Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά: Η σημασία του πρωινού για την πρόληψη του διαβήτη

Τρώγοντας πρωινό κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Πολλές φορές, η βιασύνη της καθημερινότητας μας ωθεί να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα. Ίσως να μην νιώθουμε πείνα, ή να θεωρούμε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο.

Ωστόσο, νέες μελέτες έρχονται να αναδείξουν τη σημασία του πρωινού για την υγεία μας, και συγκεκριμένα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα:

Γερμανοί ερευνητές, μετά από ανάλυση 6 ξεχωριστών μελετών με 96.000 συμμετέχοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη του πρωινού, ακόμα και περιστασιακά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα:

  • Η παράλειψη του πρωινού μία φορά την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο κατά 6%.
  • Η παράλειψη 4-5 φορές την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο έως και 55%.

Γιατί το πρωινό είναι σημαντικό:

Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθάει το σώμα να μεταβολίσει το σάκχαρο στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
  • Αύξηση σακχάρου στο αίμα: Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και το δείπνο.

Πώς να φτιάξετε ένα υγιεινό πρωινό:

  • Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Η βρώμη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδανικές επιλογές.
  • Προσθέστε πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη σας κρατάει χορτάτους και δίνει ενέργεια. Μπορείτε να επιλέξετε αυγά, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
  • Περιορίστε τα σάκχαρα: Αποφύγετε τα δημητριακά με ζάχαρη, τα γλυκά και τα έτοιμα ροφήματα.

Συμβουλές για να μην παραλείπετε το πρωινό:

  • Προετοιμάστε το από το προηγούμενο βράδυ: Βράστε αυγά ή κόψτε φρούτα.
  • Επιλέξτε ένα εύκολο και γρήγορο πρωινό: Γιαούρτι με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι,ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί είναι ιδανικές επιλογές.
  • Κάντε το πρωινό σας διασκεδαστικό: Δοκιμάστε νέες συνταγές και συνδυασμούς.

Συμπέρασμα:

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Μην παραλείπετε το πρωινό σας και μειώστε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Συμπτώματα – Θεραπεία- Νοσ. Φροντίδα

Πηγές:

The Journal of Nutrition
Jenna Freeman Scudder, RD

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα