Τι πρέπει να ξέρετε για την καταστολή του ιού HIV

καταστολή του ιού HIV, Γιατί το HIV προκαλεί μεγαλύτερη απειλή για τις καρδιές των γυναικών;

Περιεχόμενα

Η ανάπτυξη αντιρετροϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία του HIV, έχει μετατρέψει αυτό που κάποτε ήταν σχεδόν πάντα μια μοιραία λοίμωξη σε μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση. Η καθημερινή αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να μειώσει την ποσότητα του HIV στο αίμα, σε επίπεδα που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με τυποποιημένες εξετάσεις. Η συνέπεια στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί η καταστολή του ιού.

Τι πρέπει να ξέρετε για την καταστολή του ιού HIV

Η έρευνα υποστηριζόμενη από το NIAID έδειξε ότι η επίτευξη και η διατήρηση “κοντά στο μηδέν” ιικού φορτίου (η ποσότητα του HIV στο αίμα) όχι μόνο διαφυλάσσει την υγεία του ατόμου, αλλά επίσης αποτρέπει τη σεξουαλική μετάδοση του ιού.


Τι είναι η καταστολή του ιού HIV;

Η αντιρετροϊκή θεραπεία αποτρέπει τον ιό HIV να κάνει αντίγραφα του ίδιου. Όταν ένας άνθρωπος λοιπόν έχει HIV και ξεκινά ένα σχήμα αντιρετροϊκής θεραπείας, το ιικό φορτίο πέφτει. Για σχεδόν όλους όσους αρχίζουν να παίρνουν καθημερινά τα φάρμακά τους για τον ιό όπως προβλέπεται, το ιικό φορτίο θα πέσει σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο σε έξι μήνες ή και λιγότερο. Η συνέχιση της λήψης των φαρμάκων κατά του HIV σύμφωνα με τις οδηγίες είναι επιτακτική έτσι ώστε να παραμείνει μη ανιχνεύσιμο το ιικό φορτίο.


Τι σημαίνει να είναι ανύπαρκτη;

Η λήψη αντιρετροϊκής θεραπείας καθημερινά, όπως έχει συνταγογραφηθεί για την καταστολή των επιπέδων, οδηγεί σε μια κατάσταση “μη ανιχνεύσιμη”. Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει “ανθεκτικά μη ανιχνεύσιμο” ιικό φορτίο εάν το ιικό φορτίο του παραμένει μη ανιχνεύσιμο για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το πρώτο μη ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα της εξέτασης.


Είναι μη ανιχνεύσιμο σημαίνει ότι ο ιός δεν είναι πια στο σώμα μου;

Ακόμη και όταν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο, ο ΗIV εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα. Ο ιός βρίσκεται αδρανής μέσα σε ένα μικρό αριθμό κυττάρων στο σώμα που ονομάζονται ιικές δεξαμενές. Όταν η θεραπεία διακόπτεται, ο ιός αναδύεται και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται, καθιστώντας ξανά ανιχνεύσιμη ποσότητα στο αίμα.


Πώς μπορεί να ελαττωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV σε έναν σεξουαλικό σύντροφο;

Οι άνθρωποι που έχουν και λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα καθημερινά όπως τους τα συνταγογραφούν και που επιτυγχάνουν και στη συνέχεια διατηρούν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν έχουν ουσιαστικά κανένα κίνδυνο να μεταδώσουν σεξουαλικά τον ιό.


Αφού αρχίσω τη θεραπεία, πόσος καιρός χρειάζεται για να μηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης;

Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης κατά τη σεξουαλική επαφή, όταν ο σύντροφος που έχει τον ιό έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και στη συνέχεια το διατηρεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν και αρχίζουν να παίρνουν αντιρετροϊκή θεραπεία καθημερινά όπως έχει συνταγογραφηθεί, επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο μέσα σε ένα έως έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.


Τι συμβαίνει εάν σταματήσω να λαμβάνω αντιρετροϊκή θεραπεία;

Όταν σταματά η θεραπεία, το ιογενές φορτίο ανακάμπτει και ο κίνδυνος μετάδοσης σε ένα σεξουαλικό σύντροφο, ελλείψει άλλων μεθόδων πρόληψης, επιστρέφει. Η έρευνα υποστηριζόμενη από το NIAID παρείχε σαφείς επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξει τα οφέλη της παραμονής σε συνεχή αντιρετροϊκή θεραπεία. Το 2006, η μεγάλη κλινική δοκιμή του NIAID που ονομάζεται SMART έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν διαλείπουσα αντιρετροϊκή θεραπεία είχαν διπλάσιο ρυθμό εξέλιξης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν συνεχή θεραπεία.

Η λήψη αντιρετροϊκής θεραπείας καθημερινά, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, εμποδίζει την πρόοδο της λοίμωξης, βοηθώντας τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιή και να ζουν περισσότερο. Η διακοπή και η εκ νέου έναρξη της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη αντοχής στα φάρμακα, καθιστώντας το θεραπευτικό αυτό σχήμα ανεπαρκές και περιορίζοντας τις μελλοντικές επιλογές θεραπείας.


Πόσο συχνά χρειάζεται να εξετάζομαι για να επιβεβαιώσω ότι είμαι μη ανιχνεύσιμος;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του ιού HIV, το ιικό φορτίο τυπικά θα πρέπει να μετράται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.


Τι είναι οι “ριπές” του ιικού φορτίου;

Ακόμη και αν ένα άτομο είναι ανθεκτικό στη θεραπεία και λαμβάνει αντιρετροϊκά καθημερινά όπως προδιαγράφεται, μπορεί να παρουσιάσει μικρές, παροδικές αυξήσεις του ιικού φορτίου που ονομάζονται “blips”, ακολουθούμενες από μείωση σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Η ύπαρξη ριπής είναι σχετικά συχνή και δεν υποδεικνύει ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία απέτυχε να ελέγξει τον ιό. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ψάχνουν τι προκαλεί αυτές τις επιπλοκές.


Πρέπει να ανησυχώ και για άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις;

Οι τρόποι μείωσης του κινδύνου για ΣΜΝ περιλαμβάνουν την εξέταση και των δύο εταίρων, τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και τη χρήση προφυλακτικών. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την πρόληψη ορισμένων ΣΝΝ, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β και του ανθρώπινου ιού θηλώματος (HPV).


Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του ιού HIV αρκετά χρόνια μετά τη μόλυνση;

 

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα