Πως να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

πατέρας μιλάει στο παιδί του για το σεξ

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Το σεξ είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου. Είναι φυσικό να θέλετε να αποφύγετε το θέμα με την ελπίδα ότι θα διατηρήσετε την αθωότητα του παιδιού σας για περισσότερο, ωστόσο, επειδή οι νέοι εξερευνούν το διαδίκτυο πολύ νωρίτερα απ’ όσο πιστεύουμε, πρέπει να είστε σίγουροι ότι δίνετε στο παιδί σας σωστές πληροφορίες.

Γιατί πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι, γιατί να μην το κάνετε; Το να μιλάτε με το παιδί σας για το σεξ είναι σημαντικό για να το βοηθήσετε να αναπτύξει υγιείς στάσεις απέναντι στο σεξ και να υιοθετήσει υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Η ανοιχτή συζήτηση για το σεξ με το παιδί θα σας επιτρέψει να παρέχετε ακριβείς πληροφορίες. Αυτά που μαθαίνουν στις συζητήσεις με τις παρέες, μπορεί να μην είναι αληθινά και μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές και ηθικές αξίες και αρχές που θέλετε να ακολουθήσουν τα παιδιά σας. Χρειάζεται πλέον στην προεφηβεία ή την εφηβεία να κατανοήσει τις πιθανές συνέπειες της σεξουαλικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και όλων των συναισθηματικών “προβλημάτων” που μπορεί να προκύψουν.

Αν μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ, θα θέλει να το κάνει;

Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοούν τα σεξουαλικά συναισθήματα και τις σεξουαλικές σχέσεις προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργά. Μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι που έχουν συζητήσει για το σεξ με τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να αργήσουν να κάνουν σεξ και πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη όταν το κάνουν.

Μιλήστε ξεχωριστά σε κάθε παιδί αν έχετε περισσότερα από ένα

Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά στα οποία πρέπει να μιλήσετε, μπορεί να μοιάζει “πιο εύκολο” να μιλήσετε και στα δύο ταυτόχρονα. Ωστόσο, κανένα παιδί δεν θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο και αν κάποιο δεν καταλαβαίνει κάτι ή θέλει να κάνει μια ερώτηση, μπορεί να ντρέπεται ή να φοβάται να ρωτήσει σε περίπτωση που το άλλο παιδί το πειράξει γι’ αυτό ή το σχολιάσει αρνητικά.

Πως να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Εστιάστε στα γεγονότα. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός οδηγός:

 • Αποφύγετε να κάνετε μεγάλες συζητήσεις με το παιδί σας. Είναι σημαντικό να αισθάνεται άνετα για να είναι ειλικρινείς. Μερικά παιδιά ανταποκρίνονται καλά σε μια σοβαρή συζήτηση, αλλά άλλα παιδιά θα ανταποκριθούν καλύτερα σε πιο σύντομες και πιο ανάλαφρες συζητήσεις.
 • Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί με το παιδί σας, ενθαρρύνοντάς το να σας κάνει ερωτήσεις.
 • Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες λέξεις (π.χ. πέος, κόλπος καθώς και όποια άλλη λέξη κυκλοφορεί και ακούγεται, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθεί κάποιος να το κοροιδέψει!)
 • Εξηγείστε την ανατομία και το σύστημα αναπαραγωγής σε άνδρες και γυναίκες
 • Για την σεξουαλική επαφή και την εγκυμοσύνη
 • Άλλες μορφές σεξουαλικής επαφής, όπως στοματικό σεξ, αυνανισμός και χάδια
 • Σεξουαλικός προσανατολισμός, συμπεριλαμβανομένης της ετεροφυλοφιλίας και της ομοφυλοφιλίας
 • Οι σωματικές και συναισθηματικές πτυχές του σεξ, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών
 • Για την πίεση συνομηλίκων που μπορεί να δεχθούν
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Βιασμός, επικίνδυνα ραντεβού και επικίνδυνες κατάστάσεις, όπως μέθη ή να πηγαίνει σε ιδιωτικά μέρη με αγνώστους ή γνωστούς.

Πόσο ανοιχτός πρέπει να είμαι όταν μιλάμε;

Φροντίστε να δώσετε προσοχή και να ακούσετε τι λέει και τι ρωτάει το παιδί σας. Μερικά παιδιά μπορεί να ντρέπονται να μιλήσουν ή να παραδεχτούν ότι γνωρίζουν ήδη πράγματα, έτσι μπορεί να μην κάνουν άμεσες ερωτήσεις. Αναζητήστε ευκαιρίες για να θίξετε θέματα σεξουαλικότητας, όπως μια σκηνή στην τηλεόραση, ένα βιβλίο, ένα άρθρο ή την εμφάνιση ορατών αλλαγών στον γιο ή την κόρη σας, όπως η ανάπτυξη των μαστών ή των γενειών στο πρόσωπο. Εξηγήστε τις αλλαγές του σώματος και της φωνής στην εφηβεία και τη διαδικασία της σεξουαλικής διέγερσης. Θυμηθείτε να σέβεστε την ιδιωτική ζωή του παιδιού σας και προσπαθήστε να δείξετε ότι το εμπιστεύεστε για να πάρει σωστές αποφάσεις. Δώστε τους αυτοπεποίθηση να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν.

Ενημερώστε το παιδί σας για τα δικαιώματα του

Ενημερώστε το παιδί σας ότι αυτά τα δικαιώματα του ανήκουν και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αφαιρέσει:

 • Το δικαίωμα στην ακριβή πληροφόρηση για τη σεξουαλικότητα και το HIV/AIDS
 • Το δικαίωμα να σταματήσει να είναι με έναν άνθρωπο που δεν επιθυμεί
 • Το δικαίωμα να πει «ΟΧΙ» σε ένα ανεπιθύμητο άγγιγμα κάθε είδους
 • Το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις για τη σεξουαλικότητα, στον δικό του χρόνο
 • Το δικαίωμα να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του με ασφάλεια, χωρίς κίνδυνο εγκυμοσύνης ή ΣΜΝ
 • Το δικαίωμα να μην πιέζεται στο σέξ
 • Το δικαίωμα να μην εκφράσει τη σεξουαλικότητά του εκτός κι αν το θέλει

Κάντε τακτικές συζητήσεις

Η συζήτηση για το «σεξ» δεν χρειάζεται να είναι μια γιγάντια διάλεξη! Στην πραγματικότητα, το παιδί σας πιθανότατα θα διατηρήσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι λέτε, εάν αναλυθεί πολλές φορές. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει οικειότητα και θα τους ενθαρρύνει να ανοιχτούν περισσότερο σε εσάς παρά στους έφηβους φίλους του.

 

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα