Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή: Τεχνικές, Ενδείξεις και Αντενδείξεις

Ενημέρωση-για-μαστεκτομή-και-αποκατάσταση.

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η μαστεκτομή, η οποία αφορά την αφαίρεση ενός ή και των δύο μαστών, είναι μια χειρουργική επέμβαση που συχνά εκτελείται σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν καρκίνο του μαστού. Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή αποτελεί σημαντικό βήμα στη φυσική και ψυχολογική εξέλιξη των ασθενών.

Διαθέσιμες τεχνικές

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αποκατάστασης του μαστού μετά τη μαστεκτομή. Δύο από τις κύριες προσεγγίσεις είναι η χρήση εμφυτευμάτων μαστού και η αποκατάσταση με αυτο – μόσχευμα.

  • Εμφυτεύματα με σιλικόνη: Τα εμφυτεύματα σιλικόνης αποτελούνται από εξωτερική ελαστική επιφάνεια σιλικόνης και γέμιση ενισχυμένη με σιλικόνη. Τα εμφυτεύματα με σιλικόνη είναι διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και προφίλ, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις επιθυμίες της ασθενούς.

  • Ανακατασκευή μαστού με Αυτόλογο Ιστό: Ο ιστός για την αποκατάσταση του μαστού προέρχεται από άλλες περιοχές του σώματος της ασθενούς. Ο συνηθέστερος τόπος δότης είναι το κοιλιακός τοίχος (ορθός κοιλιακός), αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ο μυς της πλάτης (πλατύς ραχιαίος). Το μόσχευμα μεταφέρεται στην περιοχή του μαστού και συνδέεται με τον υπάρχοντα ιστό, προσφέροντας πιο φυσική αποκατάταση στον αποκατασταθέντα μαστό.

Δείτε εδώ: Καρκίνος μαστού: Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση, Θεραπεία

Άλλες διαθέσιμες τεχνικές:

  • Τοποθέτηση διατατήρα: Αυτή η τεχνική πραγματοποιείται όταν υπάρχει εκτεταμένη αφαίρεση ιστού ή δέρματος μετά την μαστεκτομή και δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τοποθέτηση εμφυτεύματος. Ο διατατήρας είναι κατασκευασμένος από σιλικόνη και έχει σχήμα κυλίνδρου. Το ένα άκρο του διατατήρα έχει μία βαλβίδα, τοποθετείται κάτω από το δέρμα και στη συνέχεια γεμίζεται σταδιακά με υγρό, προκαλώντας διάταση του δέρματος.
  • Συνδιασμός: χρήση εμφυτευμάτων σιλικόνης σε συνδιασμό με αυτομόσχευμα ή λίπος από την ίδια την ασθενή.

Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κλινική κατάσταση της ασθενούς, η ανατομική διάταξη της περιοχής του μαστού, οι προτιμήσεις της ίδιας της ασθενούς και η εξοικείωση του θεράποντα ιατρού με συγκεκριμένη τεχνική.

Δείτε εδώ: Αποκατάσταση μαστού με Διατατήρα μετά τη μαστεκτομή

Ενδείξεις

Η αποκατάσταση μαστού μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή αργότερα, ανάλογα με την κλινική κατάσταση και την προτίμηση της ασθενούς. Οι ενδείξεις για την αποκατάσταση μαστού περιλαμβάνουν την επιθυμία της ασθενούς για φυσική εμφάνιση και αυξημένη αυτοπεποίθηση μετά τη μαστεκτομή. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ηλικία και η γενική κατάσταση της ασθενούς.

Αντενδείξεις

Οι αντενδείξεις για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με την κλινική κατάσταση της ασθενούς και τις προϋπάρχουσες παθήσεις της.

Ορισμένες αντενδείξεις περιλαμβάνουν:

  • Υπάρχουσα σοβαρή χρόνια ασθένεια: Εάν η ασθενής πάσχει από σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως ανεπάρκεια οργάνων, σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος ή ακόμη και ενεργή λοίμωξη, η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να αποτελεί υψηλό κίνδυνο.
  • Κακή γενική κατάσταση υγείας: Αν η ασθενής δεν έχει γενική φυσική κατάσταση, που περιλαμβάνει την αδυναμία, ανεπαρκή αναπνοή, ανεπάρκεια καρδιοαναπνευστικού συστήματος ή παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αντοχή της σε μια χειρουργική επέμβαση, τότε η αποκατάσταση ίσως να μην είναι κατάλληλη επιλογή.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν ο μαστός έχει υποστεί εκτεταμένη αφαίρεση ή ακτινοθεραπεία, μπορεί να μην υπάρχει επαρκής / υγιείς ιστός για την αποκατάσταση με επιτυχία.
  • Ψυχολογικοί λόγοι: Η αποκατάσταση μπορεί να είναι σημαντική για την ψυχολογία στην πλοιψηφία των γυναικών, υπάρχουν όμως περιπτώσεις ασθενών που απλά δεν επιθυμούν την αποκατάστασή του.

Δείτε εδώ: Αυτοεξέταση μαστού: Τι πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες!

Παρενέργειες

Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει πιθανές παρενέργειες, έτσι και η αποκατάσταση του μαστού συνοδεύεται από ορισμένες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, μειωμένη κινητικότητα στον ώμο, ευαισθησία στο τοποθετημένο ιστό ή το εμφύτευμα, αλλαγές στην αίσθηση του μαστού και επιπλοκές όπως λοίμωξη ή αλλεργική αντίδραση στο εμφύτευμα – απόρριψη του εμφυτεύματος. Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες συνήθως είναι προσωρινές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

  • Προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση: Η ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να αξιολογηθεί η γενική υγεία της και να συζητήσει τις πιθανές παρενέργειες της επέμβασης με τον χειρουργό της.
  • Χρόνος ανάρρωσης: Η ανάρρωση από την αποκατάσταση του μαστού μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Η ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του χειρουργού της για να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.
  • Κόστος: Η αμοιβή του χειρουργού και το κόστος της κλινικής ποικίλλει ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται και τη σοβαρότητα της επέμβασης.

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την nosokoma247.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου – διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η εταιρεία που δημιούργησε το φωτογραφικό υλικό έχει χορηγήσει άδεια εμπορικής χρήσης.

Επιπλέον, το κείμενο ελέγχθηκε από επαγγελματία υγείας. Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα