Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι πυκνοί μαστοί είναι επιρρεπείς στον καρκίνο

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι πυκνοί μαστοί είναι επιρρεπείς στον καρκίνο

Χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένες μετρήσεις της πυκνότητας του στήθους, οι Νορβηγοί ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ότι οι γυναίκες με πυκνά στήθη έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερες από 100.000 γυναίκες και περισσότερες από 300.000 προληπτικές εξετάσεις.

“Διαπιστώσαμε ότι οι προληπτικές εξετάσεις γυναικών που είχαν πυκνά στήθη έδειξαν υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης για  βιοψία και υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης θετικών προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού από γυναίκες με μη πυκνά στήθη”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Solveig Hofvind. Είναι ερευνητής και επικεφαλής του BreastScreen Norway για το μητρώο καρκίνου της Νορβηγίας.

Τα πυκνά στήθη αποτελούν πρόκληση όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου , επειδή ο πυκνός ιστός εμφανίζεται λευκός σε μαστογραφία. Αυτός είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι όγκοι του μαστού φαίνονται σε μια μαστογραφία. Ο πυκνός ιστός του μαστού μπορεί στην πραγματικότητα να κρύψει ή να καλύψει καρκίνους, σύμφωνα με τον Hofvind.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 26 Ιουνίου στο περιοδικό Radiology.

Η Δρ Liane Philpotts έγραψε συνοδευτικό editorial (σχόλιο αρχισυντάκτη). Είναι επικεφαλής της απεικόνισης του μαστού στη Σχολή Ιατρικής του Yale.

“Τα πυκνά στήθη δεν είναι κάτι που αισθάνεται ο ασθενής. δήλωσε η Philpotts.

Οι ραδιολόγοι προσδιορίζουν την πυκνότητα του μαστού χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη τεχνική βαθμολόγησης από το American College of Radiology (ACR). Το σύστημα βαθμολόγησης κυμαίνεται από το Α έως το D. Μια γυναίκα με Α ή Β δεν έχει πυκνά στήθη, αλλά κάποιος με C ή D έχει, εξήγησε.

Περίπου οι μισές Αμερικανίδες που εξετάζονται για καρκίνο του μαστού έχουν πυκνό ιστό μαστού. Καθώς οι γυναίκες γερνούν, τα στήθη τους συχνά γίνονται λιγότερο πυκνά, είπε η Philpotts.

Αντί της χρήσης της τεχνικής ACR, η οποία βασίζεται στην υποκειμενική κρίση του ακτινολόγου, η νέα μελέτη χρησιμοποίησε αυτοματοποιημένο λογισμικό – γνωστό ως αυτοματοποιημένη ογκομετρική ανάλυση – για να ταξινομήσει την πυκνότητα του μαστού.

Οι Νορβηγίδες στη μελέτη ήταν μεταξύ 50 και 69 ετών. Το αυτοματοποιημένο λογισμικό βρήκε πυκνά στήθη στο 28% των εξετάσεων.

Τα ποσοστά καρκίνου ήταν 6,7 ανά 1.000 εξετάσεις για γυναίκες με πυκνά στήθη και 5,5 για γυναίκες με μη πυκνά στήθη, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Αυτή η μελέτη δείχνει πραγματικά ότι οι γυναίκες με πυκνά στήθη είχαν περισσότερους καρκίνους, δεν ήταν ένα τεράστιο ποσό, ήταν μια μικρή αύξηση, αλλά ήταν μια αύξηση σημαντική», δήλωσε η Philpotts.

Επιπλέον, οι γυναίκες με πυκνά στήθη είχαν περισσότερα κρούσματα καρκίνου στα μεσοδιαστήματα των προληπτικών εξετάσεων. Αυτοί είναι καρκίνοι που εντοπίζονται μεταξύ των εξετάσεων- για παράδειγμα, όταν μια γυναίκα αισθάνεται ένα εξόγκωμα στο στήθος της.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με πυκνά στήθη κλήθηκαν πίσω για περισσότερους ελέγχους λόγω ύποπτων ευρημάτων και ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν βιοψία από γυναίκες χωρίς πυκνά στήθη.

Οι γυναίκες με πυκνά στήθη επίσης είχαν την τάση να έχουν μεγαλύτερους όγκους κατά το χρόνο πρώτης εντόπισης κακοήθειας – μέσος όρος 17 χιλιοστών (mm) έναντι 15 χιλιοστών για γυναίκες χωρίς πυκνό στήθος.

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο καρκίνος του μαστού στον πυκνό ιστό του μαστού. Οι καρκίνοι ανιχνεύθηκαν με ακρίβεια σε γυναίκες με πυκνό στήθος σε ποσοστό 71%  σε σύγκριση με το 82% για τις γυναίκες χωρίς πυκνά στήθη.

“Οι μετρήσεις της αυτοματοποιημένης ογκομετρικής πυκνότητας του μαστού μπορεί να θεωρηθούν ως μελλοντικό πρότυπο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, εξασφαλίζοντας μια αντικειμενική ταξινόμηση πυκνότητας”, δήλωσε ο Hofvind

Η Philpotts επεσήμανε ότι τα ευρήματα δεν μεταφράζονται απαραιτήτως σε έναν αμερικανικό πληθυσμό, επειδή οι γυναίκες που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν μεγαλύτερες και υποβλήθηκαν σε έλεγχο ανα διετία αντί για ετησίως.

Είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και τα οφέλη του αυτοματοποιημένου λογισμικού. Ο Hofvind συμφώνησε.

Οι γυναίκες με πυκνά στήθη γενικά δεν χρειάζεται να ελέγχονται πιο συχνά, σύμφωνα με την Philpotts. Αλλά θα χρειαστούν κάποιο είδος συμπληρωματικής απεικόνισης, όπως είναι το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία, που είναι καλύτερο να δει τη διαφορά μεταξύ πυκνού ιστού και καρκινικού ιστού.

Related Posts

Facebook Comments