Καρκίνος του νεφρού: Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση, Θεραπεία

Καρκίνος του νεφρού: Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση, Θεραπεία

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Ο καρκίνος του νεφρού είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων. Οι νεφροί βρίσκονται στον οπισθοπεριτοναικό χώρο δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής σας στήλης. Αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος. Ο καρκίνος του νεφρού είναι το τρίτο σε συχνότητα νεόπλασμα του ουροποιητικού συστήματος.


  • Είναι συχνότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες
  • Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 65 έτη

Περίπου 9 στους 10 που αναπτύσσουν καρκίνο του νεφρού διαγιγνώσκονται με καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων. Υπάρχουν μερικά άλλα είδη καρκίνου των νεφρών, αν και είναι λιγότερο κοινά. Τα μικρά παιδιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν καρκίνο των νεφρών που ονομάζεται καρκίνος του Wilms.

Συνήθως διαγιγνώσκονται μέσω απεικονίσεων της κοιλίας, όπως η αξονική τομογραφία (CT) και ο υπέρηχος. Οι περισσότεροι όγκοι νεφρών (85%) ανευρίσκονται νωρίς πριν εξαπλωθούν.

Η σταδιοποίηση του καρκίνου του νεφρού:

Αφού διαγνωστεί ο καρκίνος των νεφρών, διερευνάται εάν ο όγκος έχει εξαπλωθεί και πόσο. Ανάλογα τα ευρήματα, γίνεται και η σταδιοποίηση.

Τα στάδια του καρκίνου του νεφρού περιλαμβάνουν:

Στάδιο Ι. Μόνο στους νεφρούς και είναι έως 7 εκατοστά ή μικρότερος
Στάδιο ΙΙ. Μόνο στους νεφρούς, αλλά είναι μεγαλύτερο από 7 εκατοστά
Στάδιο ΙΙΙ. Έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τα νεφρά. Μπορεί να είναι σε λεμφαδένα, αιμοφόρο αγγείο ή λιπώδη ιστό γύρω από τον νεφρό.
Στάδιο IV. Έχει εξαπλωθεί εκτός του νεφρού. Μπορεί να είναι σε λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες, τα οστά ή το ήπαρ.

Ακόμα δεν είναι γνωστό τι προκαλεί καρκίνο νεφρού. Όπως και άλλοι όγκοι, ο καρκίνος του νεφρού συμβαίνει όταν τα κύτταρα αναπτύσσονται μη φυσιολογικά. Αυτά τα κύτταρα σχηματίζουν όγκο ή μάζα μέσα στον νεφρό. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος μακριά από τα νεφρά, κάτι που ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος.


Παράγοντες κινδύνου:

Ηλικία: Άνω των 40 ετών.
Το κάπνισμα: Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος για τους καπνιστές απ’ ότι για τους μη καπνιστές.
Η παχυσαρκία: Μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Νεφρική νόσος ή θεραπεία αιμοκάθαρσης: Η χρόνια αιμοκάθαρση για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των νεφρών.
Ορισμένα γενετικά σύνδρομα: Περιλαμβάνουν: η σκλήρυνση των σωληναρίων, τη νόσο von Hippel-Lindau, το οικογενές θηλώδες καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων και το σύνδρομο Birt-Hogg-Dube.
Οικογενειακό ιστορικό
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Μακροπρόθεσμη χρήση φαρμάκων
To λέμφωμα, αν και ο λόγος για τη σύνδεση είναι άγνωστος.
Έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες: Όπως ο αμίαντος, το βενζόλιο, το κάδμιο και ορισμένα ζιζανιοκτόνα και οργανικοί διαλύτες.

Μερικοί άνθρωποι ζουν με τους παραπάνω κινδύνους και ποτέ δεν αναπτύσσουν καρκίνο. Ενώ άλλοι μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού ακόμη και όταν δεν έχουν εκτεθεί σε κανένα από αυτούς τους κινδύνους!


Συμπτώματα και διάγνωση καρκίνου του νεφρού:

Συχνά, ο πρώιμος καρκίνος των νεφρών δεν έχει συμπτώματα. Τα συμπτώματα γενικά δεν εμφανίζονται έως ότου ο όγκος μεγαλώσει.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού περιλαμβάνουν:

  • Χρώμα στα ούρα (ροζ, κόκκινο ή καφέ) λόγω αίματος
  • Πόνος στο πλάι ή στην πλάτη (συχνά ακριβώς κάτω από τις πλευρές) που δεν εξαπλώνεται
  • Διόγκωση στην κοιλιά ή την πλευρά
  • Συνεχής πυρετός χωρίς σαφή αιτία
  • Σοβαρή κόπωση
  • Αναιμία
  • Απώλεια βάρους
  • Απώλεια της όρεξης
  • Οίδημα στα πόδια

Εάν ο καρκίνος των νεφρών εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν δύσπνοια, πόνο στα οστά ή βήχα.

Διάγνωση:

Ευτυχώς, περισσότερο από το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του νεφρού διαγιγνώσκονται ενώ ο όγκος είναι ακόμα μικρός.


Δείτε εδώ: Καρκίνος του Προστάτη- Δείτε τα συμπτώματα


Εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος και ούρων
  • Εξετάσεις απεικόνισης: Χρησιμοποιούν μια ποικιλία εξετάσεων για να δουν την εικόνα του νεφρού, εάν υπάρχει ένας όγκος ή περισσότεροι, τη θέση και το μέγεθος του. Κάποιες από αυτές είναι η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφίες και ο υπέρηχος. Μερικές φορές μπορεί να ζητηθεί νεφρικό αρτηριογράφημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μελέτη της παροχής αίματος στους νεφρούς και στον όγκο.
  • Νεφρική βιοψία (δείγμα ιστού): Σπανιότερα, λαμβάνουν βιοψία από τα νεφρά να εξετάσουν τα κύτταρα για την παρουσία καρκίνου. Συνήθως οι παραπάνω εξετάσεις είναι αρκετές και δεν απαιτείται βιοψία.

Αφού διαγνωστεί ο καρκίνος του νεφρού, πιθανόν να παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Αυτές οι εξετάσεις αξιολογούν για πιθανό καρκίνο στους λεμφαδένες, τους πνεύμονες, τα οστά και άλλα όργανα. Αυτές οι εξετάσεις όπως είπαμε και παραπάνω συμβάλλουν στον προσδιορισμό της σταδιοποίησης.


Θεραπεία:

Οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του νεφρού εξαρτώνται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, την γενική υγεία και την ηλικία του ασθενούς.

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο συχνές θεραπείες.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν ο όγκος είναι μικρός, ο χειρουργός μπορεί να είναι σε θέση να αφαιρέσει μόνο τον όγκο (μερική νεφρεκτομή) και ο ασθενής να συνεχίσει την ζωή του κανονικά με δύο νεφρούς.

Εάν ο όγκος είναι μεγάλος ή σε σημείο που δεν είναι εύκολη η μερική νεφρεκτομή, γίνεται ριζική νεφρεκτομή (δηλαδή αφαίρεση του πάσχοντος νεφρού).

Οι παραπάνω χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να εκτελεστούν σήμερα στην Ελλάδα είτε ρομποτικά (Da-vinci), είτε λαπαροσκοπικά, είτε με κλασσική ανοικτή χειρουργική (Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, τον τύπο και με την τεχνική που είναι ο ίδιος ο χειρουργός εξοικειωμένος).

Μη χειρουργικές θεραπείες

Η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα