ΧΑΠ: Είμαι σε κίνδυνο;

Τι είναι το Εμφύσημα; Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου! Αυτή η ασθένεια σκοτώνει περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η ΧΑΠ αναπτύσσεται αργά και συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στα πρώτα στάδια, κάποιος με ΧΑΠ δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών πνευμονικών βλαβών, αναπνευστικών προβλημάτων, ακόμη και καρδιακής ανεπάρκειας.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τους προσωπικούς σας παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας.

Κάπνισμα

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Προκαλεί έως και το 90% των θανάτων από ΧΑΠ. Οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι 13 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από ΧΑΠ από εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Η μακροχρόνια έκθεση στον καπνό είναι επικίνδυνη. Όσο περισσότερο καπνίζετε και όσο περισσότερο εισπνέετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξετε την ασθένεια.  Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο!

Μόλυνση του αέρα

Το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ, αλλά δεν είναι το μόνο! Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί ρύποι μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια όταν η έκθεση είναι έντονη ή παρατεταμένη. Η ρύπανση του εσωτερικού αέρα περιλαμβάνει τα σωματίδια από τον καπνό στερεού καυσίμου που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα και θέρμανση.

Η έκθεση στη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου. Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα παίζει ρόλο στην πρόοδο της ΧΑΠ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αστική ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η κυκλοφορία και η ρύπανση που συνδέεται με την καύση, δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως.

Επαγγελματική σκόνη και χημικά

Η μακροχρόνια έκθεση σε βιομηχανική σκόνη, χημικά και αέρια μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή στους αεραγωγούς και στους πνεύμονες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΑΠ. Τα άτομα που εκτίθενται σε σκόνη και χημικούς ατμούς, όπως οι ανθρακωρύχοι, οι παραγωγοί και επεξεργαστές σιτηρών και οι μεταλλουργοί, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ΧΑΠ.

Γενετικοί παράγοντες

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γενετικοί παράγοντες προκαλούν σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή είχαν μακροχρόνια έκθεση σε σωματίδια για να αναπτύξουν ΧΑΠ. Η γενετική διαταραχή έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη πρωτεΐνης άλφα 1 ( α1 ) – αντιτρυψίνης (ΑΑΤ).

Ηλικία

Η ΧΑΠ είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω που έχουν ιστορικό καπνίσματος. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για την ηλικία σας, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να παραμείνετε υγιείς.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη ΧΑΠ, εάν είστε άνω των 45 ετών, έχετε μέλη της οικογένειας που πάσχουν από τη νόσο ή είστε παρών ή πρώην καπνιστής. Η έγκαιρη ανίχνευση της ΧΑΠ είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία. Η διακοπή του καπνίσματος το συντομότερο δυνατόν είναι επίσης απαραίτητη!

 

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα