Νέα μελέτη δείχνει ότι η απώλεια μνήμης μετά από τραυματισμό στο κεφάλι μπορεί να αντιστραφεί

Ποντίκι-με-ενεργοποιημένους-νευρώνες

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Μια μελέτη σε ποντίκια που σχεδιάστηκε για να ρίξει φως στην απώλεια μνήμης σε άτομα που δέχονται επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι, όπως οι αθλητές, υποδηλώνει ότι η κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιστραφεί. Η έρευνα σε ποντίκια διαπιστώνει ότι η αμνησία και η κακή μνήμη μετά από τραυματισμό στο κεφάλι οφείλεται στην ανεπαρκή επανενεργοποίηση των νευρώνων που εμπλέκονται στο σχηματισμό αναμνήσεων.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown σε συνεργασία με το Trinity College του Δουβλίνου, Ιρλανδία, αναφέρεται στις 16 Ιανουαρίου 2024 στο Journal of Neuroscience.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια μνήμης που αποδίδεται στον τραυματισμό στο κεφάλι δεν ήταν ένα μόνιμο παθολογικό συμβάν που οφείλεται σε νευροεκφυλιστική ασθένεια. Πράγματι, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την αμνησία για να επιτρέψουν στα ποντίκια να ανακαλέσουν τη χαμένη μνήμη, επιτρέποντας ενδεχομένως την κλινική αναστροφή της γνωστικής εξασθένησης που προκαλείται από την πρόσκρουση στο κεφάλι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Georgetown είχαν διαπιστώσει προηγουμένως ότι ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε επαναλαμβανόμενες κρούσεις στο κεφάλι αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των συνάψεων στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων και στη μνήμη προηγούμενων αναμνήσεων. Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν τα ποντίκια να ανακαλούν αναμνήσεις που είχαν ξεχαστεί λόγω κρούσεων στο κεφάλι.

«Η έρευνά μας δίνει ελπίδα ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε θεραπείες για να επαναφέρουμε τον εγκέφαλο με διάσειση στην κανονική του κατάσταση και να ανακτήσουμε τη γνωστική λειτουργία σε ανθρώπους που έχουν κακή μνήμη που προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κρούσεις στο κεφάλι», λέει ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης, Mark Burns, PhD. καθηγητής και αντιπρόεδρος στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Georgetown και διευθυντής του Εργαστηρίου Εγκεφαλικών Τραυμάτων και Άνοιας.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες έδωσαν σε δύο ομάδες ποντικών μια νέα μνήμη εκπαιδεύοντάς τα σε ένα τεστ που δεν είχαν ξαναδεί. Μία ομάδα εκτέθηκε σε υψηλή συχνότητα ήπιων χτυπημάτων στο κεφάλι για μία εβδομάδα (παρόμοια με την έκθεση σε αθλήματα επαφής σε ανθρώπους) και μία ομάδα ήταν μάρτυρες. Τα προσβεβλημένα ποντίκια δεν μπόρεσαν να ανακαλέσουν τη πρόσφατη μνήμη μια εβδομάδα αργότερα.

«Οι περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα έγιναν σε ανθρώπινους εγκεφάλους με χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE), η οποία είναι μια εκφυλιστική εγκεφαλική νόσος που εντοπίζεται σε άτομα με ιστορικό επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων στο κεφάλι», δήλωσε ο Burns. «Αντίθετα, στόχος μας ήταν να καταλάβουμε πώς αλλάζει ο εγκέφαλος ως απάντηση στις χαμηλού επιπέδου κρούσεις στο κεφάλι που βιώνουν τακτικά πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, οι ποδοσφαιριστές του κολεγίου δέχονται 21 κρούσεις στο κεφάλι την εβδομάδα, με τους αμυντικούς παίκτες να δέχονται 41 κρούσεις στο κεφάλι την εβδομάδα. Ο αριθμός των κρούσεων στο κεφάλι σε ποντίκια σε αυτή τη μελέτη σχεδιάστηκε για να μιμείται μια εβδομάδα έκθεσης ενός ποδοσφαιριστή του κολεγίου και κάθε μεμονωμένη κρούση στο κεφάλι από μόνη της ήταν εξαιρετικά ήπια.

Η χρήση γενετικά τροποποιημένων ποντικών επέτρεψε στους ερευνητές να δουν τους νευρώνες που εμπλέκονται στην εκμάθηση νέων αναμνήσεων και διαπίστωσαν ότι αυτοί οι νευρώνες μνήμης (το «εγγράμμα μνήμης») ήταν εξίσου παρόντες τόσο στα ποντίκια που παρατηρούσαν όσο και στα πειραματικά ποντίκια.

Για να κατανοήσουμε τη φυσιολογία που κρύβεται πίσω από αυτές τις αλλαγές μνήμης, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ο Daniel P. Chapman, PhD, είπε: «Είμαστε καλοί στο να συσχετίζουμε τις αναμνήσεις με μέρη, και αυτό συμβαίνει επειδή το να βρίσκεσαι σε ένα μέρος ή να βλέπεις μια φωτογραφία ενός τόπου, προκαλεί μια επανενεργοποίηση των εγγραμμάτων της μνήμης μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάσαμε τους νευρώνες engram για να αναζητήσουμε τη συγκεκριμένη υπογραφή ενός ενεργοποιημένου νευρώνα. Όταν τα ποντίκια βλέπουν το δωμάτιο όπου κατέγραψαν για πρώτη φορά τη μνήμη, τα ποντίκια ελέγχου είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν το εγγράμμα της μνήμης τους, αλλά τα ποντίκια πρόσκρουσης κεφαλιού όχι. Αυτό ήταν που προκαλούσε την αμνησία».

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αντιστρέψουν την αμνησία για να επιτρέψουν στα ποντίκια να θυμούνται τη χαμένη μνήμη χρησιμοποιώντας λέιζερ για να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα εγγραμμάτων. «Χρησιμοποιήσαμε μια επεμβατική τεχνική για να αντιστρέψουμε την απώλεια μνήμης στα ποντίκια μας και δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει στους ανθρώπους», προσθέτει ο Burns. «Μελετούμε αυτήν τη στιγμή μια σειρά από μη επεμβατικές τεχνικές για να προσπαθήσουμε να δείξουμε στον εγκέφαλο ότι δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο και να ανοίξουμε ένα παράθυρο που μπορεί να τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάστασή του».

Εκτός από τους Burns και Chapman, οι συγγραφείς περιλαμβάνουν τον Stefano Vicini στο Πανεπιστήμιο Georgetown και τους Sarah D. Power και Tomás J. Ryan στο Trinity College του Δουβλίνου της Ιρλανδίας.

Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε από το Mouse Behavior Core στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Georgetown και από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) / Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού επεισοδίου (NINDS).

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι δεν έχουν προσωπικά οικονομικά συμφέροντα που να σχετίζονται με τη μελέτη.

Πηγές:

Daniel P. Chapman, Sarah D. Power, Stefano Vicini, Tomás J. Ryan, Mark P. Burns. Amnesia after repeated head impact is caused by impaired synaptic plasticity in the memory engram. The Journal of Neuroscience, 2024; e1560232024 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.1560-23.2024

Georgetown University Medical Center

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την nosokoma247.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου – διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η εταιρεία που δημιούργησε το φωτογραφικό υλικό έχει χορηγήσει άδεια εμπορικής χρήσης.

Επιπλέον, το κείμενο ελέγχθηκε από επαγγελματία υγείας. Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα