Τι είναι η Ουρική Αρθρίτιδα: Παράγοντες κινδύνου, Συμπτώματα

Τι είναι η Ουρική Αρθρίτιδα: Παράγοντες κινδύνου, Συμπτώματα

Περιεχόμενα

Ουρική Αρθρίτιδα: Τα πρώτα σημάδια της ουρικής αρθρίτιδας είναι ξαφνικός, έντονος πόνος τη νύχτα, συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο, αλλά μερικές φορές και σε άλλες αρθρώσεις όπως γόνατα, αστράγαλοι, αγκώνες, αντίχειρες ή δάχτυλα. Οι εξάρσεις μπορεί να διαρκέσουν έως 10 ημέρες και με την έγκαιρη θεραπεία ο πόνος και η φλεγμονή συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες, αλλά μπορεί να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή.

Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι άνδρες συνήθως το εμφανίζουν μεταξύ 30 – 50 ετών. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρική αρθρίτιδα μετά την εμμηνόπαυση και είναι σπάνια σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο επιρρεπείς.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι στην πραγματικότητα μια μορφή αρθρίτιδας. Είναι η αντίδραση του σώματος στις ερεθιστικές κρυσταλλικές εναποθέσεις στις αρθρώσεις. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος, αλλά η θεραπεία λειτουργεί συνήθως πολύ καλά. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να ελέγχονται μόνο με δίαιτα. Οι επαναλαμβανόμενες προσβολές της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να απαιτούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη βλάβης στα οστά και τους χόνδρους και την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Δείτε εδώ: Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα; Συμπτώματα

Οι πάσχοντες από χρόνια ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αισθάνονται μικροσκοπικά, σκληρά εξογκώματα που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στη μαλακή σάρκα περιοχών όπως τα χέρια, οι αγκώνες ή τα πόδια. Αυτές οι εναποθέσεις, που ονομάζονται τόφοι, είναι συγκεντρώσεις κρυστάλλων ουρικού οξέος και μπορούν να προκαλέσουν πόνο και δυσκαμψία με την πάροδο του χρόνου. Εάν σχηματιστούν παρόμοιες αποθέσεις στα νεφρά, μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνες και δυνητικά επικίνδυνες πέτρες στα νεφρά.


Η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας γίνεται με την ανίχνευση διπλοδιαθλαστικών κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου σε μικροσκόπιο πολωμένου φωτός. Το δείγμα λαμβάνετι από αρθρικό υγρό ή τόφο.


Τι προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα;

Η περίσσεια ουρικού οξέος στο αίμα προκαλεί ουρική αρθρίτιδα. Το ουρικό οξύ προέρχεται από αυτό που παράγεται από το σώμα και από προσλαμβάνεται με την τροφή. Οποιοδήποτε επιπλέον ουρικό οξύ συνήθως διηθείται μέσω των νεφρών και διοχετεύεται στα ούρα. Εάν το σώμα παράγει υπερβολικό ουρικό οξύ ή δεν το εκκρίνει στα ούρα, σχηματίζονται κρύσταλλοι ουρικού νατρίου στις αρθρώσεις και τους τένοντες. Αυτοί οι κρύσταλλοι προκαλούν έντονη φλεγμονή που οδηγεί σε οίδημα, ερυθρότητα και πόνο.


Παράγοντες κινδύνου

Ο πιο συνηθισμένος παράγοντας είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά μπύρας. Επίσης μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και μπορεί να σχετίζεται με τραυματισμό ή χειρουργικές επεμβάσεις, νοσηλεία, περιόδους στρες ή αντιδράσεις σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και θαλασσινά και σε ορισμένα φάρμακα όπως τα διουρητικά, νιασίνη, ασπιρίνη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί παρουσία ορισμένων όγκων. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ διαταραχών ουρικής αρθρίτιδας και νεφρών, ελλείψεων ενζύμων και δηλητηρίασης από μόλυβδο. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να συνοδεύει την ψωρίαση και είναι συχνή σε ασθενείς με μεταμοσχευμένα όργανα λόγω συχνής λήψης φαρμάκων.

Η ευαισθησία στην ουρική αρθρίτιδα συχνά κληρονομείται και σχετίζεται με άλλες κοινές ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Οι επαναλαμβανόμενες προσβολές της ουρικής αρθρίτιδας είναι συχνές εάν το επίπεδο ουρικού οξέος του σώματος δεν διατηρείται υπό έλεγχο.


Συμπτώματα

  • Ξαφνικός και σοβαρός πόνος, συνήθως στη μέση της νύχτας ή νωρίς το πρωί
  • Υπερευαισθησία Η άρθρωση μπορεί επίσης να είναι ζεστή στην αφή και να φαίνεται ερυθρή
  • Δυσκαμψία
  • Οίδημα

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα