Πολλές φορές, η βιασύνη της καθημερινότητας μας ωθεί να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα. Ίσως να μην νιώθουμε πείνα, ή να θεωρούμε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο.
Ωστόσο, νέες μελέτες έρχονται να αναδείξουν τη σημασία του πρωινού για την υγεία μας, και συγκεκριμένα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα:
Γερμανοί ερευνητές, μετά από ανάλυση 6 ξεχωριστών μελετών με 96.000 συμμετέχοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη του πρωινού, ακόμα και περιστασιακά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα:
- Η παράλειψη του πρωινού μία φορά την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο κατά 6%.
- Η παράλειψη 4-5 φορές την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο έως και 55%.
Γιατί το πρωινό είναι σημαντικό:
Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε:
- Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθάει το σώμα να μεταβολίσει το σάκχαρο στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
- Αύξηση σακχάρου στο αίμα: Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και το δείπνο.
Πώς να φτιάξετε ένα υγιεινό πρωινό:
- Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Η βρώμη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδανικές επιλογές.
- Προσθέστε πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη σας κρατάει χορτάτους και δίνει ενέργεια. Μπορείτε να επιλέξετε αυγά, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
- Περιορίστε τα σάκχαρα: Αποφύγετε τα δημητριακά με ζάχαρη, τα γλυκά και τα έτοιμα ροφήματα.
Συμβουλές για να μην παραλείπετε το πρωινό:
- Προετοιμάστε το από το προηγούμενο βράδυ: Βράστε αυγά ή κόψτε φρούτα.
- Επιλέξτε ένα εύκολο και γρήγορο πρωινό: Γιαούρτι με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι,ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί είναι ιδανικές επιλογές.
- Κάντε το πρωινό σας διασκεδαστικό: Δοκιμάστε νέες συνταγές και συνδυασμούς.
Συμπέρασμα:
Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Μην παραλείπετε το πρωινό σας και μειώστε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Σακχαρώδης Διαβήτης: Συμπτώματα – Θεραπεία- Νοσ. Φροντίδα
Πηγές:
The Journal of Nutrition
Jenna Freeman Scudder, RD