Covid-19: Εμβόλιο Gamaleya (Sputnik V) – Τα πάντα για το Ρώσικο εμβόλιο

Covid-19: Εμβόλιο Gamaleya (Sputnik V) – Τα πάντα για το Ρώσικο εμβόλιο

Περιεχόμενα

Xώρα προέλευσης: Ρωσία – Gamaleya
Tύπος: Εμβόλιο φορέα ιού (Viral Vector Vaccine)
Δράση: dsDNA κωδικοποίηση της πρωτείνης ακίδας προστατευμένο από ασφαλή – ακίνδυνο ιό. Τα προσβεβλημένα κύτταρα από τον μη παθογόνο ιό εκφράζουν την πρωτείνη ακίδα που οδηγεί σε άνοση απάντηση
Αποτελεσματικότητα: 91% για στελέχη ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. Άγνωστη για το στέλεχος Νοτίου Αφρικής
Δόσεις: 2 των 0.5 ml σε μεσοδιάστημα 28 ημερών
Φύλαξη: +2-8°C για 3 μήνες και -30°C για 2 χρόνια


Μετά την έναρξη της πανδημίας Covid – 19, Ρώσοι ερευνητές εξήγαγαν ένα κομμάτι γενετικού υλικού από το νέο κορωνοϊό SARS-COV-2, το οποίο κωδικοποιεί πληροφορίες σχετικά με τη δομή της ακίδας S-πρωτεΐνης, η οποία σχηματίζει το «στέμμα» του ιού και είναι υπεύθυνη για σύνδεση με ανθρώπινα κύτταρα. Το εισήγαγαν σε ένα γνωστό φορέα αδενοϊό για παράδοση σε ανθρώπινο κύτταρο δημιουργώντας το πρώτο εμβόλιο COVID-19 στον κόσμο.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής ανοσία, οι Ρώσοι επιστήμονες βρήκαν μια πρωτοποριακή ιδέα να χρησιμοποιήσουν δύο διαφορετικούς τύπους φορέων αδενοϊού (rAd26 και rAd5) για τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό, ενισχύοντας την επίδραση του εμβολίου.

Η χρήση ανθρώπινων αδενοϊών ως φορέων είναι ασφαλής διότι αυτοί οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, δεν είναι νέοι και υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η αποτελεσματικότητα του Sputnik V έναντι του Covid-19 αναφέρθηκε στο 91,6%. Ο αριθμός βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων για 19.866 εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση του εμβολίου Sputnik V ή εικονικό φάρμακο στο τελικό σημείο ελέγχου 78 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19. Η αποτελεσματικότητα του Sputnik V επικυρώθηκε από διεθνώς αξιολογημένα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.


Ποιος μπορεί να εμβολιαστεί με το Gamaleya ;

Πολίτες άνω των 18 ετών


Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τη χρήση του εμβολίου;

  • Υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό ενός εμβολίου ή σε ένα εμβόλιο που περιέχει παρόμοια συστατικά
  • Ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, οξείες μολυσματικές και μη μολυσματικές ασθένειες, επιδείνωση χρόνιων παθήσεων
  • Εγκυμοσύνη και γαλουχία
  • Ηλικία κάτω των 18

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση του συστατικού II του εμβολίου;

Ναι, μια τέτοια αντένδειξη είναι σοβαρές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό (αναφυλακτικό σοκ, σοβαρές γενικευμένες αλλεργικές αντιδράσεις, σπασμούς, υπερπυρεξία κ.λπ.)


Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται το εμβόλιο με προσοχή;

Σε χρόνιες ηπατοπάθειες και νεφροπάθειες, ενδοκρινικές ασθένειες, σοβαρές ασθένειες του αιμοποιητικού συστήματος, επιληψία και άλλες ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυοκαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα.


Για ποιους πληθυσμούς ασθενών θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο ο εμβολιασμός;

Λόγω της έλλειψης πληροφοριών, ο εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους ασθενείς: με αυτοάνοσες ασθένειες, οι οποίες τείνουν να αναπτύξουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις (η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της νόσου) καθώς και σε ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα.


Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί με προτεραιότητα;

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την πορεία της νόσου, παρατηρήσεις της κλινικής πορείας, δεδομένα από μητρώα, συνιστάται εμβολιασμός, καταρχάς, για άτομα άνω των 55 ετών. “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η ηλικιακή κατηγορία ατόμων έχει μια πιο σοβαρή πορεία και μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών, θανατηφόρων αποτελεσμάτων και αυτή η κατηγορία χρειάζεται περισσότερο προστασία από εμβόλια σήμερα”, εξήγησε ο επικεφαλής της Ρωσίας του Υπουργείο Υγείας Mikhail Murashko. Επίσης, κατά σειρά προτεραιότητας, θα πρέπει να εμβολιαστούν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, σοβαρή στεφανιαία νόσο και παχύσαρκοι ασθενείς.


Πρέπει να εμβολιαστώ εάν έχω αντισώματα;

Το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας με επιστολή της 15ης Ιανουαρίου 2021 αριθ. 1 / I / 1-155 υποδεικνύει ότι τα άτομα που έχουν θετικά αποτελέσματα δοκιμών για την παρουσία ανοσοσφαιρινών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνονται εκτός της προετοιμασίας για εμβολιασμό, δεν εμβολιάζονται.


Πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν;

Το εμβόλιο απαγορεύεται σε παιδιά. Η ηλικία κάτω των 18 ετών περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντενδείξεων για τον εμβολιασμό. Όπως τόνισε ο Denis Loginov, αρχικά όλες οι κλινικές δοκιμές και οι κλινικές εφαρμογές πραγματοποιούνται σε ενήλικες και μόνο τότε υπάρχει μετάβαση στον παιδιατρικό πληθυσμό. “Μια τέτοια μελέτη έχει προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, αλλά τώρα αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγηθεί ακόμη σε παιδιά”, κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.


Μπορεί το εμβόλιο να δοθεί σε όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση σε επίσημα έγγραφα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Rospotrebnadzor στον επίσημο ιστότοπό του, «όταν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη κατά την περίοδο μετά τον εμβολιασμό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα καθιστά δυνατή τη λήψη ενημερωμένης απόφασης λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ασθενούς, ενώ η Leyla Namazova-Baranova τόνισε ότι μετά τον εμβολιασμό δεν συνιστάται να προγραμματιστεί εγκυμοσύνη για τρεις μήνες. Η ίδια περίοδος αναφέρεται στις διεθνείς συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης του ΠΟΥ.


Μπορώ να εμβολιαστώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Όχι, επίσης όπως είδατε παραπάνω η εγκυμοσύνη και η περίοδος του θηλασμού είναι στη λίστα αντενδείξεων για εμβολιασμό. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού εξακολουθεί να διερευνάται.


Το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Όχι, τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα χρησιμοποιούν ασφαλείς αδενοϊικούς φορείς. “Έχουν τεράστια βάση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλειά τους σε σχέση με το ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα και έχουν δείξει την ασφάλειά τους σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και ασθενείς”. Ούτε το Sputnik V ούτε το EpiVacCorona έχουν εμβρυοτοξικές ιδιότητες και δεν έχουν καμία επίδραση στη γενετική λειτουργία. Για τα υπόλοιπα υπό ανάπτυξη εμβόλια έχουν επίσης διεξαχθεί σχετικές μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι δεν έχουν καμία επίδραση στη γονιμότητα.


Προστατεύομαι από τον κορωνοϊό με ένα εμβόλιο γρίπης;

Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για την επίδραση του εμβολιασμού της γρίπης στη μόλυνση με Covid-19, αλλά γενικά, η ανοσοαπόκριση ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού αναπτύσσεται ακριβώς στο παθογόνο έναντι του οποίου αναπτύχθηκε το εμβόλιο. Ενώ ένα εμβόλιο γρίπης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ενός συνδυασμού ασθενειών, αποτρέποντας πιο σοβαρές ασθένειες και επιπλοκές.


Οι άνθρωποι που πέρασαν γρίπη αναπτύσσουν ανοσία στον κορωνοϊό;

Όχι, δεν σχηματίζεται προστατευτική ανοσία στον κορωνοϊό ως αποτέλεσμα της γρίπης. Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει ανοσία από τη γρίπη (έχει αρρωστήσει ή εμβολιαστεί), αυτό μπορεί να βοηθάει τον οργανισμό στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.


Είναι εγγυημένη η ποιότητα του εμβολίου; Είναι ασφαλές?

Το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα για μαζικό εμβολιασμό, έχει περάσει όλα τα απαραίτητα στάδια της δοκιμής, με αποτέλεσμα να μην έχουν εντοπιστεί σοβαρές παρενέργειες.
Όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, ο Denis Loginov τόνισε ότι σύμφωνα με το διάταγμα της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 441 της 3ης Απριλίου 2020, είναι αδύνατο να αδειοδοτηθεί ένα φάρμακο με επείγοντα τρόπο εάν το φάρμακο (σε αυτή την περίπτωση, η πλατφόρμα εμβολίων) δεν διαθέτει αξιόπιστη βάση για την ασφάλεια.


Το εμβόλιο περιέχει ζωντανό ιό;

Όχι, κανένα από τα εμβόλια που παράγονται στη Ρωσία δεν περιέχει ζωντανό ιό.


Μπορώ να κολλήσω Covid-19 απευθείας από ένα εμβόλιο;

Όχι, τα εμβόλια αδενοϊού και πρωτεΐνης φέρνουν μόνο ένα μικρό κομμάτι του ιού στο σώμα και όχι όλες τις γενετικές του πληροφορίες. Ένας απενεργοποιημένος ιός επίσης δεν ενέχει κινδύνους μόλυνσης, στερείται της ικανότητας αναπαραγωγής.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των ιδιομορφιών του ανοσοποιητικού συστήματος, σε σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο μπορεί να μην προστατεύει από τον ιό. Αν και σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων εμβολίων κατά του κοροναϊού είναι 70-95%. Σε κάθε περίπτωση όμως, σε εμβολιασμένους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό, η ασθένεια έχει ήπια συμπτώματα.


Μετά από πόσες ημέρες πρέπει να χορηγείται η δεύτερη δόση του εμβολίου;

Το δεύτερο συστατικό χορηγείται την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού (εκτός από την ημέρα του εμβολιασμού).


Μπορεί το εμβόλιο να χορηγηθεί ενδοφλεβίως;

Όχι, το εμβόλιο προορίζεται μόνο για ενδομυϊκή ένεση. Το εμβόλιο εγχέεται στον δελτοειδή μυ.


Ποιες είναι οι συστάσεις μετά τον εμβολιασμό;

Συνιστάται να μην βρέχετε το σημείο της ένεσης, να μην πηγαίνετε στη σάουνα, στο λουτρό, να μην πίνετε αλκοόλ και να αποφεύγετε την υπερβολική σωματική άσκηση για διάστημα τριών ημερών μετά τον εμβολιασμό.
Κάποιες από τις παρενέργειες του εμβολίου είναι η ερυθρότητα, το οίδημα και ο πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, μπορείτε να πάρετε αντιισταμινικά, καθώς και η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος όπου μπορείτε να λάβετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.


Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό;

Μετά τον εμβολιασμό την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα, μπορεί να παρουσιαστού συμπτώματα όπως: ρίγη, πυρετός, αρθραλγία, μυαλγία, αδυναμία, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και τοπικά στο σημείο της ένεσης αντιδράσεις.
Λιγότερο συχνά παρατηρείται ναυτία, δυσπεψία, μειωμένη όρεξη και μερικές φορές διόγκωση των περιφερειακών λεμφαδένων. Είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν αλλεργικές αντιδράσεις, μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του επιπέδου των ηπατικών τρανσαμινασών, της κρεατινίνης και της φωσφοκινάσης της κρεατίνης στον ορό του αίματος.


Πρέπει να συνεχίσω να φοράω μάσκα μετά το εμβόλιο;

Ναι! Ο εμβολιασμός προστατεύει αξιόπιστα από σοβαρή ασθένεια στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αλλά ένα εμβολιασμένο άτομο μπορεί ωστόσο να μεταδώσει τη μόλυνση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι μάσκες σε αυτήν την περίπτωση προστατεύουν την οικογένεια και τους φίλους σας από πιθανή μόλυνση.


Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό εμφανίζονται αντισώματα;

Η έρευνα για αυτό το ζήτημα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα η μέγιστη ποσότητα αντισωμάτων εμφανίζεται δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.


Πόσο καιρό θα με προστατεύει το εμβόλιο του κορωνοϊού;

Επί του παρόντος η μελέτη αυτού του ζητήματος συνεχίζεται, ενώ η ανοσία επιβεβαιώνεται σε διάστημα 5-7 μηνών. Προβλεπόμενη ανοσία- τουλάχιστον ένα χρόνο.


Πως να προετοιμάσετε το εμβόλιο

  • Ακολουθήστε άσηπτη τεχνική. Εκτελέστε υγιεινή χεριών πριν και μετά από την προετοιμασία του εμβολίου, μεταξύ των ασθενών, όταν αλλάζετε γάντια και κάθε φορά που λερώνονται τα χέρια
  • Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης (ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε ένα εμβόλιο που έχει λήξει – αύτο ισχύει για όλα τα φάρμακα!)
  • Τρυπημένα φιαλίδια: Ελέγξτε τον χρόνο έναρξης της χρήσης. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το εμβόλιο μετά τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο χρήσης.
  • Με το φιαλίδιο όρθιο, περιστρέψτε απαλά το εμβόλιο. ΜΗΝ ανακινείτε. Εάν το φιαλίδιο έχει ανακινηθεί, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή
  • Το εμβόλιο πρέπει να έχει λευκό έως υπόλευκο χρώμα και μπορεί να περιέχει λευκά σωματίδια. Μην το χρησιμοποιείτε εάν το υγρό περιέχει άλλα σωματίδια ή είναι αποχρωματισμένο
  • Καθαρίστε το πώμα του φιαλιδίου με ταμπόν αλκοόλης
  • Επιλέξτε τον σωστό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του σωστού μεγέθους της βελόνας. Χρησιμοποιήστε μιας χρήσεως, αποστειρωμένη βελόνα και σύριγγα για κάθε ένεση!
  • Αφαιρέστε 0,5 mL εμβολίου στη σύριγγα
  • Βεβαιωθείτε ότι η σύριγγα έχει θερμοκρασία δωματίου
  • Απορρίψτε το φιαλίδιο όταν δεν υπάρχει αρκετό εμβόλιο για πλήρη δόση
  • ΜΗΝ συνδυάζετε υπολειμματικό εμβόλιο από πολλαπλά φιαλίδια για να λάβετε – κάνετε μια δόση
  • Ανεξάρτητα από τον τύπο της σύριγγας που χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι η ποσότητα εμβολίου στη σύριγγα ισούται με 0,5 ml
  • Σημειώστε την ημερομηνία και την ώρα που έγινε η διάτρηση του φιαλιδίου

sputnikvaccine, vrn.aif.ru, garant.ru, LaPipette.labs

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα