Υπάρχει σχέση μεταξύ ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα;

Υπάρχει σχέση μεταξύ ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα; Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του πνεύμονα;

Περιεχόμενα

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι σοβαρά προβλήματα υγείας παγκοσμίως και αυτές οι δύο ασθένειες συνδέονται με διάφορους τρόπους.

Η ΧΑΠ και ο καρκίνος του πνεύμονα μοιράζονται αρκετούς κοινούς παράγοντες κινδύνου:

  • Το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για και τις δύο ασθένειες, είτε πρόκειται για καπνό δεύτερου χεριού είτε για έκθεση σε χημικές ουσίες ή άλλους καπνούς στον χώρο εργασίας.
  • Γενετική προδιάθεση
  • Ηλικία (συνήθως άνω των 40 ετών)

Το 2009 υπολογίστηκε ότι μεταξύ 40 – 70% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είχαν επίσης ΧΑΠ. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΧΑΠ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα!

ΧΑΠ: Είμαι σε κίνδυνο;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι έχουν ΧΑΠ μόλις διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, ένας ασθενής με ΧΑΠ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα. Σημαίνει ότι διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο, ειδικά αν είναι καπνιστής!

  • Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ.
  • Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τη νόσο, αλλά δεν το γνωρίζουν ακόμα.
  • Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 40 ετών.
  • Η πλειονότητα των ασθενών με ΧΑΠ είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου που μπορεί να τροποποιηθεί! Μεταξύ 20 – 30% των χρόνιων καπνιστών αναπτύσσουν συμπτωματική ΧΑΠ.
  • Το 10 – 20% των ασθενών με ΧΑΠ δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Περίπου το 5% των περιπτώσεων της ΧΑΠ οφείλεται σε μια γενετική διαταραχή που προκαλεί ανεπάρκεια μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται α1-αντιθρυψίνη.
  • Έχει την τάση να αναπτύσσεται αργά.
  • Μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά συμπτώματα στα αρχικά στάδια.
  • Είναι σημαντική η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Τα πρώιμα συμπτώματα συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής για κάποιο χρονικό διάστημα.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν όλο και πιο σοβαρά.

Οι ασθενείς σε προχωρημένα στάδια μπορεί να μην είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αναπνευστικές λοιμώξεις, καρδιακά προβλήματα και καρκίνο του πνεύμονα.

Η ΧΑΠ μπορεί γενικά να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, αν και η πρόγνωση διαφοροποιείται σημαντικά από άτομο σε άτομο. Οι ασθενείς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ μπορεί να έχουν μικρότερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής τους σε σύγκριση με τους πρώην και νυν καπνιστές.

Εκτός από το κάπνισμα, η πρόγνωση ενός ασθενούς εξαρτάται από το πόσο καλά ανταποκρίνεται στη θεραπεία και από το αν μπορεί να αποφύγει σοβαρές επιπλοκές. Ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει τη γενική υγεία και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα