Covid-19: Τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά μετά την πρώτη δόση!

Covid-19: Τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά μετά την πρώτη δόση!

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 που αναπτύχθηκαν από την Pfizer/BioNTech και Moderna μείωσαν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 80% περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη από τις δύο δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία μιας μελέτης των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 29/03/21 και δημοσίευσε το περιοδικό reuters.

Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώθηκε κατά 90% δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη λήψη, σύμφωνα με τη μελέτη περίπου 4.000 υπαλλήλων υγειονομικής περίθαλψης.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που είχαν δείξει ότι τα εμβόλια αρχίζουν να λειτουργούν αμέσως μετά την πρώτη δόση και επιβεβαιώνουν ότι προλαμβάνουν επίσης ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Ορισμένες χώρες που έχουν περιορισμένες προμήθειες εμβολίων έχουν αναβάλει τις δεύτερες δόσεις, με την ελπίδα να λάβουν την προστασία της πρώτης δόσης περισσότεροι άνθρωποι. Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ επιμένουν να δοθούν δύο δόσεις στο πρόγραμμα που έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές βάσει των κλινικών δοκιμών.

Δείτε εδώ: Covid-19: Εμβόλιο Pfizer-BioNTech – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες κ οι παρενέργειες του

Η μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αξιολόγησε την ικανότητα των εμβολίων να προστατεύουν από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων που δεν προκάλεσαν συμπτώματα. Προηγούμενες κλινικές δοκιμές από τις εταιρείες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στην πρόληψη της ασθένειας από το Covid-19, αλλά αυτές οι μελέτες δεν περιελάμβαναν τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Τα ευρήματα από την χρήση των εμβολίων RNA (mRNA) επιβεβαιώνουν επίσης την αποτελεσματικότητα που αποδεικνύεται στις μεγάλες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν πριν λάβουν τις άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Δείτε εδώ: Covid-19: Εμβόλιο Moderna – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες κ οι παρενέργειες του

Η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA μεταξύ 3.950 συμμετεχόντων σε έξι πολιτείες για μια περίοδο 13 εβδομάδων από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 13 Μαρτίου 2021. Περίπου το 74% είχε τουλάχιστον μία δόση και διεξήχθησαν test εβδομαδιαίως για να εντοπίσουν οποιασδήποτε λοίμωξη χωρίς συμπτώματα.
«Τα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19 παρείχαν έγκαιρη, ουσιαστική, πραγματική προστασία από μόλυνση για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης του έθνους μας και άλλους βασικούς εργαζόμενους πρώτης γραμμής», δήλωσε η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky.

Η νέα τεχνολογία mRNA είναι μια συνθετική μορφή ενός αγγελιοφόρου RNA  που χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τα κύτταρα να κάνουν πρωτεΐνες που αντικατοπτρίζουν μέρος του νέου κορωνοϊού. Αυτό διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στον πραγματικό ιό.

Δείτε εδώ: Covid-19: Εμβόλιο Gamaleya (Sputnik V) – Τα πάντα για το Ρώσικο εμβόλιο

Η μελέτη CDC έρχεται εβδομάδες αφότου τα δεδομένα από το Ισραήλ, από τον πραγματικό κόσμο έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer / BioNTech ήταν 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασυμπτωματικών λοιμώξεων.

Η Βρετανία και ο Καναδάς ήταν μεταξύ των χωρών που επέτρεψαν εκτεταμένα κενά μεταξύ των δόσεων έως τριών ή τεσσάρων μηνών. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν τον Ιανουάριο ότι τα στοιχεία των κλινικών μελετών υποστήριξαν την απόφαση καθορισμού διαστήματος 12 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Η Pfizer/BioNTech δήλωσε ότι δεν είχαν στοιχεία να το αποδείξουν. Στις βασικές δοκιμές τους, υπήρχε κενό τριών εβδομάδων μεταξύ των δόσεων Pfizer και τεσσάρων εβδομάδων για το εμβόλιο Moderna.

Δείτε εδώ: Covid-19: Εμβόλιο Johnson & Johnson – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες κ οι παρενέργειες του

Το CDC δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τη Δευτέρα παρέχουν διαβεβαίωση ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν προστασία από το εμβόλιο δύο εβδομάδες μετά την πρώτη τους δόση, αν και ο οργανισμός επανέλαβε ότι η μεγαλύτερη προστασία παρατηρήθηκε μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει και τις δύο συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων.

Δείτε εδώ: Covid-19: Ποιά είναι τα διαθέσιμα εμβόλια και τι πρέπει να γνωρίζετε

Related Posts

Facebook Comments