Η παπάγια, αυτό το εξωτικό φρούτο με την γλυκιά γεύση και το ζουμερό πορτοκαλί χρώμα, κρύβει μέσα της μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες. Πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, η παπάγια αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο για την υγεία και την ομορφιά μας.
Ας ανακαλύψουμε 13 εκπληκτικά οφέλη που θα σας πείσουν να την εντάξετε άμεσα στην διατροφή σας!
13 Καταπληκτικά Οφέλη της Παπάγιας
1. Είναι Θρεπτική
250gr παπάγια κομμένη περιέχει:
- 2,5 γραμμάρια ινών
- 264 mg καλίου
- 88,3 mg βιταμίνης C
- 54 μg φυλικού οξέος
- 30 mg μαγνησίου
- 0,068 mg βιταμίνης Α
2. Είναι Γεμάτο Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν ή καθυστερούν την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που ευθύνονται για αυτές τις επιβλαβείς επιδράσεις. Ανάμεσα στη λίστα γνωστών αντιοξειδωτικών είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το Β-καροτένιο. Όλα αυτά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στην παπάγια.
3. ‘Εχει Χαμηλή Περιεκτικότητα σε Ζάχαρη
Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, όπως μπανάνες, κεράσια και σταφύλια, η παπάγια είναι η καλύτερη επιλογή για όσους παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων ή ζάχαρης. Ένα φλιτζάνι παπάγια περιέχει περίπου 11 γραμμάρια ζάχαρης.
4. Είναι Χαμηλή σε Θερμίδες
Υπάρχουν περίπου 60 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι παπάγια σε κύβους, καθιστώντας το ένα τέλειο σνακ.
5. Βοηθάει στην Πέψη
Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο βοηθά στη διάσπαση πρωτεϊνών όπως στο κρέας, καθώς και σε άλλα τρόφιμα. Αν έχετε πεπτικά προβλήματα ή καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα κρέατος, απολαμβάνοντας μια φέτα παπάγια μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι σας.
6. Έχει Αντιγηραντικές Ιδιότητες
Το ένζυμο παπαΐνη βοηθά επίσης να μαλακώσει και να αναζωογονήσει το δέρμα. Περιέχει βιταμίνες Α και C, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ρυτίδων και των σημείων εξασθένισης. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη μείωση των ρυτίδων. Φτιάξτε σπιτικό scrub για το πρόσωπο από παπάγια για να αρχίσετε να αποκομίζετε αυτά τα οφέλη.
7. Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα
Οι βιταμίνες Α, C και E που υπάρχουν στην παπάγια, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων.
8. Βοηθάει στην Όραση
Η βιταμίνη Α της παπάγια προωθεί την καλή όραση. Τα οφέλη για τα μάτια από τη βιταμίνη Α είναι σημαντικά: Χωρίς αυτήν, ορισμένες χρωστικές που απαιτούνται για να δούμε το πλήρες φάσμα του φωτός δεν θα παραχθούν. Η βιταμίνη Α χρειάζεται επίσης για να θρέψει τον κερατοειδή χιτώνα.
9. Καλύτερη Υγεία της Καρδιάς
Η παπάγια περιέχει λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί τη χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έλαβαν συμπλήρωμα παπάγιας για 14 εβδομάδες είχαν καλύτερη αναλογία LDL / HDL χοληστερόλης από τους ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Μια βελτιωμένη αναλογία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
10. Βοηθά στην Αρθρίτιδα
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή βοηθά στη μείωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Η Παπάγια περιέχει πολλές αντιφλεγμονώδεις βιταμίνες και ανόργανα άλατα, γι ‘αυτό είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν αυτό το πρόβλημα.
Αρθρίτιδα: 9 τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο
11. Βοηθάει στην Ανάπτυξη των Μαλλιών και των Νυχιών
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, έτσι η κατανάλωση παπάγιας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
12. Θα Μπορούσε να Βοηθήσει στην Καταπολέμηση του Καρκίνου
Η έρευνα έχει δείξει ότι το τσάι από φύλλα παπάγιας έχει “αντικαρκινική δραστηριότητα”. Σε μια μελέτη του 2010, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το τσάι που παρασκευάζεται από αποξηραμένα φύλλα παπάγιας, ενίσχυσε την παραγωγή μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτά ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε όγκους που έχουν αναπτυχθεί συμπεριλαμβανομένων των:
13. Θεραπεύει τα εντερικά παράσιτα
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε 60 παιδιά είτε μείγμα ξηρών σπόρων με μέλι, είτε μόνο μέλι. Από την ομάδα που έτρωγαν τους σπόρους παπάγιας και το μέλι, το 76% απαλλάχτηκε από τα παράσιτα. Από την ομάδα που είχε μόνο μέλι, μόνο το 17% αυτών θεραπεύτηκαν.
Προσέξτε!
Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες από σπόρους παπάγιας! Μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στο στομάχι.
Η παπάγια έχει πολλά καταπληκτικά οφέλη για την υγεία. Θυμηθείτε να καταναλώνετε παπάγια με σύνεση ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.