Covid 19: Εμβόλιο Sinopharm: Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες και οι παρενέργειες του

Covid 19: Εμβόλιο Sinopharm: Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες και οι παρενέργειες του

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Στις αρχές του 2020 το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου δημιούργησε ένα εμβόλιο απενεργοποιημένου κορωνοϊού που ονομάζεται BBIBP-CorV. Οι κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε η κρατική εταιρεία Sinopharm έδειξαν ότι είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 79%. Η Κίνα ενέκρινε το εμβόλιο και σύντομα άρχισε να το εξάγει σε άλλες χώρες.


Ονομα: BBIP-CorV

Κατασκευαστής: Sinopharm

Xώρα προέλευσης: Κίνα

Tύπος: Εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού

Δράση: Ο ιός SARS-CoV2 έχει αδρανοποιηθεί χημικά με β-προπιολακτόνη ωστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί αλλά οι πρωτείνες – αντιγόνα παραμένουν ακέραια

Αποτελεσματικότητα: 79% για στελέχη ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. ‘Αγνωστη για το στέλεχος Νοτίου Αφρικής

Δόσεις: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων

Φύλαξη: +2-8°C


Τρίτη δόση εμβολίου Sinopharm απαιτείται για μερικούς στα ΗΑΕ

Ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλούνται να λάβουν τρίτη δόση του εμβολίου Sinopharm κατά του κορωνοιού, μετά από εξετάσεις αντισωμάτων που έδειξαν ότι δεν είχαν επαρκή ανοσοαπόκριση μετά από δύο δόσεις του κινέζικου εμβολίου. Ο Walid Zaher επικεφαλής ερευνητής της G42 Healthcare, η οποία διανέμει το εμβόλιο Sinopharm στα ΗΑΕ, δήλωσε στο ραδιόφωνο Dubai Eye ότι μια μελέτη ήταν σε εξέλιξη για να δοθούν σε μερικούς ανθρώπους τρίτες δόσεις.


Μπορεί το Sinopharm να προσαρμοστεί για να καταπολεμήσει τις νέες παραλλαγές;

Ναί. Μιλώντας στην κινεζική τηλεόραση, ο Wang Hui γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, θυγατρική του Ομίλου Sinopharm, δήλωσε ότι «Η εταιρεία έχει εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης εάν μειωθεί η ισχύς και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εχουμε σχέδια να αναπτύξουμε και να παράγουμε εμβόλια πολλαπλών στελεχών», είπε.

Στις 18 Μαρτίου, ο καθηγητής Wang Junzhi αναπληρωτής επικεφαλής ειδικής ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη εμβολίων στην Κίνα, χαρακτήρισε τις μεταλλάξεις του κορωνοιού ως θέμα «μεγάλης σημασίας» σε συνέντευξη τύπου με παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

“Λαμβάνουμε μέτρα για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εμβολίων”, είπε.


Πόσο διαρκεί η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο;

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις από την κυβέρνηση των ΗΑΕ δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να προσφέρουν ανοσία για τέσσερις έως έξι μήνες. Το εμβόλιο προκαλεί κυρίως αντισώματα κατά μιας πρωτεΐνης του ιού: την ακίδα. Αυτά είναι γνωστά ως αντισώματα anti-S ή anti-spike.

Διευθυντής εργαστηρίου της Biogenix Labs, μέρος της G42 Healthcare στο Αμπού Ντάμπι κ. Sally Mahmoud δήλωσε ότι μερικοί άνθρωποι που παρακολουθεί εξακολουθούν να έχουν αντισώματα μετά από σχεδόν οκτώ μήνες.


Παρενέργειες του εμβολίου της Sinopharm

Δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες που να έχουν επικεντρωθεί στις παρενέργειες του εμβολίου Sinopharm. Αλλά όπως και με άλλα «αδρανοποιημένα» εμβόλια οι παρενέργειες φαίνεται να είναι ήπιες.

Κάποιοι εμβολιασθέντες αναφέρουν πονόλαιμο και μικρό οίδημα στο σημείο της ένεσης, ενώ άλλοι αισθάνονται κόπωση ή συμπτώματα παρόμοια με το κρυολόγημα, τα οποία περνούν σε λίγες ημέρες.

Αντιθέτως, τα εμβόλια RNA όπως το Pfizer-BioNTech και το Moderna, φαίνεται να έχουν περισσότερες παρενέργειες.


Νεώτερα δεδομένα σχετικά με την ανοσία από Κορωνοιό – Εμβόλια

Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι τα αντισώματα κατά του ιού εξασθενούν γρήγορα.

Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από το Imperial College London το φθινόπωρο, στην οποία συμμετείχαν 365.000 άτομα, έδειξε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν κατά1/4 σε τρεις μήνες.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έδειξε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα μειώνονται γρήγορα μετά τη μόλυνση.

Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής την κοινοπραξία 100 στελεχών υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε έξι μήνες μετά τη μόλυνση ότι ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί για μερικούς ανθρώπους, η απόκριση των Τ-κυττάρων τους, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που προσβάλλει κύτταρα μολυσμένα με τον ιό, παρέμεινε ισχυρή.

Το εύρημα επαναλήφθηκε από άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι οι ασθενείς με κορωνοιό που είχαν αναρρώσει είχαν ακόμα αρκετά ανοσοκύτταρα για να καταπολεμήσουν τον ιό οκτώ μήνες μετά.

Πηγές: thenationalnews, nytimes, khn, LaPipette.labs

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα