Γεμιστή μελιτζάνα με σάλτσα ταχίνι

Γεμιστή μελιτζάνα με σάλτσα ταχίνι

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Γεμιστή μελιτζάνα με σάλτσα ταχίνι

Η μελιτζάνα αποτελεί ένα εντυπωσιακό λαχανικό με πολλοστά οφέλη και έχει αρχίσει να κερδίσει την ελληνική και ευρύτερα την μεσογειακή κουζίνα με αμέτρητα πιάτα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά όπως είναι ο μουσακάς, το ιμάμ, τα παπουτσάκια, τηγανιτή σε ελαιόλαδο, γίνεται υπέροχη σαλάτα κλπ.

Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του βυζαντίου από τους Άραβες. Στην αρχαιότητα, ήταν ιθαγενές φυτό της Ινδίας, αλλά καλλιεργούνταν προϊστορικά και στην Κίνα και την Κεντρική Ασία.

Υλικά:

  • 4 μελιτζάνες (μεγάλες)
  • 750gr κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κ.γ κύμινο, κορίανδρο, πάπρικα, κανέλα, αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο (θρυμματισμένο)
  • ντοματίνια
  • 1 1/2 φλυτζάνια μαγειρεμένο καστανό ρύζι
  • 2 φλυτζάνια σπανάκι
  • σπόρια ροδιού,καρύδια και φύλλα μέντας

Σάλτσα ταχίνι:

  • 1 φλ. γιαούρτι (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά)
  • 2 κ.σ ταχίνι
  • 3 σκελίδες σκόρδο (θρυμματισμένες)
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού

Οδηγίες

1. Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα μπαχαρικά
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς
3. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε λίγο από το εσωτερικό τους
3. Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με το μισό μείγμα μπαχαρικών και λίγο ελαιόλαδο
4. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τις μελιτζάνες στον φούρνο για 20′ ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση

5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών, το σκόρδο και τον κιμά μέχρι να ροδίσουν για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τα ντοματίνια και ανακατεύουμε συχνά για άλλα 5′.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι.

6. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι της σούπας
7. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, τοποθετούμε την γέμιση που υπάρχει στο τηγάνι μας και πασπαλίζουμε στο πάνω μέρος την σάλτσα από ταχίνι

8. Τοποθετούμε ξανά στο φούρνο για 5′

9. Στολίζουμε το πιάτο με το ρόδι, τα καρύδια και τη μέντα

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα