Inderal – Προπρανολόλη: Ενδείξεις, Αντενδείξεις, Παρενέργειες & Αλληλεπιδράσεις

Κουτί και δισκία Inderal, αντιυπερτασικό φάρμακο

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Το Inderal – προπρανολόλη, ένα φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των β-αναστολέων, είναι γνωστό για την ικανότητά του να επιβραδύνει την καρδιακή συχνότητα και να μειώνει την αρτηριακή πίεση, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με διάφορες καρδιακές παθήσεις και άλλες συνθήκες.

Τι είναι το Inderal και πώς δρα;

Το Inderal διατίθεται σε δισκία των 40mg και σε καψάκια των 80mg (Inderal LA) για ελεγχόμενη αποδέσμευση, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών εφαρμογών. Αυτό το φάρμακο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως η υπέρταση, η στηθάγχη, η θυρεοτοξίκωση, διάφορες μορφές ταχυκαρδίας, η υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, καθώς και για την πρόληψη της ημικρανίας και τη θεραπεία της αγχώδους διαταραχής. Η δράση του βασίζεται στην αναστολή των β-αδρενεργικών υποδοχέων, οδηγώντας σε μείωση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας έτσι το καρδιακό φορτίο και βοηθώντας στην πρόληψη των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις παραπάνω καταστάσεις.

Ενδείξεις του Inderal:

Υπέρταση: Το Inderal χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα, ιδίως θειαζιδικά διουρητικά, για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Στεφανιαία νόσος με στηθαγχική συνδρομή: Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στηθάγχης που σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο.

Θυρεοτοξίκωση: Στην κατάσταση αυτή, όπου υπάρχει υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, το Inderal μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερου ελέγχου των συμπτωμάτων.

Φλεβοκομβική μη αντισταθμιστική ταχυκαρδία, αρρυθμίες κυρίως υπερκοιλιακής προέλευσης, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια: Σε αυτές τις περιπτώσεις, λειτουργεί μειώνοντας την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση, προσφέροντας ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Μακροχρόνια προφύλαξη μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου: Χρησιμοποιείται για την πρόληψη επανεμφάνισης καρδιακών επεισοδίων μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Προεγχειρητική προετοιμασία ή συντηρητική θεραπεία ανεγχείρητου φαιοχρωμοκυττώματος: Σε αυτή την περίπτωση,  χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών που προκαλούνται από αυτόν τον τύπο όγκου.

Πρόληψη κρίσεων ημικρανίας: Το Inderal έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων ημικρανίας.

Αγχώδης διαταραχή: Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών αγχώδους διαταραχής, βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους.

Αντενδείξεις του Inderal:

Άσθμα ή συρίττουσα αναπνοή: Ασθενείς με ιστορικό άσθματος ή συρίττουσας αναπνοής δεν πρέπει να λαμβάνουν Inderal, καθώς μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο.

Αλλεργία στην προπρανολόλη ή σε κάποιο από τα συστατικά του φαρμάκου: Ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία στην δραστική ουσία ή σε οποιοδήποτε από τα εκδοχά του Inderal δεν πρέπει να το λαμβάνουν.

Καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς αντιμετώπιση: Ασθενείς με ανεπάρκεια της καρδιακής λειτουργίας, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς, πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του Inderal.

Σοβαρές διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, όπως εξαιρετικά αργός ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Μπορεί να επιβραδύνει περαιτέρω τον καρδιακό ρυθμό, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση ή σοβαρή κυκλοφοριακή δυσλειτουργία: Οι ασθενείς με αυτές τις καταστάσεις μπορεί να εμφανίσουν περαιτέρω μείωση της πίεσης ή επιδείνωση της κυκλοφοριακής δυσλειτουργίας.

Στηθάγχη Prinzmetal: Ασθενείς με αυτό το είδος στηθάγχης, που προκαλείται από σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν Inderal, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τους σπασμούς.

Φαιοχρωμοκύτωμα χωρίς παράλληλη θεραπεία: Ασθενείς με ανεγχείρητο φαιοχρωμοκύτωμα που δεν λαμβάνουν ήδη θεραπεία για αυτή την κατάσταση.

Νηστεία ή πρόσφατη νηστεία: Μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τους ασθενείς που δεν έχουν προσλάβει επαρκή τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατανάλωση Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει ορισμένες παρενέργειες, όπως ζάλη και υπνηλία, και ενδέχεται να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

Προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας: Ασθενείς με ιστορικό χρόνιων παθήσεων, όπως άσθμα, χρόνια πνευμονική νόσο, διαβήτη, θυρεοειδικές διαταραχές, ή χρόνια καρδιακή νόσο, θα πρέπει να συζητήσουν λεπτομερώς με τον γιατρό τους πριν αρχίσουν τη θεραπεία, καθώς οι παθήσεις αυτές μπορεί να απαιτούν προσαρμογή της δοσολογίας ή ειδικές προφυλάξεις.

Χρήση σε παιδιά: Τα καψάκια Inderal LA δεν συνιστώνται για χρήση στα παιδιά, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα:

Οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της προπρανολόλης ή άλλων φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

Ποιά είναι αυτά τα φάρμακα;

Για την αρρυθμία: Μπορεί να επηρεάσει ή να επηρεαστεί από φάρμακα όπως η δισοπυραμίδη, κινιδίνη, προπαφαινόνη ή αμιοδαρόνη, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αρρυθμίας.

Για υπέρταση ή στηθάγχη: Η συνδυαστική χρήση με φάρμακα όπως η βεραπαμίλη, διλτιαζέμη, κλονιδίνη, νιφεδιπίνη, και άλλα φάρμακα για την υπέρταση ή τη στηθάγχη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο δράσης τους ή να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Για την ημικρανία: Φάρμακα που περιέχουν παράγωγα εργοταμίνης ή rizatriptan για την αντιμετώπιση της ημικρανίας μπορεί να αλληλεπιδράσουν, μεταβάλλοντας την αποτελεσματικότητα ή τις παρενέργειες.

Για ψυχιατρικές διαταραχές: Η χλωροπρομαζίνη ή θειοριδαζίνη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων ψυχιατρικών διαταραχών, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο δράσης της προπρανολόλης.

Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη: Φάρμακα όπως η ινδομεθακίνη ή ιβουπροφένη για την ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της προπρανολόλης.

Για καρδιακή ανεπάρκεια: Η διγοξίνη, που χρησιμοποιείται για την καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να επηρεαστεί από τη συνδυαστική χρήση.

Προβλήματα του στομάχου: Η σιμετιδίνη, μπορεί να μεταβάλλει την απορρόφηση ή την αποτελεσματικότητα της προπρανολόλης.

Για τη θεραπεία της πνευμονίας: Η ριφαμπικίνη, που χρησιμοποιείται για την φυματίωση, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της προπρανολόλης.

Για το άσθμα: Η θεοφυλλίνη, ένα φάρμακο για το άσθμα που μπορεί να αλληλεπιδράσει.

Για την πρόληψη της θρόμβωσης: Η βαρφαρίνη, που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, μπορεί να επηρεαστεί από τη χρήση του Inderal.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε άλλα φάρμακα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον θεράποντα ιατρό σας, ώστε να αξιολογήσει τυχόν αλληλεπιδράσεις και να προσαρμόσει ανάλογα τη θεραπεία.

Εγκυμοσύνη και Γαλουχία:

Εγκυμοσύνη:

Εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Inderal, είναι κρίσιμο να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Η απόφαση για τη χρήση του φαρμάκου κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να λαμβάνεται μετά από λεπτομερή συζήτηση μεταξύ της εγκύου και του ιατρού, ζυγίζοντας τα οφέλη για τη μητέρα σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο. Η Προπρανολόλη, η δραστική του ουσία, μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να επηρεάσει το έμβρυο, επομένως η χρήση του φαρμάκου απαιτεί προσεκτική εκτίμηση.

Θηλασμός:

Αν θηλάζετε, επίσης είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν αρχίσετε τη θεραπεία. Το φάρμακο μπορεί να εκκρίνεται στο μητρικό γάλα και να επηρεάσει το βρέφος. Η ασφάλεια του θηλασμού κατά τη λήψη του πρέπει να αξιολογηθεί με βάση την ποσότητα του φαρμάκου που εκκρίνεται στο γάλα και τις πιθανές επιδράσεις στο βρέφος.

Σε κάθε περίπτωση, η υγεία και η ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας εναλλακτικές θεραπείες ή προσαρμογές της θεραπείας σας για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή φροντίδα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Παρενέργειες του Inderal:

Συχνές Παρενέργειες:

 • Ψυχρά άκρα
 • Βραδυκαρδία (αργός καρδιακός ρυθμός)
 • Μούδιασμα και συσπάσεις στα δάκτυλα των χεριών (φαινόμενο Raynaud)
 • Ανήσυχος ύπνος ή εφιαλτικά όνειρα
 • Κόπωση

Λιγότερο συχνές παρενέργειες:

 • Διάρροια
 • Ναυτία
 • Έμετος

Σπάνιες Παρενέργειες:

 • Επιδείνωση της δυσκολίας στην αναπνοή για ασθενείς με άσθμα
 • Δυσκολία στην αναπνοή και/ή πρήξιμο στους αστραγάλους σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
 • Καρδιακός αποκλεισμός
 • Ζάλη, ιδίως κατά την αλλαγή στάσης από καθιστή σε όρθια θέσηΕπιδείνωση της κυκλοφοριακής δυσλειτουργίας
 • Τριχόπτωση
 • Αλλαγές διάθεσης, σύγχυση, ψυχώσεις ή ψευδαισθήσεις
 • Μυρμήκιασμα στα χέρια
 • Διαταραχές της όρασης και ξηροφθαλμία
 • Δερματικό εξάνθημα ή επιδείνωση της ψωρίασης
 • Θρομβοκυτοπενία (μειωμένος αριθμός αιμοπεταλίων)
 • Πορφύρα (κόκκινα στίγματα στο δέρμα)

Πολύ Σπάνιες Παρενέργειες:

 • Σοβαρή μυϊκή αδυναμία (μυασθένεια gravis)

Μη Γνωστή Συχνότητα:

 • Σπασμοί που συνδέονται με την υπογλυκαιμία

Αυτή δεν είναι μία ολοκληρωμένη λίστα με τις πιθανές παρενέργειες και επίσης δεν σημαίνει ότι όλοι θα έχουν ή ότι θα έχουν τις ίδιες. Εαν δείτε κάτι που σας ανησυχει συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Δοσολογία του Inderal:

Η κατάλληλη δοσολογία του εξαρτάται από την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ασθενής και την ατομική ανταπόκριση στο φάρμακο. Συνήθως, ο γιατρός θα ξεκινήσει τη θεραπεία με μια χαμηλότερη δόση και μπορεί να την προσαρμόσει ανάλογα με την πρόοδο του ασθενούς. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και να μην προβαίνετε σε αυτοθεραπεία. Παρακάτω παρατίθεται μια γενική αναφορά της δοσολογίας για διάφορες καταστάσεις:

Υπέρταση: Η συνήθης έναρξη της δόσης για ενήλικες είναι 80mg την ημέρα, με τη δυνατότητα αύξησης μέχρι 160mg έως 320mg την ημέρα, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς.

Στηθάγχη: Η συνιστώμενη δόση κυμαίνεται από 80mg έως 320mg καθημερινά, διαιρούμενη σε δύο ή τρεις δόσεις.

Προφύλαξη κρίσεων ημικρανίας: Η αρχική δόση μπορεί να είναι 80mg ημερησίως, με τη δυνατότητα αύξησης μέχρι 160mg έως 240mg, διαιρούμενη σε δύο ή τρεις δόσεις.

Αρρυθμίες: Αρχική δόση από 10mg έως 30mg τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται το φάρμακο σας σύμφωνα με τις οδηγίες, καταπίνοντας τα δισκία ή τις κάψουλες ολόκληρα με ένα ποτήρι νερό, και αν είναι δυνατόν, την ίδια ώρα κάθε ημέρα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων του φαρμάκου στο σώμα.

Παράλειψη δόσης:

Αν ξεχάσετε να πάρετε μια δόση, πάρτε την μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε την ξεχασμένη δόση και συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμα δοσολογίας σας. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε την ξεχασμένη.

Φύλαξη του φαρμάκου:

Φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άμεσο φως και υγρασία. Διατηρήστε το φάρμακο μακριά από παιδιά και μην το χρησιμοποιήσετε μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Συχνές Ερωτήσεις:

Μπορώ να πιω αλκοόλ ενώ λαμβάνω Inderal;

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τις υπνηλίες ή άλλες παρενέργειες που προκαλεί η προπρανολόλη. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού καταναλώσετε αλκοόλ.

Μπορεί το Inderal να επηρεάσει την οδήγηση;

Ναι, μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή κόπωση σε κάποιους ανθρώπους. Αν νιώσετε αυτές τις παρενέργειες, είναι καλύτερο να αποφύγετε την οδήγηση ή τη χρήση μηχανημάτων.

Μπορώ να σταματήσω να παίρνω Inderal αν νιώσω καλύτερα;

Όχι, δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το Inderal χωρίς την έγκριση του γιατρού σας, ακόμα και αν νιώσετε καλύτερα. Η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Πόσο γρήγορα θα δω βελτίωση με το Inderal;

Η απόκριση στο Inderal μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζεται και το άτομο. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν βελτίωση σχετικά γρήγορα, ενώ σε άλλες μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Όλα τα φάρμακα έχουν δυνητικές παρενέργειες και χρειάζονται συνταγή ιατρού! Όταν χορηγούνται με την κατάλληλη ένδειξη και στη σωστή δόση, είναι ασφαλή και συμβάλουν στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς. Αυτό ισχύει για όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα από τις αρμόδιες αρχές (Ε.Ο.Φ, F.D.A κ.α).

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την nosokoma247.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου-διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Επιπλέον, το κείμενο ελέγχθηκε από επαγγελματία υγείας. Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα