Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που γνωρίζω με σχιζοφρένεια;

Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που γνωρίζω με σχιζοφρένεια;

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Αν νομίζετε ότι κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχει συμπτώματα σχιζοφρένειας, να του μιλήσετε για τις ανησυχίες σας. Παρόλο που δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια, μπορείτε να προσφέρετε ενθάρρυνση και υποστήριξη και να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να βρει έναν εξειδικευμένο ιατρό.

  • Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται ένα άτομο.
  • Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις, παραληρήματα, αποδιοργανωμένη σκέψη και ομιλία, και αρνητικά συμπτώματα (έλλειψη συναισθήματος, κίνησης ή ομιλίας).
  • Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική για την πρόληψη επιπλοκών.
  • Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με σχιζοφρένεια να ζήσουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή.

Εάν ο αγαπημένος σας άνθρωπος θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή τους άλλους καλέσετε 166. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

Η φροντίδα και η υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου με σχιζοφρένεια μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι δύσκολο να ξέρεις πώς να απαντάς σε κάποιον που κάνει περίεργες – εξωπραγματικές δηλώσεις. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η σχιζοφρένεια είναι μια ανίατη ασθένεια.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο:

  • Βοηθήστε τους να βρουν κατάλληλη θεραπεία και να τους ενθαρρύνετε να επιμείνουν σε αυτήν.
  • Θυμηθείτε ότι οι πεποιθήσεις ή οι ψευδαισθήσεις τους φαίνονται πολύ πραγματικές
  • Πείτε τους ότι αναγνωρίζετε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να δουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο
  • Να δείχνετε σεβασμό, να είστε υποστηρικτικός και ευγενικός χωρίς ανοχή σε επικίνδυνη ή ακατάλληλη συμπεριφορά
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας. Έχει αποδειχθεί πως η εκπαίδευση της οικογένειας μειώνει τον αριθμό των υποτροπών που παρουσιάζει ένας ασθενής με σχιζοφρένεια και επίσης βελτιώνει την πρόγνωση του.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα