Τι πρέπει να ξέρετε για την καταστολή του ιού HIV

Τι πρέπει να ξέρετε για την καταστολή του ιού HIV

Η ανάπτυξη αντιρετροϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία του HIV, έχει μετατρέψει αυτό που κάποτε ήταν σχεδόν πάντα μια μοιραία λοίμωξη σε μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση. Η καθημερινή αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να μειώσει την ποσότητα του HIV στο αίμα, σε επίπεδα που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με τυποποιημένες εξετάσεις. Η συνέπεια στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί η καταστολή του ιού. Η έρευνα υποστηριζόμενη από το NIAID έδειξε ότι η επίτευξη και η διατήρηση “κοντά στο μηδέν” ιικού φορτίου (η ποσότητα του HIV στο αίμα) όχι μόνο διαφυλάσσει την υγεία του ατόμου που ζει με HIV, αλλά επίσης αποτρέπει τη σεξουαλική μετάδοση του ιού.


Τι είναι η καταστολή του ιού;

Η αντιρετροϊκή θεραπεία αποτρέπει τον ιό HIV να κάνει αντίγραφα του ίδιου. Όταν ένας άνθρωπος λοιπόν έχει HIV και ξεκινά ένα σχήμα αντιρετροϊκής θεραπείας, το ιικό φορτίο πέφτει. Για σχεδόν όλους όσους αρχίζουν να παίρνουν καθημερινά τα φάρμακά τους για τον ιό HIV, όπως προβλέπεται, το ιικό φορτίο θα πέσει σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο σε έξι μήνες ή και λιγότερο. Η συνέχιση της λήψης των φαρμάκων κατά του HIV σύμφωνα με τις οδηγίες είναι επιτακτική έτσι ώστε να παραμείνει μη ανιχνεύσιμο το ιικό φορτίο.


Τι σημαίνει να είναι ανύπαρκτη;

Η λήψη αντιρετροϊκής θεραπείας καθημερινά, όπως έχει συνταγογραφηθεί για την καταστολή των επιπέδων του HIV, οδηγεί σε μια κατάσταση “μη ανιχνεύσιμη”. Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει ένα “ανθεκτικά μη ανιχνεύσιμο” ιικό φορτίο εάν το ιικό φορτίο του παραμένει μη ανιχνεύσιμο για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το πρώτο μη ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα της εξέτασης. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε το χάπι κάθε μέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες, για να διατηρήσετε ένα μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.Είναι μη ανιχνεύσιμο σημαίνει ότι ο ιός δεν είναι πια στο σώμα μου;

Ακόμη και όταν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο, ο ΗIV εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα. Ο ιός βρίσκεται αδρανής μέσα σε ένα μικρό αριθμό κυττάρων στο σώμα που ονομάζονται ιικές δεξαμενές. Όταν η θεραπεία διακόπτεται, ο ιός αναδύεται και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται, καθιστώντας ξανά ανιχνεύσιμη ποσότητα στο αίμα.


Πώς μπορεί να ελαττωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV σε έναν σεξουαλικό σύντροφο;

Οι άνθρωποι που ζουν με HIV και λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα καθημερινά όπως τους τα συνταγογραφούν και που επιτυγχάνουν και στη συνέχεια διατηρούν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν έχουν ουσιαστικά κανένα κίνδυνο να μεταδώσουν σεξουαλικά τον ιό  HIV σε αρνητικό σύντροφο.


Αφού αρχίσω τη θεραπεία με τον ιό HIV, πόσος καιρός χρειάζεται για να μηδενιστεί ο κίνδυνος να μεταδοθεί σεξουαλικά ο ιός HIV;

Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του HIV κατά τη σεξουαλική επαφή όταν ο σύντροφος που ζει με HIV έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και στη συνέχεια το διατηρεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με HIV που αρχίζουν να παίρνουν αντιρετροϊκή θεραπεία καθημερινά όπως έχει συνταγογραφηθεί, επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο μέσα σε ένα έως έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.


Τι συμβαίνει εάν σταματήσω να λαμβάνω αντιρετροϊκή θεραπεία;

Όταν σταματά η θεραπεία, το ιογενές φορτίο ανακάμπτει και ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV σε ένα σεξουαλικό σύντροφο, ελλείψει άλλων μεθόδων πρόληψης, επιστρέφει. Η έρευνα υποστηριζόμενη από το NIAID παρείχε σαφείς επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξει τα οφέλη της παραμονής σε συνεχή αντιρετροϊκή θεραπεία. Το 2006, η μεγάλη κλινική δοκιμή του NIAID που ονομάζεται SMART έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν διαλείπουσα αντιρετροϊκή θεραπεία είχαν διπλάσιο ρυθμό εξέλιξης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν συνεχή θεραπεία.

Η λήψη αντιρετροϊκής θεραπείας καθημερινά, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την επίτευξη και τη διατήρηση της ανιχνεύσιμης κατάστασης, εμποδίζει την πρόοδο της λοίμωξης, βοηθώντας τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV να παραμείνουν υγιή και να ζουν περισσότερο. Η διακοπή και η εκ νέου έναρξη της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη αντοχής στα φάρμακα, καθιστώντας το θεραπευτικό αυτό σχήμα ανεπαρκές και περιορίζοντας τις μελλοντικές επιλογές θεραπείας.


Πόσο συχνά χρειάζεται να εξετάζομαι για να επιβεβαιώσω ότι είμαι μη ανιχνεύσιμος;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του ιού HIV, το ιικό φορτίο τυπικά θα πρέπει να μετράται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.


Τι είναι οι “ριπές” του ιικού φορτίου;

Ακόμη και αν ένα άτομο είναι ανθεκτικό στη διάρκεια της θεραπείας και λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία καθημερινά όπως προδιαγράφεται, μπορεί να παρουσιάσει μικρές, παροδικές αυξήσεις του ιικού φορτίου που ονομάζονται “blips”, ακολουθούμενες από μείωση σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Η ύπαρξη ριπής είναι σχετικά συχνή και δεν υποδεικνύει ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία απέτυχε να ελέγξει τον ιό. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ψάχνουν τι προκαλεί αυτές τις επιπλοκές.


Πρέπει ακόμα να ανησυχώ για άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις;

Οι τρόποι μείωσης του κινδύνου για ΣΜΝ περιλαμβάνουν την εξέταση και των δύο εταίρων, τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και τη χρήση προφυλακτικών. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την πρόληψη ορισμένων ΣΝΝ, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β και του ανθρώπινου ιού θηλώματος (HPV).
 

Related Posts

Facebook Comments