Τι είναι ο ιος HIV και τι το AIDS;

Τι είναι ο ιος HIV και τι το AIDS;

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Τι είναι ο HIV;

Ο ιός HIV είναι ένας ιός που προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που αποτελούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στην ασθένεια. Ο ιός καταστρέφει έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων στο ανοσοποιητικό σύστημα που ονομάζεται κύτταρο Τ βοηθός και κάνει αντίγραφα του ίδιου αυτού μέσα σε αυτά τα κύτταρα. Τα Τ-βοηθητικά κύτταρα αναφέρονται επίσης ως κύτταρα CD4.

Καθώς ο HIV καταστρέφει περισσότερα CD4 κύτταρα και κάνει περισσότερα αντίγραφα του ίδιου εξασθενεί βαθμιαία το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει HIV και δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία, θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Εάν το HIV παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ή 15 χρόνια ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να υποστεί σοβαρές βλάβες, ώστε να μην μπορεί πλέον να αμυνθεί καθόλου. Ωστόσο, ο ρυθμός εξέλιξης του HIV ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τη γενική υγεία και το υπόβαθρο του ασθενή.

Βασικά στοιχεία για τον ιό HIV

  • Ο HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.
  • Τα άτομα με HIV μπορούν να απολαμβάνουν μια μακρά και υγιή ζωή λαμβάνοντας αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία είναι αποτελεσματική και διαθέσιμη σε όλους.
  • Όσο πιο νωρίς διαγιγνώσκονται, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα απολαμβάνουν καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα.
  • Είναι δυνατό με την αντιρετροϊκή θεραπεία να μειωθεί το επίπεδο του HIV στον οργανισμό σε τόσο χαμηλά επίπεδα που οι εξετάσεις αίματος να μην τον ανιχνεύουν. Οι άνθρωποι που ζουν με HIV, των οποίων το ιικό φορτίο επιβεβαιώνεται ως μη ανιχνεύσιμο, δεν μεταδίδουν τον ιό HIV.
  • Η τακτική εξέταση για HIV είναι σημαντική για να γνωρίζετε την κατάστασή σας.
  • Ο ιός HIV βρίσκεται στο σπέρμα, στο αίμα, στο κολπικό υγρό, στο πρωκτικό υγρό και στο μητρικό γάλα.
  • Ο HIV ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί μέσω του ιδρώτα, του σάλιου ή των ούρων.
  • Η σωστή χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
  • Εάν κάνετε χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, χρησιμοποιείτε καινούργια βελόνα και σύριγγα (ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ) και μην μοιράζεστε ποτέ τον εξοπλισμό.
  • Εάν είστε έγκυος και έχετε HIV, ο ιός μπορεί να περάσει στο σώμα του μωρού κατά τον τοκετό ή στο θηλασμό.

Τι είναι το AIDS;

Το AIDS είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλείται από τον ιό HIV. Ένας ασθενής λέγεται ότι έχει AIDS όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πολύ αδύναμο για να αποφύγει τις λοίμωξεις. Επίσης αναπτύσσονται συγκεκριμένα συμπτώματα και ασθένειες. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο του HIV, όταν η μόλυνση είναι πολύ προχωρημένη και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα οδηγήσει σε θάνατο.

 

Βασικά στοιχεία για το AIDS

Το AIDS σημαίνει σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. ονομάζεται επίσης προχωρημένη λοίμωξη από τον ιό HIV.
Το AIDS είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων και ασθενειών (σύνδρομο) που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της προχωρημένης μόλυνσης από τον ιό HIV που έχει καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

  • Ο ιός HIV είναι ένας ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και την φυσική άμυνα του οργανισμού από την ασθένεια.
  • Εάν η λοίμωξη από HIV παραμείνει χωρίς θεραπεία, το ανοσοποιητικό σύστημα θα εξασθενίσει έως ότου δεν θα μπορεί πλέον να καταπολεμήσει τις απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις και ασθένειες.
  • Η τακτική εξέταση για τον HIV, βοηθάει στην άμεση έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας.
  • Το AIDS περιγράφει ένα σύνολο συμπτωμάτων και ασθενειών που συμβαίνουν στο τελικό στάδιο της λοίμωξης από τον HIV, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα