Τι είναι ο όγκος του εγκεφάλου;

Τι είναι ο όγκος του εγκεφάλου;

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι μη φυσιολογική ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Οι όγκοι του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος επηρεάζουν περίπου έξι στους 1.000 ανθρώπους.

Όγκος του Εγκεφάλου: Τι Είναι, Συμπτώματα, Θεραπεία & Πρόγνωση

Ένας όγκος εγκεφάλου ορίζεται ως μια μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων στο εσωτερικό του κρανίου. Η ύπαρξη ενός όγκου μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ατόμου.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, εμετούς, αλλαγές στην όραση ή στην ισορροπία, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα έναν ιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Ένας όγκος σχηματίζεται από μια συσσώρευση μη φυσιολογικών κυττάρων. Κανονικά, τα κύτταρα στο σώμα μας πεθαίνουν και αντικαθίστανται από νέα κύτταρα. Μερικοί τύποι καρκίνου του εγκεφάλου εμφανίζονται όταν ένας τύπος κυττάρου εξαλλάσσεται σε καρκινικό. Μόλις εξαλλαγούν, τα κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται με μη φυσιολογικούς τρόπους. Καθώς αναπτύσσονται αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα, γίνονται μάζα ή όγκοι. Οι όγκοι του εγκεφάλου που προκύπτουν ονομάζονται πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου επειδή προέρχονται από τον εγκέφαλο.


Τι είναι ο καρκίνος του εγκεφάλου;

Ο καρκίνος είναι ένας όρος που προορίζεται για κακοήθεις όγκους.


Τι είναι κακοήθης όγκος;

Οι κακοήθεις όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν επιθετικά, εξουδετερώνοντας τα υγιή κύτταρα, διηθώντας τους φυσιολογικούς ιστούς, καταλαμβάνοντας το χώρο, την αιμάτωση και τα θρεπτικά συστατικά. Μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Όπως όλα τα κύτταρα του σώματος έτσι και τα κύτταρα του όγκου χρειάζονται αίμα και θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσουν.


Τι είναι καλοήθης όγκος?

Οι όγκοι που δεν διηθούν τον κοντινό ιστό και δεν εξαπλώνονται σε απομακρυσμένες περιοχές καλούνται καλοήθεις. Γενικά, ένας καλοήθης όγκος είναι λιγότερο σοβαρός από έναν κακοήθη όγκο. Ωστόσο, ένας καλοήθης όγκος μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον εγκέφαλο πιέζοντας τον υγιή ιστό.


Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του εγκεφάλου;

Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου αποτελούνται από καρκινικά κύτταρα ενός όγκου που βρίσκεται αλλού στο σώμα . Τα κύτταρα αυτά εξαπλώνονται στον εγκέφαλο και η διαδικασία αυτή ονομάζεται μετάσταση. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κακοήθειας στον εγκέφαλο.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους όγκους του εγκεφάλου στους ενήλικες;

Οι άνθρωποι μεταξύ των ηλικιών 65 και 79 αποτελούν τον πληθυσμό που είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο. Τα παιδιά που λαμβάνουν ακτινοβολία στο κεφάλι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης όγκου στον εγκέφαλο ως ενήλικες, όπως και οι άνθρωποι που έχουν ορισμένες σπάνιες γενετικές καταστάσεις όπως η νευροϊνωμάτωση ή το σύνδρομο Li-Fraumeni.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα