Τι είναι ο καρκίνος του πέους; Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση, Στάδια

Καρκίνος του πέους

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Ο καρκίνος του πέους σχηματίζεται στα κύτταρα και τον ιστό του πέους, το αναπαραγωγικό όργανο που μεταφέρει το σπέρμα και τα ούρα έξω από το σώμα.

Είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου

Καρκίνος του πέους:

Η πρόγνωση του καρκίνου του πέους (πιθανότητα ανάκαμψης) είναι δύσκολο να προβλεφθεί επειδή ο καρκίνος του πέους είναι πολύ πολύ σπάνιος. Η πρόγνωση εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, είτε είναι πρόσφατα διαπιστωμένος είτε πρόκειται για υποτροπή, τη θέση και το μέγεθος του κακοήθους όγκου.

Ενημερωτικά

Ο καρκίνος του πέους είναι πιο κοινός στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική σε σύγκριση με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ποια είναι τα αίτια;

Οι αιτίες του καρκίνου του πέους, μαζί με τις αιτίες των περισσότερων καρκίνων, είναι απροσδιόριστες αν και έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου.

Η λοίμωξη από τον HPV μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του πέους. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πέους περιλαμβάνουν την ηλικία άνω των 60 ετών, το κάπνισμα, την υπερβολική εναλλαγή  σεξουαλικών συντρόφων και την κακή υγιεινή των γεννητικών οργάνων.

Τι είναι ο Καρκίνος του Προστάτη; Στάδια, Συμπτώματα, Αίτια, Θεραπεία

Ποια είναι τα συμπτώματα στον καρκίνο του πέους;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πληγές στο πέος
  • Ανώμαλη έκκριση και / ή αιμορραγία

Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο ή ερεθισμό στο πέος πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ουρολόγο για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις (πολύ συχνότερες) ή να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του καρκίνου του πέους.

Διάγνωση:

Ο διαπιστωμένος καρκίνος του πέους ταξινομείται στα στάδια που υποδηλώνει την έκταση και την εξέλιξή του.

Δείτε ΕΔΩ: Τι είναι ο προστάτης; Ποιά η λειτουργία του; Συμπτώματα καρκίνου

Στάδια

Τα στάδια του καρκίνου του πέους περιλαμβάνουν:

  • Στάδιο 0: Μη φυσιολογικά κύτταρα που μοιάζουν με κονδυλώματα στην επιφάνεια του πέους που μπορούν όμως να μετατραπούν σε καρκίνο (επίσης γνωστό ως καρκίνωμα in situ).
  • Στάδιο Ι: Ο καρκίνος είναι παρόν στο πέος και έχει εξαπλωθεί στον εν τω βάθει συνδετικό ιστό κάτω από τον ιστό του πέους.
  • Στάδιο ΙΙ: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον συνδετικό ιστό, στους λεμφαδένες, στα αιμοφόρα αγγεία, στον στυτικό ιστό ή στην ουρήθρα.
  • Το στάδιο ΙΙΙ (ΙΙΙα ή ΙΙΙβ) : IIIα – Ο καρκίνος του πέους έχει εξαπλωθεί στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και σε έναν περιβάλλοντα λεμφαδένα. IIIβ – έχει εξαπλωθεί σε περισσότερους από έναν λεμφαδένες.
  • Στάδιο IV: Ο καρκίνος του πέους έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα όπως ο προστάτης, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος.

Δείτε ΕΔΩ: Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα – Διάγνωση – Στάδια

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα