Αποκατάσταση μαστού με Διατατήρα μετά τη μαστεκτομή

διατατήρας-μαστού-πριν-την-τοποθέτηση-στην-ασθενή

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η μαστεκτομή, είναι μια χειρουργική επέμβαση που αφορά την αφαίρεση ενός ή και των δύο μαστών και συχνά αποτελεί αναγκαία θεραπευτική επιλογή σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της επέμβασης στη φυσική εικόνα και την ψυχολογική κατάσταση της ασθενούς μπορεί να είναι σημαντικές. Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι μια διαδικασία που στοχεύει στην ανακούφιση από αυτές τις συνέπειες και η αποκατάσταση με διατατήρα αποτελεί μία επιλογή εάν και εφόσον το επιτρέπει η γενική υγεία της ασθενούς και αν φυσικά το επιθυμεί η ίδια. Η επέμβαση μπορεί να γίνει αμέσως μετά την μαστεκτομή ή σε δεύτερο χρόνο.

Τι είναι η Μαστεκτομή και τι η Αποκατάσταση

Η μαστεκτομή αποτελεί μια χειρουργική τεχνική που περιλαμβάνει την πλήρη ή μερική αφαίρεση του μαστού, συνήθως λόγω καρκίνου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές και φυσικές επιπτώσεις στην ασθενή. Η αποκατάσταση του μαστού αποσκοπεί στην επαναφορά της φυσικής μορφής του μαστού μέσω χειρουργικών ή άλλων τεχνικών. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση διατατήρων αποτελεί μία διαδεδομένη μέθοδο, η οποία επιτρέπει την εκ νέου δημιουργία του μαστού μετά την αρχική επέμβαση.

  • Φυσικές αλλαγές: Η μαστεκτομή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εμφάνιση του σώματος της γυναίκας, όπως η απώλεια του στήθους, αλλαγές στον ώμο, ή αλλαγές στην ευαισθησία του μαστού. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεικόνα της γυναίκας και την αντίληψη της για τη θηλυκότητά της.
  • Ψυχολογικές επιπτώσεις: Η μαστεκτομή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, και φόβο για υποτροπή του καρκίνου. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας και τις σχέσεις της με τους άλλους.

Η Τεχνική της Αποκατάστασης με Διατατήρα

Η αποκατάσταση με χρήση διατατήρα είναι μία διαδικασία που ακολουθείται μετά τη μαστεκτομή. Αρχικά, τοποθετείται ο διατατήρας κάτω από το δέρμα και τον μυ της περιοχής όπου βρισκόταν ο μαστός. Ο διατατήρας είναι κατασκευασμένος από σιλικόνη και έχει σχήμα κυλίνδρου. Το ένα άκρο του διατατήρα έχει μία βαλβίδα που σταδιακά το γεμίζει με ορό ο γιατρός, διευρύνοντας τον ιστό και διατείνοντας το δέρμα έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη μελλοντική εμφύτευση ενός μόνιμου ενθέματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς και την επιθυμητή τελική εμφάνιση.

Δείτε εδώ: Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή: Τεχνικές, Ενδείξεις και Αντενδείξεις

Προετοιμασία της Ασθενούς – Επιπλοκές

Όπως κάθε χειρουργική διαδικασία, η αποκατάσταση του μαστού με διατατήρα συνοδεύεται από κάποιες επιπλοκές, όπως ο επίμονος πόνος, οι λοιμώξεις, η απόρριψη του εμφυτεύματος και η ανάγκη για περαιτέρω επεμβάσεις. Συγκεκριμένα η επέμβαση αυτή αποτελεί ένα στάδιο της αποκατάστασης. Η ασθενής θα χρειαστεί επέμβαση για την αφαίρεση του διατατήρα και την τοποθέτηση οριστικού ενθέματος καθώς και για την αποκατάσταση της θηλής. Η καλή προετοιμασία της ασθενούς, περιλαμβάνοντας την πλήρη κατανόηση της διαδικασίας, των πιθανών επιπλοκών και της αναγκαίας μετεγχειρητικής φροντίδας, είναι καθοριστική για την επιτυχία της αποκατάστασης.

Η προετοιμασία περιλαμβάνει συνήθως συζήτήση με τον χειρουργό για τις προσδοκίες και τους στόχους της αποκατάστασης, καθώς και την εκτίμηση της γενικής υγείας της ασθενούς.

Μετεγχειρητική Φροντίδα

Μετά την τοποθέτηση του διατατήρα και την επιτυχή διεύρυνση του ιστού, ακολουθεί η φάση της μετεγχειρητικής φροντίδας, η οποία είναι κρίσιμη για την αποφυγή επιπλοκών και την επιτυχία της αποκατάστασης. Η ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού σχετικά με τη φροντίδα της πληγής, τη χρήση φαρμάκων για τον πόνο και την αποφυγή σωματικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάρρωση.

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την nosokoma247.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου – διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Επιπλέον, το κείμενο ελέγχθηκε από επαγγελματία υγείας. Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα