Αυξάνει η αναισθησία τον κίνδυνο για Alzheimer;

Αυξάνει η αναισθησία τον κίνδυνο για Alzheimer;

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας.

Σκέφτεστε να κάνετε χειρουργική επέμβαση αλλά ανησυχείτε για τα αποτελέσματα της αναισθησίας; Αναρωτιέστε αν η απώλεια μνήμης είναι ένας από τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας ή εάν η έκθεση σε αναισθησία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας;

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει αυτές τις ερωτήσεις και τα συμπεράσματά τους θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους σας!


Έρευνα για την απώλεια μνήμης και την αναισθησία Alzheimer

Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να μιλάει για έναν αγαπημένο του που δεν είναι το ίδιο μετά τη γενική αναισθησία; Η γενική αναισθησία έχει συνδεθεί παροδικά με την επιδείνωση της γνωσιακής λειτουργίας, αλλά αυτή η σχέση είναι πραγματική ή απλή σύμπτωση;

Μερικές μελέτες έχουν βρει κάποια σύνδεση, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Μία μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος άνοιας μετά τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στους συμμετέχοντες.
  • Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν αναισθησία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα των τριών έως επτά ετών μετά τη χειρουργική επέμβαση.
  • Μια τρίτη μελέτη έδειξε ότι μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και ο τύπος χειρουργικής επέμβασης – σεβοφλουράνιο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη, συσχετίστηκε με μείωση της γνωσιακής λειτουργίας σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία. Η ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, αν και μερικοί άνθρωποι παραμένουν σταθεροί και άλλοι ακόμη και επιστρέφουν στην κανονική γνωσιακή λειτουργία.

Δείτε εδώ: Μειώστε τον κίνδυνο της άνοιας με την καλή φροντίδα της καρδιάς


Ωστόσο, άλλες έρευνες έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα ευρήματα:

  • Έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings σημείωσαν ότι με τη μελέτη 877 ατόμων με άνοια και την ανασκόπηση του ποιες από αυτές τις περιπτώσεις εκτέθηκαν στη γενική αναισθησία, δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ άνοιας και αναισθησίας. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε αναισθησία πολλές φορές δεν έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.
  • Το Journal of Pain Research κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της αναισθησίας και του αυξημένου κινδύνου άνοιας, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να διαπιστωθεί ότι σχετίζονται πραγματικά μεταξύ τους.
  • Μία μελέτη σύγκρινε τα δίδυμα όπου ένα δίδυμο είχε εμπειρία αναισθησίας και χειρουργικής επέμβασης και το άλλο δεν είχε. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά μεταξύ της γνωστικής λειτουργίας των δίδυμων.
  • Είναι ενδιαφέρον ότι μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της αναισθησίας και της άνοιας, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε μειωμένος κίνδυνος άνοιας σε άτομα που είχαν αναισθησία σε χειρουργικές επεμβάσεις χαμηλού κινδύνου.

Δείτε εδώ: Αναισθησία στην αρθροσκόπηση


Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν σύγχυση μετά από χειρουργική επέμβαση;

Ενώ η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αναισθησίας και της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, δεν είναι ασυνήθιστο να συγχέονται οι άνθρωποι μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μερικές φορές, αυτή η αλλαγή μπορεί να σχετίζεται με το παραλήρημα, μια ξαφνική αλλαγή στη μνήμη, την προσοχή, τον προσανατολισμό και την ικανότητα σκέψης. Το παραλήρημα σε ηλικιωμένους ανθρώπους έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και η ταυτοποίηση του παραληρήματος είναι σημαντική για την επιτυχή επίλυση αυτών των συμπτωμάτων.

Παρομοίως, η μετεγχειρητική γνωσιακή δυσλειτουργία μπορεί να αναπτυχθεί μετά από χειρουργική επέμβαση και τυπικά είναι μια προσωρινή κατάσταση μειωμένης διανοητικής σαφήνειας. Αυτή η κατάσταση συνήθως επιλύεται με τον καιρό, αν και μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.

Το παραλήρημα είναι διαφορετικό από την μετεγχειρητική γνωσιακή δυσλειτουργία στο ότι το παραλήρημα είναι συνήθως περισσότερο από μια οξεία, ξαφνική και σημαντική αλλαγή στην ψυχική λειτουργία, ενώ το δεύτερο είναι πιο πιθανό να είναι μια πιο λεπτή αλλαγή στη γνωστική λειτουργία.


Δείτε εδώ: Γενική Αναισθησία: Παρενέργειες


Τι να κάνω?

Ενώ κάποια έρευνα έχει βρει μια συσχέτιση μεταξύ της αναισθησίας και της άνοιας, δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για να συμπεράνουμε ότι αυτή είναι μια αληθινή σύνδεση. Έτσι, εάν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο πρέπει να χειρουργηθείτε, δεν πρέπει να φοβάστε.

Αντί να ανησυχείτε για την αμφισβητήσιμη σχέση μεταξύ της αναισθησίας και της άνοιας, εστιάστε στο να αποφύγετε γνωστούς παράγοντες κινδύνου για άνοια που σχετίζονται με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία της καρδιάς. Όλα αυτά μπορούν να διατηρήσουν έναν εγκέφαλο υγιή.


  • Molecular Medicine Reports Journal July 2015
  • Effect of the inhaled anesthetics isoflurane, sevoflurane and desflurane on the neuropathogenesis of Alzheimer’s disease (Review)
  • Authors: Jue Jiang Hong Jiang
  • Published online on: March 4, 2015

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα