Παλιές θεραπείες για τη φυματίωση: Από τα σανατόρια στη σύγχρονη ιατρική

θεραπεία της φυματίωσης

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Θεραπεία της φυματίωσης

Τα σανατόρια ήταν ειδικά κέντρα που σχεδιάστηκαν για τη Θεραπεία της φυματίωσης. Οι ασθενείς με φυματίωση θα ζούσαν σε σανατόρια για αρκετούς μήνες ή και χρόνια, ενώ λάμβαναν θεραπεία.

Η φυματίωση είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το μυκοβακτήριο της φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis). Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά πιο συχνά προσβάλλει τους πνεύμονες. Πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, η φυματίωση ήταν μια σοβαρή και συχνά θανατηφόρα ασθένεια.

Η θεραπεία στα σανατόρια περιελάμβανε τα ακόλουθα:

  • Απομόνωση: Αυτό μείωνε τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε άλλους.
  • Καθαρός αέρας: Ο καθαρός αέρας ήταν σημαντικός για τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας των ασθενών.
  • Διατροφή: Οι ασθενείς με φυματίωση χρειάζονταν μια υγιεινή διατροφή για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
  • Φυσική θεραπεία. Η φυσική θεραπεία βοηθούσε τους ασθενείς να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Η θεραπεία στα σανατόρια δεν ήταν πάντα αποτελεσματική. Η θνησιμότητα από φυματίωση στα σανατόρια ήταν υψηλή, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου. Ωστόσο, τα σανατόρια συνέβαλαν στη μείωση της μετάδοσης της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Χειρουργική επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ήταν η μόνη θεραπεία που μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς με φυματίωση. Η χειρουργική επέμβαση περιελάμβανε την αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του πνεύμονα. Ήταν επικίνδυνη διαδικασία, αλλά μπορούσε να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν ήταν πάντα διαθέσιμη και ήταν επίσης πολύ ακριβή.

Δείτε εδώ: Φυματίωση: Συμπτώματα – Εμβόλιο – Θεραπεία

Αντιβιοτική θεραπεία

Το 1946, η ανακάλυψη του αντιβιοτικού στρεπτομυκίνη άλλαξε ριζικά τη θεραπεία της φυματίωσης. Η στρεπτομυκίνη ήταν αποτελεσματική στη θανάτωση του βακίλου της φυματίωσης και οδήγησε σε δραματική μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο.

Η ανακάλυψη της στρεπτομυκίνης οδήγησε σε μια νέα εποχή στη θεραπεία της φυματίωσης. Η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι συνήθως αποτελεσματική και μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν τη θεραπεία για όλο το προβλεπόμενο διάστημα ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, για να μην επιτρέψουν την επανεμφάνιση της νόσου.

Σύγχρονη ιατρική

Η σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει την φυματίωση με ένα συνδυασμό αντιβιοτικών. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει τέσσερα αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται για έξι μήνες. Η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική, αλλά αρκετοί ασθενείς δυσκολεύονται να την ολοκληρώσουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί εμφανίζουν παρενέργειες από τα αντιβιοτικά και γι’αυτόν το λόγο αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία με κάποιο από τα αντιβιοτικά ή να το λαβουν για μικρότερο διάστημα ή να το αντικαταστήσουν με άλλο.

Η φυματίωση εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή νόσος, αλλά η πρόγνωση έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στην ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι παλιές θεραπείες για τη φυματίωση ήταν μια σκληρή δοκιμασία για τους ασθενείς. Οι ασθενείς αντιμετώπιζαν μια δύσκολη και συχνά θανατηφόρα οδύσσεια. Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών άλλαξε ριζικά τη θεραπεία της νόσου και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Δείτε εδώ: Φυματίωση: Συμπτώματα – Εμβόλιο – Θεραπεία

Πηγές:

World Health Organization. Tuberculosis

Centers for Disease Control and Prevention. Tuberculosis

American Lung Association. Tuberculosis

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την nosokoma247.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου-διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η εταιρεία που δημιούργησε το φωτογραφικό υλικό έχει χορηγήσει άδεια εμπορικής χρήσης.

Επιπλέον, το κείμενο ελέγχθηκε από επαγγελματία υγείας. Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα