Τύποι γυναικολογικού καρκίνου

Τύποι γυναικολογικού καρκίνου

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Γυναικολογικοί καρκίνοι είναι εκείνοι που αναπτύσσονται στην αναπαραγωγική οδό της γυναίκας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μόνο ένας τύπος γυναικολογικού καρκίνου. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνος ωοθηκών
  • Καρκίνος της μήτρας
  • Καρκίνο του κόλπου
  • Καρκίνος του αιδοίου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για καθέναν από αυτούς τους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων σε ορισμένες περιπτώσεις της κληρονομικότητας. Φυσικά πολλές γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο χωρίς να θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Ας δούμε παρακάτω λίγα πράγματα για τον κάθε ένα:

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνδέονται με μόλυνση από ιό ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Η πλειοψηφία των γυναικών με λοίμωξη από τον HPV δεν θα αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά ο τακτικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και της θεραπείας των μη φυσιολογικών κυτταρικών αλλαγών που συμβαίνουν στον τράχηλο της μήτρας πριν αναπτυχθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Αυτές οι αλλαγές τυπικά ανιχνεύονται μέσω του test Παπανικολάου. Τα εμβόλια HPV μπορούν επίσης να αποτρέψουν την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στα αρχικά στάδια του, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν έχει συμπτώματα, γι ‘αυτό και ο τακτικός έλεγχος είναι τόσο σημαντικός. Σε μεταγενέστερα στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Ίσως βέβαια αυτά να είναι σημάδια άλλων προβλημάτων υγείας, εάν μια γυναίκα έχει τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να τα αναφέρει στον γυναικολόγο της.

Ο καρκίνος της μήτρας

Ο καρκίνος της μήτρας είναι ο τύπος που διαγιγνώσκεται πιο συχνά από τους γυναικολογικούς καρκίνους και ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Ενώ οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να αναπτύξει καρκίνο της μήτρας, συνήθως διαγιγνώσκεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο της μήτρας περιλαμβάνουν την ηλικία 50 ετών και άνω, την παχυσαρκία, τη λήψη οιστρογόνων μόνο ως αντικατάσταση ορμονών και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της μήτρας, των ωοθηκών ή του κόλπου.

Οι συνήθεις εξετάσεις δεν συνιστώνται για τον καρκίνο της μήτρας, επομένως είναι σημαντικό οι γυναίκες να έχουν επίγνωση των συμπτωμάτων όπως η ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή / και ο πόνος, η πίεση στην περιοχή της πυέλου. Εαν μία γυναίκα έχει τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να μιλήσει στον γυναικολόγο της.

Καρκίνος ωοθηκών

Ενώ ο καρκίνος των ωοθηκών αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των καρκίνων, προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο γυναικολογικό καρκίνο. Ενώ τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι εξαιρετικά όταν η νόσος διαγνωστεί νωρίς, μόνο στο 20% των καρκίνων των ωοθηκών βρίσκονται σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Ένας λόγος γι ‘αυτό είναι ότι δεν υπάρχει συνιστώμενη ρουτίνα για τον καρκίνο των ωοθηκών σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα. Και τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου, του τυμπανισμού, της αίσθησης πίεσης μπορούν επίσης εύκολα να αγνοηθούν ή να αποδοθούν σε άλλα προβλήματα.

Για γυναίκες που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα ή που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο (συμπεριλαμβανομένων γυναικών που έχουν καρκίνο του μαστού ή έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού ή του παχέος εντέρου), ο γιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις. Η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει ορθοκολπική πυελική εξέταση, υπερηχογράφημα ή εξέταση αίματος CA-125.

Καρκίνος του κόλπου και του αιδοίου

Οι καρκίνοι του κόλπου και του αιδοίου είναι σπάνιοι. Όπως και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, οι καρκίνοι του κόλπου και του αιδοίου σχετίζονται επίσης με τη λοίμωξη από τον ιό HPV. Τα εμβόλια HPV, τα οποία αποτρέπουν ορισμένους τύπους HPV υψηλού κινδύνου, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρκίνων του κόλπου και του αιδοίου.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα