5 θεραπεύσιμοι καρκίνοι

5 θεραπεύσιμοι καρκίνοι

Κάποιοι επιστήμονες αρχίζουν να μιλάνε για πλήρη θεραπεία, κάποιοι άλλοι δεν χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι ο καρκίνος θα εξαφανιστεί οριστικά μετά τη θεραπεία. Προτιμούν να μιλάνε για “ύφεση”, που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει. Αλλά γενικά, ένας άνθρωπος που μένει χωρίς καρκίνο 5 χρόνια μετά τη διάγνωση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης.

Εδώ είναι πέντε καρκίνοι όπου υπάρχει ελπίδα για πλήρη ίαση.

Καρκίνος του προστάτη

Πενταετής επιβίωση: Περίπου το 99%

Τι κάνει τις πιθανότητες ανάκαμψης καλές;

Πολλοί όγκοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά ή καθόλου. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν είναι αρκετά επιβλαβείς για να χρειάζονται θεραπεία. Πολλοί άνδρες με αυτούς τους τύπους όγκων μπορούν να ζήσουν για χρόνια χωρίς προβλήματα. Πεθαίνουν συχνά από κάτι άλλο και όχι από τον καρκίνο.

Πότε είναι μια θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική;

Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται (ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος), είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ένα μικρό ποσοστό καρκίνου του προστάτη μπορεί να κινηθεί γρήγορα σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Όταν συμβεί αυτό, μόνο το 29% των ανδρών ζουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως δίνει συμπτώματα σε πιο αρχικά στάδια πριν εξαπλωθεί.

Βοηθάει ο προληπτικός έλεγχος;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να ελέγξετε τον καρκίνο του προστάτη. Ο ένας είναι η δακτυλική εξέταση ορθού. Το δεύτερο είναι μια εξέταση αίματος που ονομάζεται PSA, η οποία μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που είναι συχνά υψηλότερη στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε έλεγχο. Πάντα να τον ενημερώνετε εάν παρατηρήσετε προβλήματα όπως δυσκολία στην ούρηση ή αίμα στα ούρα. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου ή άλλων προβλημάτων του προστάτη.

Καρκίνος θυροειδούς

Πενταετής επιβίωση: περίπου 98% (ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο)

Τι κάνει τις πιθανότητες ανάκαμψης καλές;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό και παράγει ορμόνες που το σώμα χρειάζεται για να καίει θερμίδες, να ελέγχει τον καρδιακό παλμό και πολλά άλλα. Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς, ο θηλώδης, αναπτύσσεται αργά. Ακόμη και όταν οι όγκοι είναι μεγάλοι ή αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλους κοντινούς ιστούς, οι γιατροί συχνά μπορούν ακόμη και να θεραπεύσουν αυτή την ασθένεια με χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τον θυρεοειδή αδένα. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, παίρνουν φάρμακα για να αποκαταστήσουν τις ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής

Πότε μια θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική;

Σε έναν τύπο της νόσου που ονομάζεται αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς, έχει 5ετή επιβίωση, μόνο το 7% – είναι σπάνιος.

Βοηθάει ο προληπτικός έλεγχος;

Δεν υπάρχουν προτεινόμενες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν όγκο όταν αυτοί (ή ένας γιατρός) παρατηρήσει διόγκωση ή πρήξιμο στο λαιμό τους. Σίγουρα ενημερώστε το γιατρό σας αν αισθάνεστε μια διόγκωση στο λαιμό ή εάν έχετε συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση.

Καρκίνος όρχεων

Πενταετής επιβίωση: 95,1%

Τι κάνει τις πιθανότητες ανάκαμψης καλές;

Στα πρώτα στάδια (όταν ο όγκος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος), οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν αυτόν τον καρκίνο με χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν έναν ή και τους δύο όρχεις που έχουν όγκο. Εάν σε ένα άνθρωπο έχει αφαιρεθεί μόνο ένας όρχις (ο οποίος είναι ο κανόνας), ο άλλος συνήθως παράγει αρκετές ορμόνες για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή και τεκνοποίηση. Η θεραπεία για καρκίνους μεταγενέστερου σταδίου, η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία με συχνά καλά αποτελέσματα. Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο η σισπλατίνη  που εισήχθη στη δεκαετία του 1970, σημείωσε σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά επιβίωσης των προχωρημένων σταδίων καρκίνου των όρχεων .

Πότε είναι μια θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική;

Υπάρχουν θεραπείες που λειτουργούν καλά ακόμη και για προχωρημένο καρκίνο των όρχεων. Το ποσοστό επιβίωσης 5 ετών για αυτόν τον τύπο όγκου είναι 73%, ακόμα αρκετά υψηλό για καρκίνο τελευταίων στάδιων.

Βοηθάει ο προληπτικός έλεγχος;

Δεν υπάρχουν εξετάσεις “πρόληψης” για τον καρκίνο όρχεων. Οι άνδρες θα πρέπει να δουν τον γιατρό τους αν αισθάνονται μια διόγκωση σε έναν όρχι ή αν ο ενας μεγαλώσει περισσότερο από τον άλλο. Αυτά θα μπορούσαν να είναι πρώιμα σημάδια όγκου.

Μελανώμα

Πενταετής επιβίωση: 91,7%

Τι κάνει τις πιθανότητες ανάκαμψης καλές;

Συνήθως ο καρκίνος του δέρματος εντοπίζεται με γυμνό μάτι ενώ βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια. Εάν δεν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από την επιφάνεια του δέρματος, οι γιατροί μπορούν να το αφαιρέσουν με χειρουργική επέμβαση.

Πότε είναι μια θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική;

Εάν δεν αντιληφθεί νωρίς είναι πολύ πιθανότερο από άλλους καρκίνους να κάνει μετάσταση. Μόνο το 15% -20% των ανθρώπων που εντοπίζουν το μελάνωμα αφού κάνει μεταστάσεις ζουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωσή.

Βοηθάει ο προληπτικός έλεγχος;

Ναι. Μπορείτε να ελέγξετε το δέρμα σας για μεγάλα, σκούρα, παράξενα σχήματα ή περίεργες κηλίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε την πλάτη, το κρανίο, το όσχεο και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών διότι είναι πιο δύσκολο να δείτε μελάνωμα σε αυτά τα μέρη. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις αλλαγές. Μπορεί να σας πει εάν το σημείο είναι φυσιολογικό ή όχι.

Καρκίνος του μαστού – πρώιμο στάδιο

Πενταετής επιβίωση: πρώιμα στάδια 0 και 1 – από 99% έως 100%

Τι κάνει τις πιθανότητες ανάκαμψης καλές;

Η σύγχρονη ιατρική έχει κάνει μεγάλη πρόοδο κατά του καρκίνου του μαστού. Οι γιατροί σήμερα γνωρίζουν περισσότερα για το πώς να τον διαγνώσουν και να τον διαχειριστούν. Κατανοούμε επίσης την κατάσταση πολύ καλύτερα από ποτέ.

Πότε είναι μια θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική;

Ο καρκίνος του μαστού που έχει βρεθεί νωρίς είναι ευκολότερος στη θεραπεία  παρά όταν αρχίζει να εξαπλώνεται. Ορισμένοι τύποι της νόσου είναι επίσης πιο εύκολα θεραπεύσιμοι από άλλους. Για παράδειγμα, ένας όγκος μαστού που είναι ” θετικός στον υποδοχέα οιστρογόνων ” θα ωφεληθεί από φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Από την άλλη πλευρά, οι «τριπλοί αρνητικοί» καρκίνοι του μαστού τείνουν να είναι πιο επιθετικοί και δεν αντιμετωπίζονται με στοχευμένες θεραπείες.

Βοηθάει ο προληπτικός έλεγχος;

Ναι. Μελέτες έχουν βρει ότι τακτικές μαστογραφίες μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο.

Related Posts

Facebook Comments