Covid-19: Εμβόλιο Pfizer-BioNTech – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες κ οι παρενέργειες του

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε την πρώτη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Το εμβόλιο είναι κατάλληλο για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Ονομα: BNT162b2

Κατασκευαστής: BioNTech / Pfizer

Xώρα προέλευσης: Γερμανία – ΗΠΑ

Tύπος: Εγκυστωμένο mRNA

Δράση: Το αγγελιοφόρο RNA (mRNA) που κωδικοποιεί τη σύνθεση της πρωτείνης ακίδας προστατεύεται από νανοσωματίδια λιπιδίων (σαν σαπουνόφουσκες). Μόλις απορροφηθεί το κύτταρο εκφράζει την πρωτείνη ακίδα με αποτέλεσμα την άνοση απάντηση.

Αποτελεσματικότητα: 95% για στελέχη ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. Άγνωστη για το στέλεχος Νοτίου Αφρικής

Δόσεις: 2 των 0.3 ml σε μεσοδιάστημα 21 ημερών

Φύλαξη: στους -70°C για 6 μήνες και στους +2-8°C για 5 ημέρες


Γενικές πληροφορίες:

Εμβόλιο: Pfizer-BioNTech COVID-19

 • Αραιωτικό εμβολίου: 0,9% χλωριούχο νάτριο (φυσιολογικό ορό, χωρίς συντηρητικά)
 • Απορρίψτε το φιαλίδιο όταν δεν υπάρχει αρκετό εμβόλιο για να λαβετε – χορηγήσετε μια πλήρη δόση. ΜΗΝ συνδυάζετε υπολειμματικό εμβόλιο από πολλαπλά φιαλίδια για να λάβετε μια δόση
 • Το εμβόλιο ΠΡΕΠΕΙ να αναμιγνύεται με αραιωτικό πριν από τη χορήγηση
 • Φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων: 6 δόσεις ανά φιαλίδιο
 • Δοσολογία: 0,3 mL

Δείτε εδώ: Covid-19: Εμβόλιο Gamaleya (Sputnik V) – Τα πάντα για το Ρώσικο εμβόλιο


Χρονοδιάγραμμα:

√ Σειρά 2 δόσεων σε μεσοδιάστημα 21 ημερών
√ Μια σειρά που ξεκίνησε με το εμβόλιο Pfizer COVID-19 θα πρέπει να ολοκληρωθεί με το ίδιο προϊόν


Χορήγηση

Ενδομυϊκή ένεση στον δελτοειδή μυ


Αντενδείξεις

 • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά από προηγούμενη δόση ή σε συστατικό ενός εμβολίου mRNA COVID-19 (Moderna ή Pfizer-BioNTech)
 • Άμεση αλλεργική αντίδραση, οποιασδήποτε σοβαρότητας σε προηγούμενη δόση ή γνωστή (διαγνωσμένη) αλλεργία σε κάποιο συστατικό του εμβολίου

Προφυλάξεις

 • Ιστορικό άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία (π.χ. ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή υποδόρια εμβόλια ή θεραπείες). Αυτό περιλαμβάνει άτομα με αντίδραση σε εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία που περιέχει πολλά συστατικά, ένα από τα οποία είναι συστατικό εμβολίου, αλλά είναι άγνωστο ποιο συστατικό προκάλεσε την άμεση αλλεργική αντίδραση.
 • Άτομα με αντένδειξη για το εμβόλιο Johnson & Johnson COVID-19 έχουν προφύλαξη και στα δύο εμβόλια mRNA
 • Μέτρια έως σοβαρή οξεία ασθένεια.

Για τους σκοπούς αυτής της καθοδήγησης, μια άμεση αλλεργική αντίδραση ορίζεται ως οποιoδήποτε σύμπτωμα ή συμπτώματα που σχετίζονται με υπερευαισθησία, όπως κνίδωση, αγγειοοίδημα, αναπνευστική δυσχέρεια (π.χ. συριγμός) ή αναφυλαξία που εμφανίζεται εντός 4 ωρών μετά την έκθεση σε εμβόλιο ή φάρμακα.

Άτομα με αντένδειξη για εμβόλια mRNA COVID-19 (συμπεριλαμβανομένης της γνωστής αλλεργίας PEG) έχουν προφύλαξη από τον εμβολιασμό Johnson & Johnson COVID-19. Τα άτομα που έχουν λάβει προηγουμένως δόση εμβολίου mRNA COVID-19 πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 28 ημέρες για να λάβουν το εμβόλιο Johnson & Johnson  COVID-19.


Το εμβόλιο μπορεί να αποψυχθεί στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου

√ Ψυγείο: Μεταξύ 2 ° C και 8 ° C
√ Τα φιαλίδια που δεν έχουν υποστεί βλάβη μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και 120 ώρες (πέντε ημέρες).
√ Θερμοκρασία δωματίου: Έως 25⁰C
√ Τα φιαλίδια που δεν έχουν υποστεί βλάβη μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου έως 2 ώρες (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου απόψυξης).
√ Χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις μεθόδους απόψυξης, τα φιαλίδια πρέπει να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν από την αραίωση και πρέπει να αραιωθούν εντός 2 ωρών ή να επιστραφούν στο ψυγείο.
ΜΗΝ καταψύχετε ξανά το αποψυγμένο εμβόλιο.


Πως να το προετοιμάσετε

 • Ακολουθήστε άσηπτη τεχνική. Εκτελέστε υγιεινή των χεριών πριν από την προετοιμασία του εμβολίου και μετά, μεταξύ των ασθενών, όταν αλλάζετε γάντια και κάθε φορά που τα χέρια λερώνονται.
 • Αφαιρέστε το εμβόλιο από τον καταψύκτη ή το ψυγείο. Αφήστε το εμβόλιο να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα φιαλίδια μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου έως και 2 ώρες πριν από την ανάμιξη. Μετά από 2 ώρες, επιστρέψτε τα μη αναμεμιγμένα φιαλίδια στο ψυγείο.
 • Πριν από την ανάμιξη, ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης του εμβολίου και του διαλύτη. ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε το εμβόλιο ή το αραιωτικό που έχει λήξει.
 • Με το εμβόλιο σε θερμοκρασία δωματίου, αναστρέψτε απαλά το φιαλίδιο 10 φορές. ΜΗΝ ανακινείτε το φιαλίδιο. Εάν το φιαλίδιο έχει ανακινηθεί, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή. Το εμβόλιο έχει λευκό έως υπόλευκο χρώμα και μπορεί να περιέχει αδιαφανή σωματίδια. Μην το χρησιμοποιείτε εάν το υγρό έχει αποχρωματιστεί.
 • Χρησιμοποιείστε ένα νέο, αποστειρωμένο ταμπόν αλκοόλης για κάθε φιαλίδιο, σκουπίστε τα πώματα των αραιωτικών και των φιαλιδίων εμβολίου.
 • Χρησιμοποιώντας μια βελόνα 21g (ή πιο στενή), αποσύρετε 1,8 mL 0,9% χλωριούχου νατρίου (φυσιολογικό ορό) σε μια σύριγγα ανάμιξης. Μετά τη χρήση, απορρίψτε το φιαλίδιο αραιωτικού και τυχόν υπόλοιπο αραιωτικό.
 • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ή αποθηκεύετε το εναπομείναν αραιωτικό εμβολίου για να αναμίξετε επιπλέον εμβόλιο ή για άλλες χρήσεις.
 • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε άλλα αραιωτικά για την ανάμιξη του εμβολίου.
 • Εγχύστε 1,8 mL 0,9% χλωριούχου νατρίου (φυσιολογικό ορό, χωρίς συντηρητικό) αραιωτικό μέσα στο φιαλίδιο εμβολίου.
  Χρησιμοποιώντας τη σύριγγα ανάμιξης, αφαιρέστε 1,8 mL αέρα από το φιαλίδιο εμβολίου για να εξισώσετε την πίεση στο φιαλίδιο εμβολίου.
 • Σημειώστε την ημερομηνία και την ώρα που αναμίχθηκε στο φιαλίδιο.
 • Διατηρήστε το μικτό εμβόλιο μεταξύ 2⁰C – 25⁰C και χορηγήστε εντός 6 ωρών. Απορρίψτε οποιοδήποτε μη χρησιμοποιημένο εμβόλιο μετά από 6 ώρες. Μη το επιστρέψετε στον χώρο αποθήκευσης του καταψύκτη.
 • Χρησιμοποιήστε μια νέα, αποστειρωμένη, μιας χρήσεως βελόνα και σύριγγα για κάθε ένεση.
 • Καθαρίστε το πώμα στο φιαλίδιο του εμβολίου με ταμπόν αλκοόλης. Αφαιρέστε 0,3 ml μικτού εμβολίου στη σύριγγα. Βεβαιωθείτε ότι η προετοιμασμένη σύριγγα είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Ανεξάρτητα από τον τύπο της σύριγγας που χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι η ποσότητα εμβολίου στη σύριγγα είναι 0,3 mL.
 • Εάν η ποσότητα του εμβολίου που απομένει στο φιαλίδιο δεν μπορεί να παρέχει πλήρη δόση 0,3 ml, απορρίψτε το φιαλίδιο και το περιεχόμενο.
 • Μην συνδυάζετε εμβόλιο από πολλαπλά φιαλίδια για να λάβετε μια δόση.
 • Αφαιρέστε τυχόν φυσαλίδες αέρα από τη σύριγγα για να αποφύγετε την απώλεια εμβολίου.

Προγραμματισμός δόσεων

 • Τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω θα πρέπει να λαμβάνουν 2 δόσεις σε απόσταση 21 ημερών .
 • Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο συνιστώμενο διάστημα.
 • Εάν δεν είναι εφικτό να τηρήσετε το συνιστώμενο διάστημα, μπορείτε να προγραμματίσετε τη δεύτερη δόση έως και 6 εβδομάδες (42 ημέρες) μετά την πρώτη δόση. Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας πέρα ​​από αυτό το παράθυρο, αλλά η δόση μετά από αυτό το διάστημα δεν χρειάζεται να επαναληφθεί..
 • Και οι δύο δόσεις πρέπει να είναι εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19.

Συχνές παρενέργειες

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες διαρκούν συνήθως από ένα 24ώρο έως αρκετές ημέρες, είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκός πόνος, ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις και πυρετός. Σημειωτέον, περισσότερα άτομα εμφάνισαν αυτές τις παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση από ό, τι μετά την πρώτη δόση, επομένως είναι σημαντικό για τους παρόχους εμβολιασμού και τους αποδέκτες να αναμένουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες μετά από οποιαδήποτε δόση, αλλά ακόμη περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση.


Χρήσιμες πληροφορίες

18.02.21

Η Pfizer και η BioNTech ξεκινούν την παγκόσμια κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση του εμβολίου COVID-19 σε έγκυες γυναίκες.
Pfizer Inc. και η BioNTech SE ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι πρώτοι συμμετέχοντες έχουν δοσολογηθεί σε μια παγκόσμια μελέτη Φάσης 2/3 για να αξιολογήσουν περαιτέρω την ασφάλεια, την ανεκτικότητα, και ανοσογονικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 (BNT162b2) στην πρόληψη του COVID-19 σε υγιείς έγκυες γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω.


επειδή το εμβόλιο είναι νέο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία του!

Μια προκαταρκτική μελέτη διαπίστωσε ότι το εμβόλιο φαίνεται να προσφέρει ισχυρή προστασία περίπου 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο:


πληροφορίες: fda – cdc – pfizer, LaPipette.labs

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα