Τι είναι οι κύστεις γαγγλίων; Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία

Τι είναι οι κύστεις γαγγλίων; Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Γράφει ο κ. Ματαράγκας Ηλίας, Ορθοπεδικός Χειρουργός


Η κύστη γαγγλίου είναι μια μικρή, στρογγυλή, γεμάτη υγρό διόγκωση που αναπτύσσεται συνήθως στον τένοντα ή την άρθρωση του χεριού ή του ποδιού. Ονομάζονται επίσης γάγγλια.

Οι κύστεις γαγγλίων μπορούν να είναι τόσο μεγάλες όσο ένα καρύδι. Ορισμένες κύστεις είναι ορατές κάτω από το δέρμα, αλλά άλλες είναι τόσο μικρές ώστε δεν μπορείτε να τις δείτε.

  • Είναι κοινές και συνήθως ακίνδυνες
  • Δεν είναι κακοήθεις
  • Οι περισσότερες υποχωρούν χωρίς θεραπεία

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διόγκωση, δυσφορία και πόνο. Εάν η κύστη είναι στο πόδι ή τον αστράγαλο, μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία όταν περπατάτε ή φοράτε παπούτσια.

Εάν είναι κοντά σε ένα νεύρο, μπορεί να προκαλέσει:

  • Διαταραχή στην κινητικότητα
  • Μούδιασμα
  • Πόνο
  • Μυρμήγκιασμα

Μερικές κύστεις γαγγλίων μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε εδώ: Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι προκαλεί κύστη γαγγλίου;

Οι κύστεις γαγγλίων εμφανίζονται όταν συσσωρεύεται υγρό σε μια άρθρωση ή γύρω από τους τένοντες, συνήθως μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς, αλλά συνήθως η αιτία είναι άγνωστη.

Οι κύστεις των γαγγλίων είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε γυναίκες και άτομα που καταπονούν επανειλημμένως τους καρπούς τους, όπως οι αθλητές.

Πώς διαγιγνώσκονται οι κύστεις των γαγγλίων;

Αρχικά γίνεται κλινική εξέταση στο ογκίδιο. Μπορεί να χρειαστεί απεικονιστικές εξετάσεις ανάλογα την περίπτωση, όπως μια ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

Δείτε εδώ: Τι προκαλεί πόνο στο χέρι μου;

Πώς θεραπεύονται οι κύστεις γαγγλίων;

Οι κύστεις γαγγλίων συχνά απομακρύνονται χωρίς θεραπεία. Εάν η κύστη δεν προκαλεί πόνο ή δυσφορία, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη.

Μερικές συμβουλές;

  • Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού και του καρπού.
  • Φορέστε ένα νάρθηκα καρπού γιατί η ακινητοποίηση μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση της κύστης.
  • Φορέστε παπούτσια που δεν έρχονται σε επαφή με την κύστη αν είναι στο πόδι ή τον αστράγαλο.

Εάν η κύστη προκαλεί πόνο ή περιορίζει την κινητικότητα, ίσως βοηθήσει η παρακέντηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αφαιρείται το υγρό από την κύστη με μια σύριγγα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί προσωρινό ανακουφιστικό μέτρο διότι θα ξαναγεμίσει με υγρό.

Η χειρουργική αφαίρεση είναι η δέουσα επιλογή εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν δουλέψει. Η επέμβαση είναι μικρής διάρκειας και ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο και συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Είναι απαραίτητο να φέρει νάρθηκα για τρεις εβδομάδες για ελάττωση της πιθανότητας υποτροπής. Ωστόσο, η κύστη μπορεί να υποτροπιάσει ακόμα και μετά από χειρουργική αφαίρεση. Αυτό φυσικά συμβαίνει πολύ σπάνια και εφόσον δεν τεθεί νάρθηκας ακινητοποίησης μετεγχειρητικά.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα