7 Στάδια του Αλτσχάιμερ

Στάδια του Αλτσχάιμερ

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται σε στάδια, με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο μαθαίνοντας περισσότερα για το πώς εξελίσσεται η πάθηση. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε “τι να περιμένετε”, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε να καλύψετε τις ανάγκες του αγαπημένου σας ατόμου σε κάθε στάδιο.

7 Στάδια του Αλτσχάιμερ

Στάδιο 1: Φυσιολογική εξωτερική συμπεριφορά

Η νόσος του Αλτσχάιμερ ξεκινά συνήθως σιωπηλά, με εγκεφαλικές αλλαγές που ξεκινούν χρόνια πριν παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα. Όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο βρίσκεται σε αυτή την πρώιμη φάση, δεν θα έχει κανένα σύμπτωμα που μπορείτε να εντοπίσετε. Μόνο με σάρωση PET, με εξέταση απεικόνισης που δείχνει πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, μπορεί να αποκαλύψει εάν πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Καθώς προχωρούν στα επόμενα έξι στάδια, ο άνθρωπός σας με Αλτσχάιμερ θα δει όλο και περισσότερες αλλαγές στη σκέψη και τη λογική του.

Στάδιο 2: Πολύ ήπιες αλλαγές

Μπορεί ακόμα να μην παρατηρήσετε τίποτα παράξενο στη συμπεριφορά του, αλλά μπορεί να διαπιστωθούν μικρές αλλαγές, πράγματα που ακόμη και ένας γιατρός δεν καταλαβαίνει. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αδυναμία ανάκλησης λέξεων ή την εσφαλμένη τοποθέτηση αντικειμένων. Σε αυτό το στάδιο, τα διακριτικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ δεν επηρεάζουν την ικανότητά του να εργάζεται ή να ζει ανεξάρτητα. Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι Αλτσχάιμερ, αλλά απλώς φυσιολογικές αλλαγές από τη γήρανση.

Στάδιο 3: Ήπια πτώση

Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να παρατηρείτε αλλαγές στη σκέψη και τη λογική του αγαπημένου σας προσώπου, όπως:

 • Ξεχνάει κάτι που μόλις διάβασε
 • Κάνει την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά
 • Δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να κάνει σχέδια ή να οργανώσει
 • Δεν μπορεί να θυμηθεί ονόματα όταν γνωρίζει νέα άτομα

Μπορείτε να βοηθήσετε με το να είστε η «μνήμη» του, φροντίζοντας να πληρώνει τους λογαριασμούς και να φτάνει στα ραντεβού του εγκαίρως. Μπορείτε επίσης να του προτείνετε να σταμματήσει από την εργασία και να τακτοποιήσει τις νομικές και οικονομικές του υποθέσεις.

Στάδιο 4: Μέτρια πτώση

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα προβλήματα στη σκέψη και τη λογική που παρατηρήσατε στο στάδιο 3 γίνονται πιο εμφανή και εμφανίζονται νέα ζητήματα. Μπορεί να:

 • Ξεχάσει λεπτομέρειες για τον εαυτό του
 • Ξεχάσει τι μήνα ή εποχή διανύουμε
 • Εμφανίσει προβλήματα με το μαγείρεμα – από αδυναμία εκτέλεσης συνταγής με παράλειψη υλικών μέχρι κάψιμο φαγητού ή φωτιά στην κουζίνα.
 • Δυσκολία να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο
 • Δεν καταλαβαίνει τι του λένε
 • Δυσκολία στις εργασίες του σπιτιού

Μπορείτε να βοηθήσετε με τις καθημερινές δουλειές και την ασφάλειά του. Βεβαιωθείτε ότι δεν οδηγεί πια και ότι κανείς δεν προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί οικονομικά.

Στάδιο 5: Μέτρια σοβαρή πτώση

Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να αρχίσει να χάνει την αίσθηση του πού βρίσκεται και τι ώρα είναι. Μπορεί να δυσκολεύεται να θυμηθεί τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου του ή που πήγε σχολείο. Θα μπορούσε να μπερδευτεί σχετικά με το τι είδους ρούχα να φορέσει για την ημέρα ή την εποχή. Μπορείτε να τον βοηθήσετε βγάζοντας εσείς τα ρούχα που πρέπει να φορέσει και αφήστε τον να προσπαθήσει να ντυθεί μόνος του αν μπορεί, να διατηρήσει την αίσθηση της ανεξαρτησίας.

Αν επαναλάβει την ίδια ερώτηση, απαντήστε με καθησυχαστική φωνή. Ακόμα κι αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν μπορεί να θυμηθεί γεγονότα και λεπτομέρειες, μπορεί να είναι σε θέση να πει μια ιστορία, άσε τον να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του!

Στάδιο 6: Σοβαρή πτώση

Καθώς το Αλτσχάιμερ εξελίσσεται, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα αλλά να ξεχάσει ονόματα. Μπορεί επίσης να μπερδέψει ένα άτομο με κάποιο άλλο, για παράδειγμα να πιστεύει ότι η γυναίκα του είναι η μητέρα του. Μπορεί να εμφανιστούν αυταπάτες, όπως η σκέψη ότι πρέπει να πάει στη δουλειά, παρόλο που δεν έχει πλέον δουλειά. Ίσως χρειαστεί βοήθεια να πάει στην τουαλέτα. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε, αλλά μπορείτε ακόμα να συνδεθείτε μαζί τους μέσω των αισθήσεων. Πολλοί άνθρωποι με Αλτσχάιμερ λατρεύουν να ακούν μουσική, να τους διαβάζουν ή να κοιτάζουν παλιές φωτογραφίες.

Σε αυτό το στάδιο, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να δυσκολευτεί:

 • Τραφεί μόνο του
 • Καταπιεί
 • Ντυθεί

Μπορεί επίσης να έχει:

 • Απώλεια βάρους
 • Δερματικές λοιμώξεις
 • Πνευμονία
 • Δυσκολία στο περπάτημα
 • Αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου

Στάδιο 7: Πολύ σοβαρή πτώση

Πολλές βασικές ικανότητες σε ένα άτομο με Αλτσχάιμερ, όπως το φαγητό, το περπάτημα και το να κάθεται, εξασθενούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορείτε να συνεχίσετε να συμμετέχετε ταΐζοντας το αγαπημένο σας πρόσωπο με μαλακό φαγητό που καταπίνεται εύκολα, βοηθώντας το να χρησιμοποιήσει ένα κουτάλι και φροντίζοντας να πιει νερό. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλοί άνθρωποι σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν πλέον να καταλάβουν πότε διψούν και διατρέχουν κίνδυνο αφυδάτωσης. Σε αυτό το στάδιο, τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ χρειάζονται πολλή βοήθεια από τους φροντιστές. Πολλές οικογένειες διαπιστώνουν ότι, όσο κι αν θέλουν, δεν μπορούν πλέον να φροντίσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο στο σπίτι. Εάν είστε εσείς, αναζητήστε εγκαταστάσεις όπως οίκους ευγηρίας που παρέχουν επαγγελματική φροντίδα μέρα και νύχτα, μη μείνετε μόνος.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, ώστε να μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που θα επέλθουν και να παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας ως φροντιστής. Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι εξαντλητική, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας, χαλαρώνετε και αναζητάτε υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα