Ποιά είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Οι κράμπες που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι επίπονες. Αλλά εάν έχετε ενδομητρίωση, ο πόνος που μπορεί να αισθανθείτε είναι τόσο έντονος που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ρουτίνα και μπορεί ακόμη και να σας εμποδίσει να κάνετε μερικά από τα πράγματα που αγαπάτε.

Η ενδομητρίωση είναι η πάθηση όπου το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο, μεγαλώνει έξω από τη μήτρα και προσκολλάται σε άλλα μέρη του σώματός. Αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ενδομητρίωση εναντίον εμμηνορρυσιακών συσπάσεων

Οι εμμηνόρρυσιακές κράμπες είναι συχνές και συνήθως μπορείτε να ανακουφιστείτε από αυτές με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή με θεραπείες στο σπίτι. Αλλά ο πόνος από την ενδομητρίωση είναι πολύ χειρότερος, μερικές φορές αβάστακτος.  Για πολλές γυναίκες, χειροτερεύει καθώς μεγαλώνουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Τι είναι η ενδομητρίωση και πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της;

Εκτός από τον πόνο, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλες ή εξαιρετικά δύσκολες περιόδους
  • Σοβαρή ημικρανία ή πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • Έντονες κινήσεις του εντέρου
  • Αλλεργίες που χειροτερεύουν στην περίοδό
  • Αιμορραγία μεταξύ περιόδων
  • Κούραση
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Πόνο από την ενδομητρίωση

Ο πόνος στην πύελο ή στην κοιλιά μπορεί να ξεκινήσει πριν από την περίοδο και να διαρκέσει για αρκετές ημέρες μετά. Μπορεί να αισθάνεστε μαχαιριές, και συνήθως δεν σταματάει με φαρμακευτική αγωγή.

Οσφυαλγία Η μήτρα και οι ωοθήκες βρίσκονται κοντά στην πλάτη και ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να κάνει αντανάκλαση.

Πόνος στο πόδι Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που συνδέονται με τη βουβωνική χώρα, τους γοφούς και τα πόδια. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο το περπάτημα και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μία παύση από της δραστηριότητες σας.

Πόνο στο σεξ Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση αισθάνονται πόνο ενώ κάνουν σεξ ή μέχρι και 2 μέρες αργότερα. Άλλες  αισθάνονται διαξιφιστικό πόνο ενώ άλλες το περιγράφουν ως αμβλύ πόνο στην περιοχή της πυέλου.

Έντονες συσπάσεις του εντέρου  Εάν είναι σοβαρή, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία και δυσκοιλιότητα.

Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο να μείνει η πάσχουσα έγκυος. Μπορεί να συμβεί αν ο ιστός που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα προκαλεί ουλές, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις σάλπιγγες και να εμποδίσει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο. Μπορεί επίσης να σταματήσει ένα γονιμοποιημένο ωάριο από την εμφύτευση στην μήτρα.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει τον επιπλέον ιστό, ο οποίος μπορεί να διευκολύνει την εγκυμοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Τι είναι η ενδομητρίωση και πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της;

Related Posts

Facebook Comments