Καρκίνος στο πάγκρεας και παχυσαρκία: Νέα μελέτη

Παχυσαρκία-αυξάνει-τον-κίνδυνο-καρκίνου-παγκρέατος

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παγκρέατος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Ας εξερευνήσουμε λεπτομερέστερα τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου του παγκρέατος και παχυσαρκίας:

  • Πώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο: Η παχυσαρκία προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να οδηγήσει σε καρκίνο. Επιπλέον, η παχυσαρκία επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών και ινσουλίνης, τα οποία μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου.
  • Συμπτώματα καρκίνου στο πάγκρεας: Δυστυχώς, ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στην πλάτη ή στην κοιλιά, ναυτία, έμετος, απώλεια βάρους και κούραση.

Καρκίνος Παγκρέατος: Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer


Η παχυσαρκία στην εφηβεία  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος κατά την ενηλικίωση, αναφέρουν ερευνητές.

Οι πιθανότητες για αυτόν τον σπάνιο καρκίνο μπορεί να τετραπλασιαστούν εξαιτίας της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την Ισραηλινή ερευνητική ομάδα. Επιπλέον, ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του βάρους

Καρκίνος στο πάγκρεας και παχυσαρκία

“Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του παγκρέατος και αυτό είναι ένα σημαντικό νέο εύρημα που υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος στην εφηβεία μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο”, δήλωσε ο Allison Rosenzweig, από το Δίκτυο δράσης για τον καρκίνο του παγκρέατος.

“Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια, καταγράφηκε ότι επηρέασε περίπου 55.000 Αμερικανούς φέτος, ακόμη και εκείνοι που έχουν αυξημένο κίνδυνο έχουν χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης της νόσου”, ανέφερε.

Επίσης, επειδή αυτή η μελέτη εξέτασε αναδρομικά δεδομένα, δεν μπορεί να αποδείξει ότι το υπερβολικό βάρος είναι μια αιτία του καρκίνου του παγκρέατος, μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ποσοστό επιβίωσης πενταετίας κάτω από το 10%, σύμφωνα με την μελέτη.

Για την νέα μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Zohar Levi, του Ιατρικού Κέντρου Rabin στο Petah Tikva και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ισραηλινούς και 700.000 γυναίκες του Ισραήλ. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο παρακολούθησης 16 έως 19 ετών από το 1967 έως το 2002.

Καρκίνος του παγκρέατος – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Χρησιμοποιώντας το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου του Ισραήλ, οι ερευνητές εντοπίζουν περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος μέχρι το 2012. Η έρευνα τους αποκάλυψε 551 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος.

Σε σύγκριση με το φυσιολογικό βάρος, η παχυσαρκία συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου στους άνδρες. Για της γυναίκες, ο κίνδυνος ήταν λίγο περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Συνολικά, οι ερευνητές απέδωσαν περίπου το 11% των περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου στην παιδική παχυσαρκία!

Ο Dr. Chanan Meydan, του Ιατρικού Κέντρου Mayanei Hayeshua στο Ισραήλ, έγραψε ένα εισαγωγικό άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη. Είπε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους στην εφηβεία μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, η οποία βλάπτει τα κύτταρα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να βρούμε αν η φλεγμονώδης διαδικασία στην παχυσαρκία συνδέεται με τη φλεγμονώδη διαδικασία σε κακοήθεια. είπε ο Meydan.

Ο μηχανισμός πίσω από τη φλεγμονή είναι “ως επί το πλείστον ένα λεπτό, ισορροπημένο φαινόμενο με σοβαρές συνέπειες όταν βρεθεί εκτός ισορροπίας”, ανέφερε.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα