Έρπης γεννητικών οργάνων: Μετάδοση, Συμπτώματα, Πρόληψη

Έρπης γεννητικών οργάνων: Μετάδοση, Συμπτώματα, Πρόληψη

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια ιογενής λοίμωξη. Τουλάχιστον 8 στους 10 ανθρώπους με τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Η μετάδοση γίνεται με την σεξουαλική επαφή με κάποιον που έχει τον ιό. Ο ιός παραμένει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να επανενεργοποιηθεί μετά από καιρό και να δώσει συμπτώματα.

Συμπτώματα

Η αρχική λοίμωξη από τον ιό έρπητα των γεννητικών οργάνων ονομάζεται πρωτογενής λοίμωξη. Αυτή μπορεί να προκαλέσει ή να μην προκαλέσει συμπτώματα! Μετά από την αρχική μόλυνση, ο ιός δεν αποβάλλεται από το σώμα, αλλά βρίσκεται ανενεργός (αδρανής) σε κοντινό νεύρο. Σε μερικούς ανθρώπους ο ιός «ενεργοποιείται» μετά από καιρό και εκδηλώνεται στο κοντινό δέρμα. Αυτό προκαλεί υποτροπιάζοντα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Δείτε εδώ: Χλαμύδια: Συμπτώματα, Επιπλοκές

Είναι κοινό να μην εμφανίζονται συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα όταν προσβάλλονται από τον ιό. Τουλάχιστον 8 στους 10 ανθρώπους με ιό του απλού έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί ή έχουν μόνο μια μικρή περίοδο με πολύ ήπια συμπτώματα που δεν αναγνωρίζεται ως έρπης των γεννητικών οργάνων. Για παράδειγμα, μόνο μια μικρή περιοχή με κνησμό ή μια μικρή κόκκινη περιοχή που θεωρήθηκε άνευ σημασίας.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, ο ιός παραμένει ανενεργός στην ρίζα ενός νεύρου που τροφοδοτεί τα γεννητικά όργανα, αλλά ποτέ δεν προκαλεί υποτροπιάζοντα επεισόδια συμπτωμάτων. Ωστόσο, ακόμη και οι άνθρωποι που δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, να έχουν τον ιό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και επομένως να είναι μολυσματικοί σε σεξουαλικούς συντρόφους.

Πρώτο επεισόδιο συμπτωμάτων

Στην αρχή μπορεί να αισθανθείτε γενικά αδιαθεσία με έναν ήπιο πυρετό και πόνο. Στη συνέχεια εμφανίζονται ομάδες μικρών, επώδυνων κυψελών γύρω από τα γεννητικά όργανα και / ή τον πρωκτό. Οι φλύκταινες σύντομα θα σκάσουν και θα μετατραπούν σε επιφανειακά, επώδυνα έλκη.

Οι αδένες στη βουβωνική χώρα μπορεί να διογκωθούν και να ψηλαφώνται σαν οζίδια. Είναι κοινός επίσης ο πόνος κατά την ούρηση, ειδικά στις γυναίκες.

Επίσης στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί κολπική έκκριση. Μπορεί επίσης να έχουν φλύκταινες και έλκη στον τράχηλο στην κορυφή του κόλπου. Το εσωτερικό του πρωκτού μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Τα έλκη και οι φλύκταινες μπορεί να διαρκέσουν έως και 10-28 ημέρες και στη συνέχεια να ιώνται βαθμιαία χωρίς ουλές.

Συμβαίνει το πρώτο επεισόδιο συμπτωμάτων να εμφανίζεται μήνες ή χρόνια μετά την πρώτη μόλυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα πρώτο επεισόδιο συμπτωμάτων μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας τρέχουσας σεξουαλικής σχέσης. Μπορεί να έχετε μολυνθεί πριν από μήνες ή χρόνια από έναν προηγούμενο σεξουαλικό σύντροφο που δεν συνειδητοποίησε ότι ήταν μολυσμένος.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα, ενώ κάποιοι δεν το κάνουν και κάποιοι έχουν ένα πρώτο επεισόδιο συμπτωμάτων μήνες ή χρόνια μετά την πρώτη μόλυνση. Μπορεί να έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στον ιό σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια συμπτωμάτων

Μετά το πρώτο επεισόδιο, εμφανίζονται και άλλα επεισόδια συμπτωμάτων σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό ονομάζεται επαναλαμβανόμενη μόλυνση. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο αδρανής ιός εκδηλώνεται ανά διαστήματα. Οι επαναλήψεις τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές από το πρώτο επεισόδιο. Είναι συνηθέστερο να υπάρχουν 7-10 ημέρες συμπτωμάτων στην υποτροπή, σε αντίθεση με τη μακρύτερη φάση των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν κατά το πρώτο επεισόδιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν πυρετό και δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άσχημα κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής. Τσούξιμο ή κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων για 12-24 ώρες μπορεί να υποδηλώνει ότι μια υποτροπή αρχίζει. Η χρονική περίοδος μεταξύ των υποτροπών είναι μεταβλητή.

Οι υποτροπές τείνουν να γίνονται λιγότερο συχνές με την πάροδο του χρόνου. Στα άτομα που έχουν υποτροπές, η συχνότητά τους μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Μερικοί άνθρωποι έχουν έξι ή περισσότερες ετησίως. Για άλλους είναι λιγότερο συχνό φαινόμενο. Κατά μέσο όρο, τείνουν να έχουν 1 έως 4 υποτροπές ετησίως κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών μετά το πρώτο επεισόδιο. Βέβαια κάποιοι δεν έχουν υποτροπές καθόλου μετά από το πρώτο επεισόδιο.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων (στο πέος στους άνδρες, στο αιδοίο και τον κόλπο στις γυναίκες) και στη γύρω περιοχή του δέρματος. Προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα. Μπορούν επίσης να επηρεαστούν οι γλουτοί και ο πρωκτός.

Υπάρχουν δύο τύποι ιού απλού έρπητα:

Ο ιός έρπητος τύπου 1 είναι η συνηθισμένη αιτία πληγών γύρω από το στόμα. Προκαλεί επίσης περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων του έρπητα των γεννητικών οργάνων
Ο ιός τύπου  έρπητα τύπου 2 συνήθως προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων

Συνήθως μεταδίδεται από επαφή δέρμα σε δέρμα με την πληγείσα περιοχή κάποιου που έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό.

Ο ιός μεταδίδεται με το κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ. Για παράδειγμα, εάν έχετε πληγή γύρω από το στόμα, κάνοντας στοματικό σεξ, μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την προστασία από τον ιό του έρπητα. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τα οποία ενδέχεται να μειώσουν τους κινδύνους εμφάνισης του έρπητα.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Χρήση προφυλακτικού πάντα, ακόμα και σε σταθερή σχέση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί να φέρει τον ιό του έρπητα για πολύ καιρό και να τον μεταδώσει χωρίς καν να το γνωρίζει. Το προφυλακτικό δεν προστατεύει εντελώς από τον έρπητα, αλλά μειώνει τον κίνδυνο
  • Όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους αλλάζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να νοσήσετε από οποιοδήποτε ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα
  • Αποφύγετε να έχετε σεξουαλική επαφή με κάποιον ενεργό στη λοίμωξη από έρπητα των γεννητικών οργάνων (δηλαδή κάποιον με ορατές πληγές γεννητικών οργάνων ή με φυσαλίδες)
  • Αποφύγετε επίσης την επαφή με ένα άτομο που έχει πληγή
  • Εάν νοσείτε ο ίδιος, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή
  • Εάν εσείς ή ο σύντροφος σας ανακαλύψετε πως έχετε τον ιό, πρέπει να το μοιραστείτε και να επισκεφθείτε μαζί έναν ειδικό
  • Μία έγκυος γυναίκα πρέπει να αποφεύγει να κάνει σεξ με κάποιον με ενεργό έρπητα, λόγω του κινδύνου μετάδοσης στο μωρό κατά τον τοκετό – προτείνεται καισαρική τομή για την αποφυγή μετάδοσης της μόλυνσης στο μωρό

Μπορώ να κάνω σεξ, αν έχω έρπητα των γεννητικών οργάνων;

Όταν έχετε συμπτώματα

Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός όταν υπάρχουν φυσαλίδες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης με το σεξ. Δεν πρέπει να κάνετε σεξ από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα μέχρι να τελειώσουν τελείως. Αν κάνετε σεξ, η χρήση προφυλακτικού   ΔΕΝ   προστατεύει πλήρως, καθώς το προφυλακτικό προστατεύει μόνο την περιοχή που καλύπτεται.

Όταν δεν έχετε συμπτώματα

Είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσετε τον ιό κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, ιικό φορτίο μπορεί να υπάρχει στην επιφάνεια του δέρματος των γεννητικών οργάνων. Έτσι, εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μεταδώσετε τον ιό όταν κάνετε σεξ ακόμα και όταν δεν έχετε συμπτώματα. Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ μειώνεται και η πιθανότητα μετάδοσης!

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα