Ασθένειες των νεφρών

Ασθένειες των νεφρών

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Ορισμένες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τα νεφρά.

Ασθένειες των νεφρών

Περιβαλλοντικοί ή ιατρικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε νεφροπάθεια και μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα από τη γέννηση σε μερικούς ανθρώπους.

Διαβητική νεφροπάθεια

Σε άτομα με διαβητική νεφροπάθεια, προκαλείται βλάβη στα τριχοειδή αγγεία του νεφρού ως αποτέλεσμα του μακροπρόθεσμου διαβήτη.

Τα συμπτώματα δεν γίνονται σαφή, χρόνια μετά την έναρξη της βλάβης.

Κάποια από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Κούραση
  • Ναυτία
  • Οίδημα στα πόδια
  • Φαγούρα στο δέρμα
  • Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών εάν αποκλείσουν τον ουρητήρα.

Μολύνσεις νεφρών

Τείνουν να προέρχονται από βακτηρίδια στην ουροδόχο κύστη που μεταφέρονται στα νεφρά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, οδυνηρή ούρηση και μερικές φορές πυρετό. Οι αλλαγές στα ούρα μπορεί να περιλαμβάνουν την παρουσία αίματος, θολερότητα και διαφορετική οσμή.

Οι μολύνσεις των νεφρών είναι συχνότερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες, καθώς και στις έγκυες γυναίκες. Η λοίμωξη συχνά ανταποκρίνεται καλά στα αντιβιοτικά.

Νεφρική ανεπάρκεια

Σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, τα νεφρά δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα αποτελεσματικά.

Εάν ένας τραυματισμός προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, όπως η καταπληξία ή η υπερβολική χρήση φαρμάκων, η κατάσταση είναι συχνά αναστρέψιμη με τη θεραπεία.

Εάν η αιτία είναι μια ασθένεια, η νεφρική ανεπάρκεια συχνά δεν έχει πλήρη θεραπεία.

Υδρονέφρωση

Αυτό σημαίνει “νερό στα νεφρά”.

Συνήθως συμβαίνει όταν ένα εμπόδιο εμποδίζει τα ούρα να εγκαταλείψουν το νεφρό, προκαλώντας έντονο πόνο.

Με τον καιρό, το νεφρό μπορεί να ατροφεί ή να συρρικνώνεται.

Διπλός ουρητήρας

Δύο ουρητήρες μπορεί να σχηματιστούν μεταξύ ενός νεφρού και της ουροδόχου κύστης, παρά ένας. Υπάρχουν λίγες επιπλοκές, όπως αυξήση του κινδύνου λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και στην περίπτωση των γυναικών, ακράτεια.

Επηρεάζει περίπου το 1% των ανθρώπων.

Διάμεση νεφρίτιδα

Μια αντίδραση στα φάρμακα ή τα βακτηρίδια μπορεί να φουσκώσει στους χώρους του νεφρού.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση της αιτίας της φλεγμονής ή αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής.

Όγκοι

Μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Οι καλοήθεις όγκοι δεν εξαπλώνονται ή προσβάλλουν ιστό, αλλά οι κακοήθεις καρκίνοι μπορεί να είναι επιθετικοί.

Ο πιο κοινός κακοήθης καρκίνος νεφρού είναι το νεφρικό καρκίνωμα.

Νεφρωσικό σύνδρομο

Η βλάβη στη λειτουργία των νεφρών προκαλεί αύξηση των επιπέδων πρωτεϊνών στα ούρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη πρωτεϊνών σε όλο το σώμα, η οποία αντλεί νερό στους ιστούς.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένα μάτια
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
  • Υγρό στους πνεύμονες
  • Αναιμία

Οι αλλαγές στην ούρηση και ο πόνος στην ράχη, ιδιαίτερα στη μία πλευρά, μπορεί να είναι σημεία νεφρικών προβλημάτων.

Μερικά από τα πιο κοινά αίτια των νεφρικών βλαβών είναι τα εξής:

Αναλγητικά: Η χρήση φαρμάκων για τον πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναλγητική νεφρίτιδα.
IgA νεφροπάθεια: Επίσης γνωστή ως ασθένεια Berger, αυτό συμβαίνει όταν τα αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) συσσωρεύονται στο νεφρό. Η IgA αποτελεί ένα ζωτικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η συσσώρευση μπορεί να είναι επιβλαβής. Η ασθένεια εξελίσσεται αργά, μερικές φορές περισσότερο από 20 χρόνια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, εξάνθημα και αρθρίτιδα. Μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.
Λίθιο: Οι γιατροί χρησιμοποιούν το λίθιο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, το λίθιο μπορεί να προκαλέσει νεφροπάθεια σε μακροχρόνια χρήση. Παρά τον κίνδυνο, ένα άτομο μπορεί να αποφύγει τις αρνητικές επιδράσεις του λιθίου με στενή ιατρική παρακολούθηση.
Χημειοθεραπεία: Ο πιο συνηθισμένος τύπος προβλημάτων νεφρών σε άτομα με καρκίνο είναι η οξεία νεφρική βλάβη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον έντονο εμετό και τη διάρροια που είναι συχνές παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Αλκοόλ: Το αλκοόλ μεταβάλλει την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν το αίμα. Αφυδατώνει επίσης το σώμα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους νεφρούς να αποκαταστήσουν τις εσωτερικές ισορροπίες και αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί επίσης να εμποδίσει τους νεφρούς.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα