Τι είναι οι ηπατίτιδες και πως επηρεάζουν το ήπαρ;

Μπορεί η ηπατίτιδα C να εξαπλωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής - ηπατίτιδες

Περιεχόμενα

Η ηπατίτιδα αναφέρεται σε μια φλεγμονώδη κατάσταση του ήπατος. Συνήθως προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες. Αυτά περιλαμβάνουν την αυτοάνοση ηπατίτιδα και την ηπατίτιδα που εμφανίζεται ως δευτερογενές αποτέλεσμα των φαρμάκων, των ναρκωτικών, των τοξινών και του οινοπνεύματος. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το σώμα κάνει αντισώματα εναντίον του ηπατικού ιστού.

Το ήπαρ βρίσκεται στο πάνω δεξιά τμήμα της κοιλιάς. Εκτελεί πολλές κρίσιμες λειτουργίες που επηρεάζουν το μεταβολισμό σε ολόκληρο το σώμα, όπως:

  • Παραγωγή χολής, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη
  • Απομάκρυνση τοξινών από το σώμα
  • Απέκκριση χολερυθρίνης (προϊόν ερυθρών αιμοσφαιρίων), χοληστερόλης, ορμονών και φαρμάκων
  • Κατανομή υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών
  • Ενεργοποίηση των ενζύμων, που είναι εξειδικευμένες πρωτεΐνες απαραίτητες για τις λειτουργίες του σώματος
  • Αποθήκευση γλυκογόνου (μια μορφή σακχάρου), μέταλλα και βιταμίνες (Α, Δ, Ε και Κ)
  • Σύνθεση πρωτεϊνών αίματος, όπως λευκωματίνη
  • Σύνθεση παραγόντων πήξης

Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο ηπατίτιδας. Μπορείτε να αποτρέψετε ορισμένες μορφές ηπατίτιδας μέσω εμβολιασμών και προφυλάξεων στον τρόπο ζωής.


Οι πέντε τύποι ιογενούς ηπατίτιδας

Οι ιογενείς λοιμώξεις του ήπατος που ταξινομούνται ως ηπατίτιδα περιλαμβάνουν την ηπατίτιδα Α, Β, C, D και E. Ένας διαφορετικός ιός είναι υπεύθυνος για κάθε τύπο ηπατίτιδας.

Η ηπατίτιδα Α είναι πάντοτε μια οξεία, βραχυπρόθεσμη ασθένεια, ενώ η ηπατίτιδα Β, C και D είναι πιθανό να είναι οξεία και χρόνια. Η ηπατίτιδα Ε είναι συνήθως οξεία αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε έγκυες γυναίκες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ηπατίτιδες Α, Β, C, D και Ε


Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α προκαλείται από μια μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV). Αυτός ο τύπος ηπατίτιδας μεταδίδεται συχνότερα με την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου από κόπρανα ή από άτομο που έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα Α.

Πώς θεραπεύεται η ηπατίτιδα; Εμβόλια – Επιπλοκές


Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσματικά σωματικά υγρά, όπως αίμα, κολπικές εκκρίσεις ή σπέρμα, που περιέχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, η σεξουαλική επαφή με μολυσμένο σύντροφο ή η χρήση κοινών ξυραφιών με ένα μολυσμένο άτομο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατίτιδας Β.

Τι είναι Ηπατίτιδα;


Ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C προέρχεται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά, συνήθως μέσω της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών και της σεξουαλικής επαφής. Ο HCV συγκαταλέγεται στις πιο συνηθισμένες μολύνσεις από ιό.

Τι είναι η ηπατίτιδα C; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!


Ηπατίτιδα D

Η ηπατίτιδα D είναι μια σοβαρή ηπατική νόσος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας D (HDV). Η HDV μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με το μολυσμένο αίμα. Η ηπατίτιδα D είναι μια σπάνια μορφή ηπατίτιδας που συμβαίνει μόνο σε συνδυασμό με μόλυνση από ηπατίτιδα Β. Ο ιός της ηπατίτιδας D δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί χωρίς την παρουσία ηπατίτιδας Β. Γενικά είναι πολύ ασυνήθιστη στην Ευρώπη.

Μπορεί η ηπατίτιδα C να εξαπλωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής; Πως μεταδίδεται;


Ηπατίτιδα Ε

Η ηπατίτιδα Ε είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το νερό και την τροφή. Η ηπατίτιδα Ε βρίσκεται κυρίως σε περιοχές με κακή υγιεινή και συνήθως προκύπτει από την κατάποση περιττωμάτων που μολύνουν την παροχή νερού. Αυτή η ασθένεια είναι ασυνήθιστη στην Ευρώπη. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ηπατίτιδας Ε στη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Κεντρική Αμερική και την Αφρική.

Τι είναι οι ηπατίτιδες και πως επηρεάζουν το ήπαρ;


Αιτίες μη λοιμώδους ηπατίτιδας

Αλκοόλ και άλλες τοξίνες

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και φλεγμονή. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως αλκοολική ηπατίτιδα. Η αλκοόλη τραυματίζει άμεσα τα κύτταρα του ήπατος. Με τον καιρό, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και κίρρωση, πύκνωση και ουλές του ήπατος.

Άλλες τοξικές αιτίες της ηπατίτιδας περιλαμβάνουν υπερβολική χρήση ή υπερβολική δόση φαρμάκων και έκθεση σε δηλητήρια.

Συχνά συμπτώματα ηπατίτιδας

Εάν έχετε μορφές ηπατίτιδας που είναι χρόνιες, όπως η ηπατίτιδα Β και C, ίσως να μην έχετε συμπτώματα στην αρχή. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν έως ότου η βλάβη επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας εμφανίζονται γρήγορα. Περιλαμβάνουν:

Η χρόνια ηπατίτιδα αναπτύσσεται αργά, έτσι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ανεπαίσθητα για να παρατηρήσετε.

Διάγνωση

Εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας

Οι εξετάσεις λειτουργίας του ήπατος χρησιμοποιούν δείγματα αίματος για να καθορίσουν πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το ήπαρ. Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ειδικά αν δεν παρουσιάζετε σημάδια σε μια εξέταση της νόσου του ήπατος. Τα υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων μπορεί να υποδεικνύουν ότι το συκώτι είναι καταπονημένο, έχει καταστραφεί ή δεν λειτουργεί σωστά.

Άλλες εξετάσεις αίματος

Εάν οι εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας είναι μη φυσιολογικές, ο γιατρός πιθανόν να παραγγείλει άλλες εξετάσεις για την ανίχνευση της πηγής του προβλήματος. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν τους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο για αντισώματα που είναι κοινά σε καταστάσεις όπως η αυτοάνοση ηπατίτιδα.

Υπέρηχος

Ο κοιλιακός υπερηχογράφος χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα των οργάνων στην κοιλιά. Μπορεί να δείξει:

  • Υγρό στην κοιλιά
  • Ηπατική βλάβη ή διόγκωση
  • Όγκους του ήπατος
  • Ανωμαλίες της χοληδόχου κύστης

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα