Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι πυκνοί μαστοί είναι επιρρεπείς στον καρκίνο

Καρκίνος μαστού: Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση, Θεραπεία αυτοεξέταση μαστού

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένες μετρήσεις της πυκνότητας του μαστού, οι Νορβηγοί ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ότι οι γυναίκες με πυκνά στήθη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερες από 100.000 γυναίκες και περισσότερες από 300.000 προληπτικές εξετάσεις.

“Διαπιστώσαμε ότι οι προληπτικές εξετάσεις γυναικών που είχαν πυκνούς μαστούς έδειξαν υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης για βιοψία και υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης θετικών προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού από γυναίκες με μη πυκνούς μαστούς”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Solveig Hofvind. Είναι ερευνητής και επικεφαλής του BreastScreen Norway για το μητρώο καρκίνου της Νορβηγίας.

Τι εννούμε με την έννοια πυκνοί μαστοί;

Ο μαστός αποτελείται από 3 είδη ιστών:

  • Αδενικός ιστός που σχηματίζει τον μαζικό αδένα.
  • Διάμεσος ιστός ο οποίος είναι συνδετικός ιστός καιβστηρίζει τον μαζικό αδένα.
  • Λιπώδης ιστός ο οποίος αποτελείται από λιποκύτταρα δίνουν σχήμα και όγκο στον μαστό.

Ο μαστός είναι πυκνότερος όταν ο αδενικός ιστός υπερτερεί του λιπώδους.

Τα πυκνά στήθη αποτελούν πρόκληση όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, επειδή ο πυκνός ιστός εμφανίζεται λευκός στη μαστογραφία. Αυτός είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι όγκοι του μαστού φαίνονται σε μια μαστογραφία. Ο πυκνός ιστός του μαστού μπορεί στην πραγματικότητα να κρύψει ή να καλύψει καρκίνους, σύμφωνα με τον Hofvind.

Η Δρ Liane Philpotts που είναι επικεφαλής της απεικόνισης του μαστού στη Σχολή Ιατρικής του Yale, έγραψε:

“Οι πυκνοί μαστοί δεν είναι κάτι που αισθάνεται ο ασθενής”.

Αυτοεξέταση μαστού: Τι πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες!

Οι ραδιολόγοι προσδιορίζουν την πυκνότητα του μαστού χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη τεχνική βαθμολόγησης από το American College of Radiology (ACR). Το σύστημα βαθμολόγησης κυμαίνεται από το Α έως το D. Μια γυναίκα με Α ή Β δεν έχει πυκνά στήθη, αλλά κάποιος με C ή D έχει, εξήγησε.

Περίπου οι μισές Αμερικανίδες που εξετάζονται για καρκίνο του μαστού έχουν πυκνό ιστό. Καθώς οι γυναίκες γερνούν, τα στήθη τους συχνά γίνονται λιγότερο πυκνά.

Αντί της χρήσης της τεχνικής ACR, η οποία βασίζεται στην υποκειμενική κρίση του ακτινολόγου, η νέα μελέτη χρησιμοποίησε αυτοματοποιημένο λογισμικό – γνωστό ως αυτοματοποιημένη ογκομετρική ανάλυση – για να ταξινομήσει την πυκνότητα του μαστού.

Οι Νορβηγίδες στη μελέτη ήταν μεταξύ 50 και 69 ετών. Το αυτοματοποιημένο λογισμικό βρήκε πυκνά στήθη στο 28% των εξετάσεων.

Τα ποσοστά καρκίνου ήταν υψηλότερα για γυναίκες με πυκνούς μαστούς σε σχέση με γυναίκες με μη πυκνούς μαστούς, σύμφωνα με τα ευρήματα (6,7 έναντι αντίστοιχα ανά 1.000 εξετάσεις)

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς είχαν ελαφρά περισσότερους καρκίνους σε σχέση με τις υπόλοιπες, διαφορά όχι μεγάλη αλλά στατιστικά σημαντική, δήλωσε η Philpotts.

Επιπλέον, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς είχαν περισσότερα κρούσματα καρκίνου τα οποία ανακαλύφθηκαν εκτός του προγραμματισμένου ελέγχου – για παράδειγμα, όταν μια γυναίκα αισθάνεται ένα εξόγκωμα στο στήθος της.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς ανακλήθηκαν για περισσότερους ελέγχους λόγω ύποπτων ευρημάτων και ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν βιοψία από γυναίκες χωρίς πυκνούς μαστούς. Οι γυναίκες με πυκνά στήθη επίσης είχαν την τάση να έχουν μεγαλύτερους όγκους κατά το χρόνο πρώτης εντόπισης κακοήθειας – μέσος όρος 17 χιλιοστών (mm) έναντι 15 χιλιοστών για γυναίκες χωρίς πυκνό μαστό.

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο καρκίνος του μαστού στον πυκνό ιστό του μαστού. Οι καρκίνοι ανιχνεύθηκαν με ακρίβεια σε γυναίκες με πυκνό μαστό σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με το 82% για τις υπόλοιπες γυναίκες.

“Οι μετρήσεις της αυτοματοποιημένης ογκομετρικής πυκνότητας του μαστού μπορεί να θεωρηθούν ως μελλοντικό πρότυπο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, εξασφαλίζοντας μια αντικειμενική ταξινόμηση πυκνότητας”, δήλωσε ο Hofvind

Η Philpotts επεσήμανε ότι τα ευρήματα δεν μεταφράζονται απαραιτήτως σε έναν αμερικανικό πληθυσμό, επειδή οι γυναίκες που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν μεγαλύτερες και υποβλήθηκαν σε έλεγχο ανα διετία αντί για ετησίως.

Είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και τα οφέλη του αυτοματοποιημένου λογισμικού. Ο Hofvind συμφώνησε.

Οι γυναίκες με πυκνά στήθη γενικά δεν χρειάζεται να ελέγχονται πιο συχνά, σύμφωνα με την Philpotts. Αλλά θα χρειαστούν κάποιο είδος συμπληρωματικής απεικόνισης, όπως είναι το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία, που είναι καλύτερο να δει τη διαφορά μεταξύ πυκνού ιστού και καρκινικού ιστού.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 26 Ιουνίου στο περιοδικό Radiology.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα