Τι είναι και πως είναι τα Κονδυλώματα και HPV; Συμπτώματα – θεραπεία

Κονδυλώματα και HPV

Περιεχόμενα

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από ιούς και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Αυτά που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό ανθρώπινου θηλώματος, κοινώς ονομαζόμενο HPV, και μεταδίδονται εύκολα με σεξουαλική επαφή.

Κονδυλώματα και HPV

Η λοίμωξη από τον HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Ορισμένες μορφές του ιού, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του ορθού, του αιδοίου, του κόλπου και του πέους. Σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα κολλήσει HPV σε κάποια φάση της ζωής τους!

Αφού ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό HPV, μπορεί να χρειαστεί ένας έως τρεις μήνες (ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις) για την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Μερικοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν ποτέ κονδυλώματα.

Πως είναι τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων;

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μοιάζουν με μικροσκοπικές ροζ ή κόκκινες μυρμηγκιές γύρω από τα γεννητικά όργανα. Συχνά εμφανίζονται σε συστάδες τριών ή τεσσάρων και μπορεί να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Συνήθως δεν είναι επώδυνες, αν και μπορεί να προκαλέσουν ήπιο πόνο, αιμορραγία και φαγούρα.

Συμπτώματα γεννητικών κονδυλωμάτων:

Όπως συμβαίνει με πολλά ΣΜΝ, το HPV δεν έχει πάντα ορατά συμπτώματα. Αλλά όταν εμφανιστούν κονδυλώματα μπορεί να τα δει κανείς  γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα μπορούν να αναπτυχθούν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του κόλπου, στον τράχηλο ή γύρω από τον πρωκτό. Στους άντρες, μπορεί να φαίνονται στην άκρη του πέους, στον άξονα του πέους, στο όσχεο ή γύρω από τον πρωκτό. Τα κονδυλώματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο στόμα ή στο λαιμό ενός ατόμου που κάνει στοματικό σεξ με ένα μολυσμένο άτομο.

Επειδή δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψουμε αν τα κονδυλώματα θα αναπτυχθούν ή θα εξαφανιστούν, τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα πρέπει να εξεταστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία.

Εξετάσεις:

  • Μια κλινική εξέταση των ορατών αλλοιώσεων για να δει αν μοιάζουν με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
  • Εφαρμογή ενός ήπιου διαλύματος οξικού οξέος για να επισημανθούν οι λιγότερο ορατές βλάβες
  • Πλήρης εξέταση πυέλου και ένα τεστ Παπανικολάου (για γυναίκες)
    Βιοψία του ιστού του τραχήλου της μήτρας  που περιλαμβάνει τη λήψη μικρού δείγματος ιστού από τον τράχηλο για ιστολογική εξέταση.
  • Εξέταση του ορθού

Το τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο μία φορά τον χρόνο για όλες τις γυναίκες.

Το τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο κάθε 6 μήνες για τις γυναίκες που έχουν-είχαν ΣΜΝ.

θεραπεία των κονδυλωμάτων:

Δυστυχώς, καμία θεραπεία δεν μπορεί να σκοτώσει τον ιό HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ο γιατρός μπορεί να τα αφαιρέσει με θεραπεία λέιζερ, με κρυοπηξία ή χρήση χημικών. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που είναι μεγάλα ή ανθεκτικά στη θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, η υποτροπή παραμένει ένα πρόβλημα.

Τι πρέπει να κάνω όταν έχω τα κονδυλώματα;

  • Κρατήστε την περιοχή όσο το δυνατόν πιο στεγνή.
  • Φορέστε εσώρουχα από βαμβάκι. Τα τεχνητά υφάσματα μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή και να παγιδεύσουν την υγρασία.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα