Η θερμομέτρηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φροντίδας της υγείας μας. Η μέτρηση της θερμοκρασίας μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε πιθανό πυρετό, ο οποίος μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα διάφορων ασθενειών.
Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος θερμομέτρησης; Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η ακρίβεια που επιθυμείτε και η ευκολία χρήσης.
Από ποιά σημεία λαμβάνεται η θερμοκρασία και ποιές είναι φυσιολογικές τιμές?
- Από τη μασχάλη: Φ.Τ 36-37 βαθμούς Κελσίου
- Από το στόμα: Φ.Τ 36,2-37,2 βαθμούς Κελσίου
- Από το ορθό: Φ.Τ 36,5-37,5 βαθμούς Κελσίου
Πότε πρέπει να μετράμε την θερμοκρασία?
- Κατά την εισαγωγή του αρρώστου στο νοσοκομείο
- Πρωί και απόγευμα σύμφωνα με το σύστημα του νοσοκομείου
- Κάθε 3 ώρες σε αρρώστους με πυρετό, υποθερμία ή σε περίπτωση που ο πυρετός δεν υποχωρεί
- Κάθε 3 ώρες σε αρρώστους χειρουργημένους την πρώτη και δεύτερη ημέρα
Συχνότερα μετράμε σε αρρώστους που έχουν ανάγκη:
- Εντατικής παρακολούθησης
- Σε καρδιοχειρουργημένους
- Σε ειδικές περιπτώσεις
Ποιός είναι ο καλύτερος και ακριβέστερος τρόπος θερμομέτρησης?
Ο καλύτερος τρόπος είναι από το στόμα αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις:
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ:
- Σε αρρώστους με φλεγμονές ή εγχειρήσεις στοματικής κοιλότητας
- Σε παιδιά
- Σε ηλικιωμένους και αρρώστους με δύσπνοια (σπασμούς, ρίγος, εμέτους. απώλεια συνείδησης)
- Μετά από τη λήψη ζεστού ή κρύου ροφήματος
Ο ακριβέστερος τρόπος όμως είναι από το ορθό, γιατί δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Η τεχνική αυτή συνιστάται:
α) Σε βρέφη
β) Αρρώστους σε κωματώδη κατάσταση
ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ:
- Σε αρρώστους με διάρροια
- Αιμορραγία εντέρου
- Κολίτιδα
- Φλεγμονή ή εγχείρηση στο ορθό
© 2018 nosokoma247.gr