Τι είναι ο προστάτης; Ποιά η λειτουργία του; Συμπτώματα καρκίνου

Η λειτουργεία του Προστάτη. εικόνα με σύμβολο για τον καρκίνο του προστάτη

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με μέγεθος περίπου 3 χ 3 χ5 εκ. και όγκο 25 ml, που βρίσκεται βαθιά μέσα στη βουβωνική χώρα, μεταξύ της βάσης του πέους και του ορθού. Είναι σημαντικός για την αναπαραγωγή, επειδή τροφοδοτεί το σπερματικό υγρό, το οποίο αναμιγνύεται με το σπέρμα από τους όρχεις. Το σπερματικό υγρό βοηθά το σπέρμα να ταξιδέψει και να επιβιώσει.

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την φυσιολογική εξέλιξη και λειτουργία του, που βρίσκεται και σε τι είναι χρήσιμος, τόσο καλύτερα μπορείτε να καταλάβετε πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος του και πως επηρεάζει τη ζωή του ανθρώπου με την πάροδο του χρόνου.

Τα σπερματοδόχα κυστίδια είναι δομές που κρέμονται πάνω του, αποθηκεύουν και εκκρίνουν ένα μεγάλο μέρος του υγρού της εκσπερμάτωσης.

Νεύρα και αγγεία που τρέχουν κατά μήκος κάθε πλευράς του ανδρικού αδένα, βοηθούν στον έλεγχο της στυτικής λειτουργίας. Σε μερικούς άνδρες, αυτά τα νεύρα τρέχουν σε μικρή απόσταση από τον προστάτη, αλλά σε άλλα, προσκολλώνται στον ίδιο τον προστάτη. Η ακριβής τους θέση δεν επηρεάζει τη λειτουργία του προστάτη ή παίζει ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνο του προστάτη.

Τι είναι ο Καρκίνος του Προστάτη; Στάδια, Συμπτώματα, Αίτια, Θεραπεία

Η ουροδόχος κύστη είναι σαν ένα μπαλόνι που μεγαλώνει καθώς γεμίζει με ούρα. Η ουρήθρα, ένας στενός σωλήνας που συνδέεται με την ουροδόχο κύστη, διέρχεται από τη μέση του προστάτη και κατά μήκος του πέους, φέρνοντας τόσο τα ούρα όσο και το σπέρμα. Είναι ο σωλήνας που αποστραγγίζει την κύστη. Το ορθό, το οποίο είναι ακριβώς πίσω από τον ανδρικό αδένα, είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου και συνδέεται με τον πρωκτό.

Ο προστάτης χωρίζεται σε διάφορες ανατομικές περιοχές ή ζώνες. Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη ξεκινούν στην περιφερειακή ζώνη (πίσω μέρος του προστάτη), κοντά στο ορθό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δακτυλική εξέταση από το ορθό είναι τόσο συχνή. Η δυσκολία στην ούρηση συνήθως δεν αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου του προστάτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυχέρεια της ούρησης οφείλεται στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, η οποία είναι μια μη καρκινική κατάσταση του προστάτη.

Τι κάνει ο Προστάτης;

Δεν είναι απαραίτητος για τη ζωή, αλλά είναι σημαντικός για την αναπαραγωγή. Το υγιές σπέρμα και το ιδανικό περιβάλλον για τη μεταφορά του, είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του και τη γονιμοποίηση. Το σπέρμα περιλαμβάνει ένζυμα όπως το PSA (το οποίο συχνά μετριέται για την ανίχνευση καρκίνου του), καθώς και άλλες ουσίες  όπως ο ψευδάργυρος, το κιτρικό άλας και η φρουκτόζη. Το σπέρμα περιέχει επίσης ουσίες όπως αντισώματα που μπορεί να προστατεύουν την ουροδόχο κύστη και το σπέρμα από βακτήρια και άλλα παθογόνα.

Ο προστάτης τυπικά αναπτύσσεται κατά την εφηβεία, υπό τον έλεγχο της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης και του παραπροϊόντος διυδροτεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως στους όρχεις, αλλά μια μικρότερη ποσότητα παράγεται επίσης στα επινεφρίδια.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου;

Δυστυχώς, συνήθως δεν υπάρχουν σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη. Ο αυξανόμενος όγκος δεν πιέζει τίποτα για να προκαλέσει πόνο, έτσι ώστε για πολλά χρόνια η ασθένεια μπορεί να είναι σιωπηλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τακτικός έλεγχος είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα για όλους τους άνδρες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ή όταν πια είναι σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για αξιολόγηση αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω:

  • Ανάγκη για συχνή ούρηση, ειδικά τη νύχτα
  • Δυσκολία στην έναρξη ή στη διάρκεια της ούρησης
  • Αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων
  • Πόνος ή καύσος κατά την ούρηση
  • Δυσκολία στη στύση
  • Μείωση της ποσότητας του υγρού εκσπερμάτωσης
  • Επώδυνη εκσπερμάτωση
  • Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
  • Πίεση ή πόνο στο ορθό
  • Πόνος ή δυσκαμψία στην οσφύ, στους γοφούς, στη λεκάνη ή στους μηρούς

Συμπτώματα του ουροποιητικού δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο. Η προστατίτιδα ή η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη, επίσης γνωστή ως διόγκωση του προστάτη, είναι καλοήθεις ασθένειες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και είναι πολύ συχνές.

Τι είναι η προστατίτιδα; Συμπτώματα

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα