Οι μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων είναι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να μετρήσουν την ταχύτητα αγωγής των νευρικών παλμών. Εάν ο νευρικός παλμός είναι βραδύτερος από τον κανονικό καθώς το νεύρο περνά στο χέρι, μπορεί να έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρός είναι ο πόνος – τα συμπτώματα και αν υπάρχει αδυναμία.

Οι μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Αποφεύγοντας θέσεις που κάμπτουν τον καρπό
  • Νάρθηκες που κρατούν το χέρι σε ουδέτερη θέση, ειδικά τη νύχτα
  • Ήπια φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη
  • Θεραπεία τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, όπως διαβήτη ή αρθρίτιδα
  • Στεροειδών ενέσεων στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν υπάρχει πίεση ή  βλάβη στο μέσο νεύρο. Η χειρουργική επέμβαση για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει την διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στο νεύρο. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στην καθημερινότητά του.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα