Το κάπνισμα συνδέεται πλέον με τον καρκίνο των ωοθηκών!

Το κάπνισμα συνδέεται πλέον με τον καρκίνο των ωοθηκών!

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Οι γυναίκες που καπνίζουν είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν έναν τύπο καρκίνου των ωοθηκών που ονομάζεται βλεννώδης επιθηλιακός καρκίνος από ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν, λέει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Μαιευτική και Γυναικολογία. (Obstetrics and Gynecology)

Το κάπνισμα συνδέεται πλέον με τον καρκίνο των ωοθηκών!

“Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια ιδιαίτερα σκληρή ασθένεια επειδή δεν υπάρχουν αποτελεσματικές εξετάσεις ελέγχου”, λέει ο Polly Marchbanks, PhD, επικεφαλής του τμήματος γονιμότητας και επιδημιολογίας στο CDC και συγγραφέας της μελέτης. “Μόνο περίπου το 25% των όγκων ανιχνεύεται σε αρχικό στάδιο. Η μελέτη αυτή παρέχει έναν ακόμα λόγο για να σταματήσουν το κάπνισμα οι γυναίκες .

Ανέλυσαν δεδομένα που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης αντισυλληπτικών και του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών. Τα δεδομένα από συνεντεύξεις με περισσότερες από 400 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών αναλύθηκαν. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σχετικά με το αναπαραγωγικό και ιατρικό ιστορικό, τη χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών και προσωπικών συνηθειών όπως του καπνίσματος.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν. Περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις επιθηλιακών καρκίνων των ωοθηκών είναι ο βλεννώδης που σχετίζεται με το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Marchbanks.

“Ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών αυξάνεται τρεις φορές με το κάπνισμα και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να το κόψουν. Καθώς υπάρχουν κι’ άλλοι μεγάλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο κίνδυνος καρδιαγγειακής ασθένειας, κ.α”

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα