Διατροχαντήριο κάταγμα: Θεραπεία – αποκατάσταση

Διατροχαντήριο κάταγμα: Θεραπεία - αποκατάσταση

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Γράφει ο κ. Ματαράγκας Ηλίας, Ορθοπεδικός χειρουργός


Το διατροχαντήριο κάταγμα είναι ένας συγκεκριμένος τύπος κατάγματος του ισχίου και συγκεκριμένα του άνω τριτημορίου του μηριαίου.  “Διατροχαντήριο” σημαίνει “μεταξύ των τροχαντήρων”, οι οποίοι είναι οστέινα επάρματα του μηριαίου οστού. Είναι τα σημεία στα οποία οι μύες του μηρού και του ισχίου συνδέονται.

Υπάρχουν δύο τροχαντήρες στο μηριαίο: ο μείζονας τροχαντήρας και ο ελάσσονας τροχαντήρας. Το διατροχαντήριο κάταγμα εκτείνεται ανάμεσά τους.

Τα διατροχαντήρια κατάγματα είναι κοινά. Περίπου το 50% όλων των καταγμάτων του ισχίου που προκαλούνται από πτώση είναι τέτοια.

Συμπτώματα

 • Έντονο πόνο στο ισχίο
 • Δεν είναι σε θέση να φορτίσει το πάσχον σκέλος
 • Δεν είναι σε θέση να κινηθεί ή να σηκωθεί μετά από μια πτώση
 • Μώλωπες και οίδημα γύρω από το ισχίο
 • Βράχυνση και έξω στροφή του μηρού

Κάταγμα κνήμης

Αιτίες

Οι συνηθέστερες αιτίες των διατροχαντηρίων καταγμάτων είναι οι πτώσεις εξ ιδίου ύψους. Συμβαίνουν στους ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν να πέσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που έχουν οστεοπόρωση μπορούν να πάθουν ένα κάταγμα με ελάχιστη βία. Τα τροχαία και άλλα ατυχήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κατάγματα ισχίου.

Οι παράγοντες κινδύνου για διατροχαντήρια κατάγματα περιλαμβάνουν:

 • Γυναικείο φύλο
 • Ηλικία άνω των 60 ετών
 • Ιστορικό πτώσεων
 • Οστεοπόρωση
 • Έχοντας ιστορικό άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων ή καταγμάτων
 • Χαμηλή οστική πυκνότητα και χαμηλή μυϊκή μάζα
 • Προβλήματα με τη βάδιση ή την ισορροπία

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως, οι ακτινογραφίες παρέχουν αρκετές πληροφορίες για τη διάγνωση ενός κατάγματος ισχίου. Εντούτοις,  κάποια κατάγματα μπορεί να μην εμφανίζονται σε ακτινογραφίες, επομένως ενδέχεται να απαιτούνται και άλλες εξετάσεις απεικόνισης.

Κάταγμα: Αιτίες – Ενδείξεις – Διάγνωση – Θεραπεία

Επιλογές θεραπείας

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τα διατροχαντήρια κατάγματα είναι η χειρουργική επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται χειρουργική επέμβαση επειδή αυτό το κάταγμα μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό για να πορωθεί από μόνο του. Η χειρουργική θεραπεία εκλογής είναι η ανάταξη και οστεοσύνθεση με ήλο Gamma Nail.

H χειρουργική επέμβαση σπάνια μπορεί να μην είναι επιλογή, εάν έχετε διαταραχές πηκτικότητας  ή δεν μπορείτε να ανεχτείτε την αναισθησία. Οι επιπλοκές της παρατεταμένης κατάκλισης είναι πολύ πιο πιθανό να αποβούν μοιραίες από καθεαυτήν την επέμβαση. Όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση και κινητοποιηθεί ο ασθενής τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες πλήρους αποκατάστασής του.

Τι να περιμένετε από την αποκατάσταση;

Ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και άλλα ιατρικά προβλήματα. Μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες ή και περισσότερο για να ανακάμψετε.

Μετά από την χειρουργική επέμβαση, ένας ασθενής χωρίς σοβαρά συνοδά προβλήματα υγείας μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Εκεί θα κάνει κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας και θα κινητοποιείται. Μέσα σε λίγες μέρες θα μπορεί να αυτοεξυπηρετείται και να ασκεί την καθημερινή δραστηριότητά του.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα