Χρήση αντηλιακού σε βρέφη και παιδιά

Χρήση αντηλιακού σε βρέφη και παιδιά

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Το ελληνικό φως είναι μέρος της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας μας. Ωστόσο, η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ευαίσθητη επιδερμίδα των βρεφών και παιδιών. Το παρόν άρθρο αναδεικνύει την αναγκαιότητα χρήσης αντηλιακών στα μωρά και στα παιδιά στις παραλίες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην επιδερμίδα (AAD, 2020). Οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθιά στην επιδερμίδα και προκαλούν γήρανση, ενώ οι ακτίνες UVB προκαλούν έγκαυμα από τον ήλιο. Οι βλάβες αυτές μπορεί να επιφέρουν μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες, όπως καρκίνο του δέρματος.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας στην Ευρώπη. Έτσι καθίσταται ζήτημα άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας των μωρών και παιδιών (Matzarakis et al., 2007). Η χρήση αντηλιακού στα βρέφη και στα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το αναπτυσσόμενο δέρμα τους είναι πιο ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προστασίας της Υγείας του Παιδιού (ECCHP) συστήνει αντηλιακά με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 και ευρείας προστασίας UVA για παιδιά και βρέφη που εκτίθενται στον ήλιο (ECCHP, 2018). Ωστόσο, το καλύτερη επιλογή είναι η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας και η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων, όπως καπέλα και αδιάβροχες στολές. Η πρόληψη των βλαβών που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα των μωρών και παιδιών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την διατήρηση της υγείας τους στο μέλλον.

Αφυδάτωση σε ενήλικες και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα. Η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή του αντηλιακού τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι (ECCHP, 2018).


Χρήση αντηλιακού στα βρέφη

Η χρήση αντηλιακού σε μωρά επιτρέπεται από την ηλικία των 6 μηνών και άνω (AAD, 2020). Πριν από την ηλικία αυτή, η καλύτερη προστασία για τα μωρά είναι η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο και η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων, όπως καπέλα με μεγάλο γείσο και αδιάβροχες στολές. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που η άμεση έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη, όπως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30, ειδικά σχεδιασμένο για μωρά, σε περιορισμένες περιοχές που δεν μπορούν να καλυφθούν με ενδύματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συνεχής επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο ακόμη και με αντηλιακό, πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν για την προστασία της επιδερμίδας των μωρών. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η συμβουλή ενός παιδίατρου για την κατάλληλη χρήση αντηλιακού στα βρέφη. Ο παιδίατρος θα μπορέσει να παράσχει ακριβείς οδηγίες σχετικά με το πότε και πώς να χρησιμοποιείται το αντηλιακό προϊόν για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος του μωρού.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιλέγετε αντηλιακά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη. Αυτά τα αντηλιακά συνήθως είναι απαλά στο δέρμα, αντιαλλεργικά και περιέχουν φυσικά συστατικά όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο τιτανίου, τα οποία προσφέρουν προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Επίσης, είναι σημαντικό να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του καθενός αντηλιακού προϊόντος που χρησιμοποιείτε.

Τέλος, να θυμάστε ότι η προστασία από τον ήλιο πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο στις παραλίες, αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του έτους, ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ηλιόλουστες. Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας του δέρματος του μωρού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Βιβλιογραφία:

American Academy of Dermatology (AAD). (2020). “Sunscreen FAQs.” www.aad.org
European Child Health Care Protection (ECCHP). (2018). “Sun protection for children.” www.ecchp.eu
Matzarakis, A., Matuschek, O., Neumcke, R. (2007). “Effects of the urban heat island on the photobiologically active UV radiation in Athens, Greece.” Climate Research, vol. 34, no. 3, 227-234.

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την nosokoma247.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου-διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Επιπλέον, το κείμενο ελέγχθηκε από επαγγελματία υγείας. Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα