Τι σημαίνουν οι κολπικές εκκρίσεις;

Τι σημαίνουν οι κολπικές εκκρίσεις;

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Ως κολπικές εκκρίσεις εννούμε τα υγρά που περιέχουν εκκρίσεις από τον κόλπο και τραχηλική βλέννη. Η ποσότητα των παραγόμενων εκκρίσεων ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά είναι συνήθως φυσιολογική και δείγμα υγείας.

Η εγκυμοσύνη, η μεταβολή των ορμονών ή η παρουσία λοίμωξης μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα της κολπικής έκκρισης.

Συνήθως ξεκινούν αφού ένα κορίτσι έχει την πρώτη του εμμηνορροϊκή περίοδο. Έχει πολλές λειτουργίες αφού διατηρεί τον κόλπο καθαρό, παρέχει λίπανση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης.

Τι είναι η φυσιολογική Κολπική Έκκριση;

Η κολπική έκκριση μπορεί να είναι ανώμαλη ή φυσιολογική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί πρόβλημα.

Η φυσιολογική έκκριση του κόλπου είναι καθαρή, μπορεί να είναι παχιά ή λεπτή και συνήθως είναι άοσμη. Η ποσότητα και η υφή μπορεί να αλλάξουν ανάλογα τη φάση του μηνιαίου έμμηνου κύκλου της γυναίκας.

Για παράδειγμα, η έκκριση μπορεί να γίνει βαρύτερη, παχύτερη και πιο αισθητή όταν μια γυναίκα έχει ωορρηξία. Μπορεί επίσης τότε να είναι άσπρη.

Η ποσότητα της έκκρισης μπορεί επίσης να αλλάξει λόγω της σεξουαλικής δραστηριότητας και της χρήσης αντισυλληπτικών.

Τύποι κολπικής έκκρισης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολπικής έκκρισης με βάση το χρώμα, την ποσότητα ή την οσμή. Κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά των κολπικών εκκρίσεων μπορεί να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να γίνει μια διάγνωση βασισμένη αποκλειστικά σε αυτές. Άλλα συμπτώματα όπως καύσος, φαγούρα ή ερεθισμός αποτελούν συχνά ένδειξη ενός προβλήματος.

Παρακάτω υπάρχουν διάφοροι τύποι κολπικής έκκρισης και οι πιθανές αιτίες τους.

Λευκό

Διαφορετικές αποχρώσεις λευκής έκκρισης μπορεί να είναι φυσιολογικές, ειδικά εάν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή λίγο πριν την περίοδο της γυναίκας. Όσο δεν υπάρχει κολπικός κνησμός, καύσος ή ασυνήθιστη οσμή να τις συνοδεύει, πιθανότατα δεν υπάρχει κανένα υποκείμενο πρόβλημα.

Αλλά σε άλλες περιπτώσεις,  θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας λοίμωξης. Εάν η έκκριση είναι παχύρευστη και μοιάζει με το τυρί cottage, μπορεί να οφείλεται σε κολπική μόλυνση.

Μια κολπική μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπικό κνησμό και καύσος. Εμφανίζεται λόγω υπερβολικής ανάπτυξης ενός τύπου μύκητα που ονομάζεται Candida.

Λεπτή, λευκή κολπική έκκριση που έχει έντονη οσμή ψαριού μπορεί να υποδεικνύει βακτηριακή κολπίτιδα. Είναι η πιο κοινή κολπική λοίμωξη στις γυναίκες μεταξύ 15 και 44 ετών. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κάψιμο κατά την ούρηση και κνησμό του κόλπου.

Κίτρινο

Η κίτρινη έκκριση μπορεί και να υποδεικνύει μόλυνση. Εάν η έκκριση έχει ανοικτό κίτρινο χρώμα, είναι άοσμη και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να μην είναι ανησυχητική.

Σε άλλες περιπτώσεις, η κίτρινη έκκριση μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης ή μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Οι αιτίες της κίτρινης απέκκρισης περιλαμβάνουν:

  • Τριχομονάδα, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό, πόνο κατά την ούρηση και δυσάρεστη οσμή.
  • Χλαμύδια, τα οποία συχνά δεν έχουν συμπτώματα.

Διαυγές

Η διαυγής έκκριση του κόλπου είναι συνήθως φυσιολογική. Ωστόσο, μπορεί να διαφέρει κατά τη διάρκεια του μηνιαίου έμμηνου κύκλου της γυναίκας.

Για παράδειγμα, η καθαρή έκκριση μπορεί να έχει μια υφή σαν το ασπράδι του αυγού κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Η κανονική έκκριση του κόλπου δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, μερικές από τις ακόλουθες προφυλάξεις μπορούν μερικές φορές να αποτρέψουν την ανώμαλη κολπική έκκριση:

  • Αποφύγετε το ντούς με αντισηπτικά, το οποίο μπορεί να καταστρέψει τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα που βοηθά στην πρόληψη των κολπικών μολύνσεων.
  • Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα, τα οποία απορροφούν την υγρασία και μπορεί να αποτρέψουν μια μόλυνση.
  • Κάνετε ασφαλές σεξ χρησιμοποιώντας προφυλακτικό, περιορίζοντας τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και κάνοντας τακτικά εξετάσεις για τα ΣΜΝ.
  • Χρησιμοποιήστε μη αρωματικά σαπούνια και ταμπόν. Αρωματικά ή αντιμικροβιακά προϊόντα μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα