15 Συμπτώματα του καρκίνου που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Τα σώματα των γυναικών αλλάζουν πάντα. Μερικές φορές κάποιες αλλαγές που φαίνονται φυσιολογικές μπορεί να είναι ενδείξεις καρκίνου.

Το κλειδί είναι να δώσετε προσοχή στο σώμα σας, ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε όταν κάτι αλλάζει, λέει ο Robyn Andersen, PhD του Κέντρου Ερευνών του Καρκίνου του Fred Hutchinson στο Σιάτλ. “Τα νέα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι κάτι έχει αλλάξει στο σώμα σας και πρέπει να ξέρετε τι σημαίνει αυτό.”

Λοιπόν, τι πρέπει να προσέχετε;

1. Αλλαγές στο στήθος

Οι περισσότεροι όγκοι μαστού δεν είναι καρκίνος , αλλά ο γιατρός σας θα πρέπει πάντα να τους ελέγχει, όπως και εσείς φυσικά! Τι να προσέξουμε;

  • Θηλές που στρέφονται προς τα μέσα (εισολκή)
  • Ερυθρότητα της θηλής ή του δέρματος του μαστού

Για να αναζητήσετε την αιτία των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα σας κάνει μια κλινική εξέταση και θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό. Μπορεί επίσης να κάνετε εξετάσεις όπως μαστογραφία ή βιοψία, όπου αφαιρείτε ένα μικρό κομμάτι ιστού για έλεγχο (ιστολογική).

2. Φούσκωμα

Εάν τα συμπτώματά δεν βελτιώνονται με το χρόνο ή εάν συμβούν με απώλεια βάρους ή αιμορραγία, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Το συνεχές φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου, του γαστρεντερικού, των ωοθηκών, του παγκρέατος ή της μήτρας. Ανάλογα με άλλα συνοδά συμπτώματα, χρειάζονται εξετάσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πυελική εξέταση καθώς και εξετάσεις αίματος, μαστογραφία, κολονοσκόπηση, αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα, για να βρεθεί η αιτία του προβλήματος.

3. Αιμορραγία ανάμεσα από δύο περιόδους

Η αιμορραγία που δεν αποτελεί μέρος του συνήθους μηνιαίου κύκλου μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά ο γιατρός θα θελήσει να αποκλείσει τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι ποτέ φυσιολογική και πρέπει να ελεγχθεί αμέσως.

4. Αλλαγές του δέρματος

Η αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα ενός σπίλου ή άλλης κηλίδας, καθώς και η ανάπτυξη νέων κηλίδων, είναι κοινά σημεία του καρκίνου του δέρματος. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξέταση και ίσως βιοψία.

5. Αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αιμορραγείτε από ένα μέρος του σώματός σας, ειδικά αν η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από μια μέρα ή δύο μέρες, λέει ο Meyers.

Το αίμα στα κόπρανα οφείλεται συχνά στις αιμορροΐδες, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα αιματηρά ούρα είναι συνήθως το πρώτο σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών, λέει ο Herbert Lepor, MD, ουρολόγος στο Langone της NYU.

6. Αλλαγές στους λεμφαδένες

Οι περισσότερες αλλαγές σε αυτούς προέρχονται από κοινές λοιμώξεις. Ωστόσο, μερικοί καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και του λεμφώματος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν οίδημα στους λεμφαδένες.

Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν έχετε διόγκωση ή οίδημα οπουδήποτε στο σώμα σας, λέει ο Meyers.

7. Προβλήματα Κατάποσης

Το περιστασιακό πρόβλημα κατάποσης δεν είναι ανησυχητικό. Αλλά όταν συμβαίνει συχνά, ειδικά με έμετο ή απώλεια βάρους, ο γιατρός μπορεί να θέλει να ελέγξει για καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου.

8. Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια

Χάνοντας  10 ή περισσότερα κιλά χωρίς αλλαγή στη διατροφή σας ή τις συνήθειες άσκησης θα μπορούσε να σηματοδοτεί ένα πρόβλημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ακούσιας απώλειας βάρους δεν οφείλονται σε καρκίνο, λέει ο Meyers. “συχνά προκαλείται από άγχος ή θυρεοειδοπάθεια, αλλά μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος “, λέει. Άλλοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του στομάχου και του πνεύμονα είναι επίσης πιθανοί.

9. Καούρα

Πάρα πολλά τρόφιμα, το αλκοόλ ή το άγχος (ή και τα τρία) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή καούρα. Ο Meyers προτείνει ότι αλλάξετε τη διατροφή σας για μια εβδομάδα ή δύο, για να δείτε εάν τα συμπτώματά βελτιώνονται.

Αν αυτό δεν σας βοηθήσει, μιλήστε με το γιατρό σας. Η καούρα που χειροτερεύει μπορεί να σημαίνει καρκίνο του στομάχου, του λαιμού ή των ωοθηκών.

10. Αλλαγές στο στόμα

Αν καπνίζετε, προσέξτε για κίτρινες, γκρι, λευκές ή φωτεινές-κόκκινες κουκκίδες στο στόμα ή στα χείλη σας. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σηματοδοτήσει καρκίνο του στόματος. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τις εξετάσεις και τη θεραπεία.

11. Πυρετός

Ένας πυρετός που δεν μπορεί να εξηγηθεί μπορεί να σημαίνει λευχαιμία ή άλλο καρκίνο του αίματος.

12. Κόπωση

Πολλές γυναίκες νιώθουν κούραση επειδή ζουν αγχώδη ζωή. Αλλά η ακραία κόπωση που επιμένει δεν είναι φυσιολογική.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν η κόπωση δεν καλυτερεύει ή εάν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως το αίμα στα κόπρανα. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει το πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα σας γράψει εξετάσεις αίματος.

13. Βήχας

Οι περισσότερες περιπτώσεις βήχα εξαφανίζονται μόνοι τους σε 3 έως 4 εβδομάδες. Μην αγνοείτε ένα που διαρκεί περισσότερο από αυτό, ειδικά εάν καπνίζετε. Εάν φτύσετε αίμα, πηγαίνετε στο γιατρό. Η αιμόπτυση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα.

14. Πόνος

Ρωτήστε το γιατρό σας για τυχόν ανεξήγητους πόνους.

15. Πόνος στην κοιλιά και κατάθλιψη

Είναι σπάνιο, αλλά ο πόνος στην κοιλιά και η κατάθλιψη μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα