Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί σχιζοφρένεια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός χημείας του εγκεφάλου, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, συμβάλλει στην ανάπτυξη της διαταραχής.
Προβλήματα με ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των νευροδιαβιβαστών που ονομάζονται ντοπαμίνη και γλουταμίνη, μπορεί να συμβάλλουν στη σχιζοφρένεια. Οι μελέτες νευροαπεικόνισης παρουσιάζουν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου και στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ατόμων με σχιζοφρένεια. Ενώ οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τη σημασία αυτών των αλλαγών, δείχνουν ότι η σχιζοφρένεια είναι μια νόσος του εγκεφάλου.
Η ακριβής αιτία της σχιζοφρένειας δεν είναι γνωστή, ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ή διέγερσης της σχιζοφρένειας.
Παράγοντες κινδύνου:
- Οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας
- Αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως από φλεγμονές ή αυτοάνοσες ασθένειες
- Προχωρημένη ηλικία του πατέρα
- Ορισμένες επιπλοκές εγκυμοσύνης και τοκετού, όπως ο υποσιτισμός ή η έκθεση σε τοξίνες ή ιούς που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
- Λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης
Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια και σοβαρή ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή.
Αιτίες
Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Γενετικοί παράγοντες: Τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για την ασθένεια. Εάν έχετε ένα στενό συγγενή με σχιζοφρένεια, έχετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε την ασθένεια.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης, όπως:
- Έκθεση σε ιογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Ελλείψεις οξυγόνου κατά τη γέννηση
- Έκθεση σε τραύμα ή κακοποίηση στην παιδική ηλικία
Παράγοντες κινδύνου
Εκτός από τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, όπως:
- Ηλικία: Η σχιζοφρένεια εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ενήλικη ζωή, μεταξύ 16 και 30 ετών.
- Φύλο: Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν από τις γυναίκες.
- Κατάχρηση ουσιών: Η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης.
Επιπλοκές
Η σχιζοφρένεια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως:
- Κοινωνικές δυσκολίες: Η σχιζοφρένεια μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα να διατηρήσουν σχέσεις, να εργαστούν ή να φοιτήσουν στο σχολείο.
- Προβλήματα υγείας: Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σωματικών προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές ασθένειες.
- Αυτοκτονία: Η σχιζοφρένεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία.
Θεραπεία
Η σχιζοφρένεια δεν θεραπεύεται, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Φάρμακα: Τα αντιψυχωτικά φάρμακα είναι ο κύριος τύπος θεραπείας.
- Θεραπεία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους και να ζουν με την ασθένεια.
Επιπλοκές:
Εάν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει περιλαμβάνουν:
- Αυτοκτονία, απόπειρες αυτοκτονίας και σκέψεις αυτοκτονίας
- Αυτοτραυματισμός
- Διαταραχές άγχους και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
- Κατάθλιψη
- Κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών
- Αδυναμία εργασίας ή παρακολούθησης στο σχολείο
- Νομικά και οικονομικά προβλήματα
- Κοινωνική απομόνωση
- Θυματοποίηση
- Επιθετική συμπεριφορά