Μυωπία στα παιδιά: Τι πρέπει να ξέρετε

Μυωπία-στα-παιδιά-δυσκολία-στην-όραση

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά τα μακρινά αντικείμενα, ενώ τα κοντινά αντικείμενα τα βλέπουμε καθαρά. Είναι ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα όρασης στα παιδιά, με το 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, το 9% των παιδιών σχολικής ηλικίας και το 30% των εφήβων να παρουσιάζουν μυωπία.

Τι προκαλεί τη μυωπία στα παιδιά;

Η αιτία της μυωπίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά θεωρείται ότι οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της μυωπίας είναι η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Τα παιδιά που αφιερώνουν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνη, όπως η χρήση υπολογιστών και η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μυωπία.

Η μυωπία μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Κληρονομικότητα
  • Αυξημένο μήκος του ματιού
  • Αυξημένη καμπυλότητα του κερατοειδούς ή του φακού
  • Υπερβολική παραγωγή υδατοειδούς υγρού

Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα της μυωπίας στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Θόλωση της όρασης σε μεγάλες αποστάσεις
  • Στραβισμός για καλύτερη ευκρίνεια
  • Συχνό τρίψιμο των ματιών
  • Πονοκεφάλους

Πώς διαγιγνώσκεται;

Η διάγνωση γίνεται από οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος θα κάνει οφθαλμολογική εξέταση για να αξιολογήσει την όραση του παιδιού και να καθορίσει το βαθμό της μυωπίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία στα παιδιά;

Η μυωπία μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Τα γυαλιά είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Οι φακοί επαφής μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση της μυωπίας, αλλά είναι πιο κατάλληλοι για μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να διαχειριστούν καλά την υγιεινή των φακών επαφής.

Πρόληψη επιδείνωσης

Υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της επιδείνωσης της μυωπίας στα παιδιά. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης χαμηλής δόσης
  • Ειδικοί φακοί επαφής – ορθοκερατικοί φακοί
  • Αυξημένος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους

Οι οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης χαμηλής δόσης έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην επιβράδυνση της μυωπίας. Οι ορθοκερατικοί φακοί επαφής χρησιμοποιούνται σε ήπια μυωπία και συμπιέζουν τον κερατοειδή κατά τον ύπνο με αποτέλεσμα να περιορίσουν την εξέλιξη της μυωπίας. Ο αυξημένος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της μυωπίας.

Πιθανές επιπλοκές

Η μυωπία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της μυωπίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αυτών των παθήσεων.

Πρόληψη

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη:

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βγαίνουν έξω και να παίζουν τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα. Η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μυωπίας.
  • Περιορίστε τον χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες. Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά στα παιδιά να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές για περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα.
  • Επισκεφθείτε τακτικά – προληπτικά τον οφθαλμίατρο, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα μυωπίας.

Πηγές:

healthychildren

webmd

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την nosokoma247.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου – διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η εταιρεία που δημιούργησε το φωτογραφικό υλικό έχει χορηγήσει άδεια εμπορικής χρήσης.

Επιπλέον, το κείμενο ελέγχθηκε από επαγγελματία υγείας. Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα