Διατροφή για ηλικιωμένους: Υγιεινή διατροφή και φροντίδα

Διατροφή για ηλικιωμένους: Συμβουλές για φροντιστές

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η διατροφή των ηλικιωμένων είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας και της ευεξίας τους. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα βασικά στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής για ηλικιωμένους, καθώς και ορισμένες συμβουλές για να κάνετε τη διατροφή ευκολότερη.Η λήψη ενός ισορροπημένου γεύματος κάθε μέρα,  μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους φροντιστές. Είναι ακόμη πιο δύσκολο με όλα τα άλλα καθήκοντα φροντίδας, ειδικά αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ειδικές διατροφικές ανάγκες ή προβλήματα.

Το φαγητό είναι το καύσιμο του σώματος αλλά και μέρος της φαρμακευτικής αγωγής του. Για έναν ηλικιωμένο με μακροχρόνια ασθένεια, η καλή διατροφή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Τι υπάρχει σε μια σωστή διατροφή για ηλικιωμένους;

Συνήθως παίρνετε τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε με μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά πολλοί ηλικιωμένοι δεν το κάνουν. Εδώ είναι μερικά συστατικά που συχνά υπολείπονται.

Βιταμίνες Β: Παρακολουθήστε προσεκτικά τις βιταμίνες B6, B12 και το φυλικό οξύ, που ονομάζεται επίσης φολικό οξύ. Δείτε επίσης:

Ασβέστιο και βιταμίνη D: Αυτά είναι σημαντικά για γερά οστά. Το ασβέστιο βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, και σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι.

Φυτικές ίνες: Τα ινίδια είναι καλά για την καρδιά, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη και βοηθούν να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Καλές πηγές είναι τα φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.

Υγιή λίπη: Προσπαθήστε να περιορίσετε το λίπος (ιδιαίτερα κορεσμένο) και τη χοληστερόλη και αποφύγετε τελείως τα λιπαρά. Μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης.

Κάλιο: Αν δεν παίρνετε αρκετό κάλιο μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση. Λαμβάνετε κάλιο σε τρόφιμα όπως μπανάνες, πατάτες και γιαούρτι.

Συμβουλές για να κάνετε τη διατροφή ευκολότερη:

Η σωστή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Ξεκινήστε με τις παρακάτω συμβουλές και θυμηθείτε τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του αγαπημένου σας ατόμου – οι εντολές του γιατρού έρχονται πρώτες.

Στόχος για ένα ισορροπημένο πιάτο: Γεμίστε το μισό πιάτο με λαχανικά και φρούτα. Στη συνέχεια, διαιρέστε το άλλο μισό ανάμεσα σε δημητριακά ολικής άλεσης  και μια άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο ή φασόλια.

Αποφύγετε τα κακά λίπη: Τα λίπη κρύβουν παγίδες – Ακολουθούν μερικοί απλοί κανόνες:

  • Αποφύγετε τα στερεά λίπη, όπως το βούτυρο, και χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο.
  • Καταναλώνετε πουλερικά, άπαχα κρέατα και θαλασσινά.
  • Χρησιμοποιήστε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά.

Αλλάξτε το: Η ποικιλία είναι το καρύκευμα της ζωής και το κλειδί για την υγεία. Προσπαθήστε με διαφορετικά φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα ή τουλάχιστον ανά ημέρα.

Ελέγξτε για το χρώμα: Όταν βλέπετε ένα πιάτο που εκρήγνυται με λαμπερά χρώματα και πολλά λαχανικά, είστε σε καλό δρόμο!

Το μάσημα και η κατάποση: Κόψτε τα τρόφιμα σε μικρά κομμάτια και σερβίρετε πιο μαλακά τρόφιμα, όπως πατάτες πουρέ και τυρί cottage. Εάν η κατάποση αποτελεί πρόβλημα, τα αλεσμένα και το καλαμάκι μπορούν να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Και φροντίστε να σερβίρετε νερό με τα γεύματα.

Σύγχυση ή άγχος: Εάν τα γεύματα είναι αγχωτικά, απλοποιήστε τα πράγματα διατηρώντας τις μικρές απολαύσεις:

  • Κρατήστε το τραπέζι καθαρό και απλά βάλτε τα σκεύη που χρειάζεστε.
  • Σερβίρετε ένα γλυκό κάποιες μέρες, εκτός αν δεν μπορείτε για λόγους υγείας. Ακόμα και μερικά φρούτα μπορούν να κάνουν το τέχνασμα.
  • Προσπαθήστε να φάτε μαζί.

Νεκρή γεύση και απώλεια όρεξης: Η αίσθηση της γεύσης γίνεται ασθενέστερη με την ηλικία και ορισμένα φάρμακα το επιδεινώνουν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία του αγαπημένου σας ανθρώπου να φάει. Για να κάνετε τα γεύματα πιο ελκυστικά, μπορείτε:

  • Αποφύγετε το αλάτι, αλλά προσθέστε χυμό λεμονιού, ξύδι και μπαχαρικά για να πετύχετε καλή γεύση.
  • Χρησιμοποιήστε έντονα χρωματιστά τρόφιμα για να κάνετε τα γεύματα πιο ελκυστικά.

Μπορείτε επίσης να προσφέρετε 5-6 μικρά γεύματα ή σνακ αντί για τρία μεγαλύτερα. Και βοηθήστε τον αγαπημένο σας να έχει σωματική δραστηριότητα, αν μπορείτε. Μια βόλτα μπορεί να βοηθήσει να αυξήσετε την όρεξη.

Πόνο στο στόμα: Εάν ένας πονόλαιμος κάνει το φαγητό δύσκολο, δοκιμάστε πιο μαλακά, κρεμώδη τρόφιμα, όπως ψημένες γλυκοπατάτες ή ζυμαρικά. Επίσης, ο οδοντίατρος πρέπει να ελέγχει τις οδοντοστοιχίες ή τα δόντια του αγαπημένου σας προσώπου.

Μην ξεχάσετε το νερό!

Η αίσθηση της δίψας καθίσταται επίσης ασθενέστερη με την ηλικία. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι διψασμένοι μέχρι να είναι ήδη αφυδατωμένοι. Μπορεί να βοηθήσει:

  • Αποφύγετε τα ποτά με αλάτι ή πρόσθετα σάκχαρα
  • Σερβίρετε νερό, χαμομήλι, γάλα χωρίς ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Δείτε εδώ: Η σημασία της σωστής διατροφής στην καθημερινότητά μας

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα