Χημειοθεραπεία: Τι είναι; Πώς λειτουργεί; Παρενέργειες

Χημειοθεραπεία

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η χημειοθεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας του καρκίνου με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Τα φάρμακα αυτά σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να μην μπορούν να αναπαραχθούν και να εξαπλωθούν.

Γιατί χρησιμοποιείται χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο της νόσου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Να θεραπεύσει εντελώς τον καρκίνο
 • Η χημειοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία (όπου η ακτινοβολία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα) ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση
 • Για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση
 • Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων – μια θεραπεία μπορεί να μην είναι δυνατή για τον προχωρημένο καρκίνο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να τον επιβραδύνει.

Λιγότερο συχνά, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μη καρκινικών παθήσεων. Για παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιηθεί χαμηλές δόσεις για τη θεραπεία του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Δείτε ΕΔΩ: Ακτινοθεραπεία: Τι είναι; Πότε και πώς εφαρμόζεται;

Πώς χρησιμοποιείται η χημειοθεραπεία;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων, αλλά όλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ανάλογα με τον τύπο καρκίνου, μπορεί να χορηγηθεί ένα φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χορηγηθεί φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων και των ενδοφλεβίων.

Παρενέργειες

Παρόλο που η χημειοθεραπεία είναι συχνά αποτελεσματική στη θεραπεία του καρκίνου ή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του, προκαλεί παρενέργειες.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων και άλλων τύπων κυττάρων, όπως τα κύτταρα του αίματος, τα κύτταρα του δέρματος και τα κύτταρα στον βλεννογόνο του στομάχου.

Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα φάρμακα χημειοθεραπείας έχουν δηλητηριώδη επίδραση και στα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος, προκαλώντας προβλήματα όπως:

 • Αίσθημα κούρασης και αδυναμίας.
 • Αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Μούδιασμα – μυρμήγκιασμα στα χέρια και πόδια.
 • Αίσθημα κακουχίας.
 • Απώλεια μαλλιών.
 • Στομαχικές διαταραχές.
 • Διάρροια.
 • Ναυτία και έμετος.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ελάχιστες παρενέργειες, αλλά για τους περισσότερους η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι δυσάρεστη.

Η διαβίωση και η προσαρμογή στις παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότερες – αν όχι όλες οι  ανεπιθύμητες ενέργειες θα εξαφανιστούν μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθούν οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας σε άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων γυναικών, που βρίσκονται σε στενή επαφή με άτομο που κάνει χημειοθεραπεία.

Προετοιμασία για τη χημειοθεραπεία

Πριν από τη χημειοθεραπεία, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να κάνει ορισμένες προετοιμασίες, όπως:

 • Να σταματήσει να παίρνει ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη
 • Να κάνει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εξέταση αίματος και εξέταση ούρων

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα