Χλωροκίνη – Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για αυτό το φάρμακο!

Χλωροκίνη - Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για αυτό το φάρμακο!

Περιεχόμενα

Η χλωροκίνη χρησιμοποιείται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ελονοσίας που προκαλείται από τσιμπήματα κουνουπιών, σε χώρες όπου η ελονοσία είναι κοινή. Τα παράσιτα της ελονοσίας μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω αυτών των κουνουπιών και στη συνέχεια να ζουν σε ιστούς του σώματος όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα παράσιτα της ελονοσίας που ζουν μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα διαφορετικό φάρμακο (όπως primaquine) για να σκοτώσει τα παράσιτα της ελονοσίας που ζουν σε άλλους ιστούς του σώματος. Και τα δύο φάρμακα μπορεί να χρειαστούν για μια πλήρη θεραπεία και για να αποφευχθεί η επιστροφή της λοίμωξης (υποτροπή). Η χλωροκίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως ανθελονοσιακά φάρμακα.

Η χλωροκίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της λοίμωξης που προκαλείται από ένα διαφορετικό είδος παράσιτου (ameba).


Λήψη φαρμάκου Χλωροκίνη

Πάρτε αυτό το φάρμακο από το στόμα, συνήθως με λήψη τροφής για την πρόληψη διαταραχών του στομάχου. Η ημερήσια ή εβδομαδιαία δοσολογία, η ποσότητα και η διάρκεια της θεραπείας βασίζονται στην ιατρική σας κατάσταση, στο αν γίνεται πρόληψη ή θεραπεία της ασθένειας και στην απάντησή του οργανισμού στη θεραπεία. Η δοσολογία στα παιδιά βασίζεται επίσης στο βάρος.

Keppra – Λεβετιρακετάμη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για πρόληψη, πάρτε χλωροκίνη μία φορά την εβδομάδα την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ξεκινήστε αυτό το φάρμακο 1 έως 2 εβδομάδες πριν εισέλθετε στην ενδημική περιοχή, συνεχίστε να το παίρνετε εβδομαδιαίως ενώ βρίσκεστε στην περιοχή και εβδομαδιαία για 4 έως 8 εβδομάδες μετά την έξοδο από την περιοχή ή σύμφωνα με οδηγίες του γιατρού σας.

Για να αντιμετωπίσετε τη λοίμωξη από ελονοσία ή από λοίμωξη ameba, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας!

→Μην πάρετε περισσότερο ή λιγότερο

→ Μην σταματήσετε να το λαμβάνετε πριν ολοκληρώσετε τη θεραπεία, ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα, εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρό σας.

→ Η παράκαμψη ή η αλλαγή της δόσης χωρίς την έγκριση του γιατρού μπορεί να προκαλέσει αναποτελεσματικότητα της πρόληψης / θεραπείας, να προκαλέσει αύξηση της ποσότητας του παρασίτου, να καταστήσει τη λοίμωξη πιο δύσκολη (ανθεκτική) ή να επιδεινώσει τις παρενέργειες.


Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών (χρησιμοποιώντας κατάλληλα εντομοαπωθητικά, φορώντας ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, παραμένοντας σε κλιματιζόμενες ή καλώς διαχωρισμένες περιοχές, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες και φιδάκια που σκοτώνουν τα έντομα). Αγοράστε απωθητικά εντόμων πριν ταξιδέψετε.


Καμία θεραπεία με φάρμακα δεν είναι απολύτως αποτελεσματική στην πρόληψη της ελονοσίας. Συνεπώς, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα ελονοσίας όπως: πυρετός, ρίγη, κεφαλαλγία, άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ειδικά όταν βρίσκεστε σε περιοχή που ενδημεί η ελονοσία. Απαιτείται γρήγορη θεραπεία της λοίμωξης από ελονοσία για την πρόληψη σοβαρών, πιθανώς θανατηφόρων επιπλοκών.


Παρενέργειες

  • Μπορεί να εμφανιστεί θολή όραση, ναυτία, έμετος, κοιλιακές κράμπες, κεφαλαλγία και διάρροια. Εάν κάποια από τις επιδράσεις αυτές επιμείνει ή επιδεινωθεί, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως.

Θυμηθείτε ότι ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει αυτό το φάρμακο επειδή έχει κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε οποιεσδήποτε σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων:

  • λεύκανση των μαλλιών, απώλεια μαλλιών
  • αλλαγές στην νοητική – ψυχική κατάσταση: σύγχυση, αλλαγές στην προσωπικότητα, ασυνήθιστες σκέψεις / συμπεριφορά, κατάθλιψη
  • διαταραχές ακοής: όπως κουδούνισμα στα τα αυτιά, απώλεια ακοής
  • μελάγχρωση του δέρματος / βλεννογόνων μέσα στο στόμα, διαταραχές του δέρματος όπως η δερματίτιδα – η ψωρίαση
  • σημάδια σοβαρής λοίμωξης: όπως υψηλό πυρετό, ρίγη, πόνο στο λαιμό
  • ασυνήθιστη κόπωση
  • οίδημα στα πόδια / αστραγάλους
  • Δύσπνοια
  • κυάνωση στα χείλη / νύχια / δέρμα
  • σημάδια ηπατικής νόσου: όπως κοιλιακό άλγος, ίκτερος – κιτρίνισμα στα μάτια / δέρμα, σκούρα ούρα, μώλωπες / αιμορραγία, μυϊκή αδυναμία

Μπορεί σπάνια να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).

Συμπτώματα υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν: 

  • ξαφνική εφίδρωση
  • κούραση
  • πείνα
  • θολή όραση
  • ζάλη
  • μυρμήγκιασμα χεριών / ποδιών

Εάν έχετε διαβήτη, φροντίστε να ελέγχετε τακτικά το σάκχαρο του αίματος. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε τα παραπάνω συμπτώματα!

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε πολύ σοβαρές παρενέργειες, όπως:

  • σοβαρή ζάλη
  • λιποθυμία
  • γρήγορος / αργός / ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
  • επιληπτικές κρίσεις

Επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τη μακροχρόνια χρήση αυτού του φαρμάκου (σε εβδομάδες έως χρόνια) και με τη λήψη αυτού του φαρμάκου σε υψηλές δόσεις.

Λάβετε αμέσως ιατρική βοήθεια αν έχετε συμπτώματα σοβαρών οφθαλμικών προβλημάτων, όπως: σοβαρές διαταραχές όρασης (όπως αναλαμπές, δυσκολία στην ανάγνωση, πλήρη τύφλωση).

Μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο είναι σπάνια. Εντούτοις, πάρτε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης όπως: εξάνθημα, κνησμός / οίδημα (ιδιαίτερα του προσώπου / γλώσσας / λαιμού), σοβαρή ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή.

Αυτός δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος πιθανών παρενεργειών. Εάν παρατηρήσετε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Προφυλάξεις

Πριν τη λήψη της χλωροκίνης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό ή εάν έχετε άλλες αλλεργίες.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, ενημερώστε το γιατρό σας για:

  • το ιατρικό ιστορικό
  • την έλλειψη G6PD (γλυκόζης -6-φωσφορικής γλυκόζης deficiency- G6PD)
  • προβλήματα όρασης
  • προβλήματα ακοής
  • νεφρική νόσο
  • ηπατική νόσο
  • τακτική κατανάλωση αλκοόλ / κατάχρηση
  • ψωρίαση
  • κάποια διαταραχή του αίματος
  • επιληπτικές κρίσεις

⇒Αυτό το φάρμακο μπορεί να θολώσει την όρασή ή σπάνια να προκαλέσει ζάλη.

⇒Το αλκοόλ ή η μαριχουάνα (κάνναβη) μπορεί να κάνει εντονότερη τη ζάλη.

⇒Μην οδηγείτε, χρησιμοποιείτε μηχανήματα ή κάνετε οτιδήποτε χρειάζεται εγρήγορση ή σαφή όραση.

⇒Ευαισθησία στον ήλιο: Χρησιμοποιήστε αντηλιακό και φορέστε προστατευτικό ρουχισμό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν πάθετε ηλιακά εγκαύματα ή έχετε φουσκάλες στο δέρμα / ερυθρότητα.

⇒Η χλωροκίνη μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό (παράταση του διαστήματος QT). Αυτό μπορεί σπάνια να προκαλέσει σοβαρή αρρυθμία ή και άλλα συμπτώματα όπως σοβαρή ζάλη, λιποθυμία που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

Ο κίνδυνος παράτασης του διαστήματος QT μπορεί να αυξηθεί εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή λαμβάνετε άλλα φάρμακα. Πριν λάβετε χλωροκίνη, ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και εάν έχετε κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • αργό καρδιακό παλμός
  • παράταση QT στο ΗΚΓ
  • οικογενειακό ιστορικό ορισμένων καρδιακών προβλημάτων

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι σαφώς απαραίτητο. Μπορεί να βλάψει ένα αγέννητο μωρό.

Η χλωροκίνη μεταφέρεται στο μητρικό γάλα. Συζητήστε τους κινδύνους και τα οφέλη με το γιατρό σας πριν θηλάσετε.

Υπερβολική δόση

Αν κάποιος λάβει υπερβολική δόση και έχει σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε το 166. Διαφορετικά, καλέστε αμέσως το κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το κέντρο δηλητηριάσεων είναι 210-7793777.

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας μπορεί να περιλαμβάνουν: ταχυκαρδία/ καρδιακή αρρυθμία, λιποθυμία, αργή / ρηχή αναπνοή, ακούσιες ανεξέλεγκτες κινήσεις – συμπεριλαμβανομένων της γλώσσας και συσπάσεις προσώπου, επιληπτικές κρίσεις, κώμα.

Μην μοιράζεστε αυτό το φάρμακο με άλλους.


Χαμένη δόση

Εάν παραλείψετε μια δόση, πάρτε το αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Εάν είναι κοντά στον χρόνο της επόμενης δόσης, παραλείψτε τη χαμένη δόση. Πάρτε την επόμενη δόση στην κανονική ώρα. Μην διπλασιάσετε τη δόση για να καλύψετε τη διαφορά.


Αποθήκευση

Φυλάσσετε σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από το φως και την υγρασία.

Κρατήστε όλα τα φάρμακα μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα


Όλα τα φάρμακα έχουν δυνητικές παρενέργειες και χρειάζονται συνταγή ιατρού! Όταν χορηγούνται με την κατάλληλη ένδειξη και στη σωστή δόση, είναι ασφαλή και συμβάλουν στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς. Αυτό ισχύει για όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα από τις αρμόδιες αρχές (Ε.Ο.Φ, F.D.A κ.α).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα