Το παιδί μου έχει αυτισμό, πως να το βοηθήσω;

Το παιδί μου έχει αυτισμό, πως να το βοηθήσω;

Περιεχόμενα

Εκτός από την ιατρική περίθαλψη και τις θεραπείες που μπορείτε να προσφέρετε για να βοηθήσετε το παιδί σας με αυτισμό, υπάρχουν απλά, καθημερινά πράγματα που κάνουν τη διαφορά.

Η σύνδεση με ένα αυτιστικό παιδί μπορεί να είναι πρόκληση, καθώς δεν χρειάζεται να του μιλάτε ή ακόμα και να αγγίζετε για να επικοινωνήσετε και να συνδεθείτε. Επικοινωνείτε με τον τρόπο που βλέπετε ότι το παιδί νιώθει οικειότητα και άνεση, προσέξτε τον τόνο της φωνής σας, τη γλώσσα του σώματός σας και ενδεχομένως τον τρόπο που αγγίζετε το παιδί. Το παιδί επικοινωνεί επίσης μαζί σας, ακόμα και αν δεν μιλάει. Απλά πρέπει να μάθετε εσείς τη γλώσσα του!

Δείτε εδώ: Τα πιο συχνά σημάδια αυτισμού στα παιδιά

Ψάξτε για μη λεκτικές υποδείξεις: Αν είστε προσεκτικοί, θα μάθετε να καταλαβαίνετε τις μη λεκτικές ενδείξεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά με αυτισμό για να επικοινωνούν. Δώστε προσοχή στα είδη των ήχων που κάνουν, στις εκφράσεις του προσώπου τους και στις χειρονομίες που χρησιμοποιούν όταν είναι κουρασμένα, πεινασμένα ή θέλουν κάτι.

Βρείτε χρόνο για διασκέδαση: Ένα παιδί με αυτισμό εξακολουθεί να είναι παιδί! Γονέας – παιδί πρέπει να βρούνε παιχνίδια και χρόνο διασκέδασης. Φανταστείτε τρόπους να διασκεδάσετε μαζί, σκεπτόμενοι για τα πράγματα που κάνουν το παιδί σας να χαμογελά. Είναι πιθανό να απολαμβάνει αυτές τις δραστηριότητες περισσότερο διότι δεν μοιάζουν σαν θεραπευτικές ή εκπαιδευτικές. Το παιχνίδι αποτελεί ουσιαστικό μέρος της μάθησης για όλα τα παιδιά και δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν σαν εργασία.

Βάλτε το παιχνίδι στο πρόγραμμα: Η εύρεση δραστηριοτήτων που μοιάζουν με διασκέδαση και όχι με εκπαίδευση ή θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να συνδεθεί μαζί σας.

Προσέξτε τις ευαισθησίες του παιδιού: Πολλά παιδιά με αυτισμό είναι υπερευαίσθητα στο φως, τον ήχο, την αφή, τη γεύση και τη μυρωδιά. Μερικά παιδιά με αυτισμό είναι “υπο-ευαίσθητα” στα αισθητήρια ερεθίσματα. Κατανοήστε ποια είναι τα αξιοθέατα, οι ήχοι, οι μυρωδιές, οι κινήσεις και οι απτικές αισθήσεις που πυροδοτούν διαταραγμένες συμπεριφορές του παιδιού και τι προκαλεί θετική ανταπόκριση. Που νιώθει το παιδί άγχος; ηρεμία; άβολα; ευχάριστα; Εντοπίστε την συμπεριφορά του παιδιού και προσφέρετε του ένα όμορφο, ασφαλές και οικείο περιβάλλον.

Μάθετε για τον αυτισμό: Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο ευκολότερο θα είναι να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις για το παιδί σας.

Αποδεχτείτε το παιδί σας, τις ιδιορρυθμίες και τις ιδιαιτερότητες του: Αντί να εστιάζετε στο πώς το παιδί σας διαφέρει από τα άλλα παιδιά και τι «λείπει», αποδεχτείτε την κατάσταση. Απολαύστε τις ιδιαιτερότητες του παιδιού σας, γιορτάστε μικρές επιτυχίες και σταματήστε να συγκρίνετε το παιδί σας με του γείτονα! Η αγάπη και η αποδοχή θα βοηθήσει το παιδί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Δημιουργήστε ένα δωμάτιο ασφαλείας στο σπίτι: Φτιάξτε έναν χώρο στο σπίτι όπου το παιδί μπορεί να χαλαρώνει, να αισθάνεται και να είναι ασφαλές. Αυτό περιλαμβάνει την οργάνωση και τον καθορισμό ορίων με τρόπους που το παιδί σας μπορεί να καταλάβει. Οι οπτικές ενδείξεις μπορεί να είναι χρήσιμες (χρωματιστές ζώνες σήμανσης που είναι εκτός ορίων, επισήμανση στοιχείων στο σπίτι με εικόνες).

Εστίαση στο θετικό: Όπως όλοι, τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού συχνά ανταποκρίνονται καλά στη θετική ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα επιβραβεύετε για τα πράγματα που κάνουν καλά, θα τα κάνει να αισθάνονται όμορφα.

Να είστε συγκεκριμένοι, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι σας άρεσε στη συμπεριφορά τους. Βρείτε τρόπους για να τα ανταμείψετε, είτε με επιπλέον χρόνο παιχνιδιού είτε με ένα μικρό δώρο, όπως ένα αυτοκόλλητο.

Ορίστε χρονοδιάγραμμα και να είστε συνεπείς σε αυτό: Στα παιδιά αρέσει η ρουτίνα. Μην αλλάζετε την ώρα του φαγητού, της θεραπείας ή την ώρα παιχνιδιού. Θα τους δημιουργηθεί ανασφάλεια.

Αυτό μπορεί να διευκολύνει την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και συμπεριφορών και να τους βοηθήσει να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε διαφορετικές καταστάσεις.

Δώστε χρόνο: Θα δοκιμάσατε πιθανώς πολλές διαφορετικές τεχνικές, θεραπείες και προσεγγίσεις καθώς θα ψάχνετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας. Μείνετε θετικοί και προσπαθήστε να μην αποθαρρύνεστε αν δεν ανταποκρίνεται καλά σε μια συγκεκριμένη μέθοδο.

Πάρτε το παιδί μαζί σας στις καθημερινές δραστηριότητες: Εάν η συμπεριφορά του παιδιού είναι απρόβλεπτη, ίσως νιώθετε ότι είναι ευκολότερο να μην εκτίθεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αλλά όταν τα παίρνετε μαζί σας σε καθημερινές δουλειές, όπως ψώνια, τράπεζα ή ταχυδρομείο, αυτό μπορεί να το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί.

Λάβετε υποστήριξη: Από άλλες οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και φίλους μπορεί να έχετε μεγάλη βοήθεια. Οι ομάδες υποστήριξης μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να μοιραστείτε συμβουλές και πληροφορίες. Ατομική ή οικογενειακή συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμη. Σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη και ζητήστε βοήθεια.

Προστατέψτε τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας: Πολλά παιδιά στο φάσμα του αυτισμού έχουν ξεσπάσματα και η πιθανότητα να τραυματιστείτε εσείς, ο / η σύζυγός σας ή κάποιο άλλο παιδί σας είναι υψηλός. Σκεφτείτε τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παιδιού σας και αποφασίστε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να μειωθεί η πιθανότητα τραυματισμού. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν πρόβλημα στο γεύμα και μπορεί να προσπαθήσουν να ρίξουν σκεύη ή να ρίξουν τα πιάτα από το τραπέζι. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε καπάκια από καουτσούκ, πλαστικά πιάτα και κύπελλα για να αποφύγετε τη θραύση.

Βρείτε βοήθεια: Η δική σας ψυχική υγεία και ηρεμία είναι καθρέφτης για το παιδί. Αν δεν είστε εσείς καλά, πως θα βοηθήσετε και θα στηρίξετε το παιδί; Ειδικά εάν χρειάζεται συνεχή φροντίδα, κάποια στιγμή θα κουραστείτε πολύ. Πριν συμβεί αυτό, φροντίστε να βρείτε και να εκπαιδεύσετε, σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης. Δώστε λίγο χρόνο και για τον εαυτό σας. Μία βόλτα, μια μικρή εκδρομή θα γεμίσει τις μπαταρίες σας!

Αποδεχθείτε και απολαύστε το παιδί σας! Είναι πολύ έξυπνο και πολύ ιδιαίτερο! Βρείτε κουμπιά επικοινωνίας για να γίνει η καθημερινότητα η δική σας και του παιδιού πιο εύκολη και πιο όμορφη.

  • Αξιοποιήστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού
  • Προσφέρετε ένα προβλέψιμο πρόγραμμα
  • Διδάξτε τις εργασίες ως μια σειρά από απλά βήματα
  • Παίξτε μαζί του
  • Να πηγαίνετε μαζί βόλτες
  • Λάβετε μαζί του υποστήριξη
  • Σκεφτείτε τι απολαμβάνει το παιδί και πώς μπορούν αυτές οι δραστηριότητες να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία και να ενισχύσουν τη μάθηση

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα